自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

地勤A數月前被裁,一直找不到工作。湊巧吾友K先生急聘員工,於是我通知A,她卻透露下月將移民英國。

「老友,兩個月前你還請我介紹工作。你喜歡英國?」A甚愛陽光,她怎會喜歡陰沉飄雨的霧都?

「唉!有口難言。我丈夫已在英國找得工作,他賣了香港的房子,我和一雙子女要跟着他過去。」

A的丈夫不是金融才俊或薪金豐厚.......

https://topick.hket.com/article/2740931/%E3%80%90%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E3%80%91%E5%9C%B0%E5%8B%A4%E8%A2%AB%E7%82%92%E8%88%87%E4%B8%88%E5%A4%AB%E8%B3%A3%E6%A8%93%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E3%80%80%E5%A4%AA%E5%A4%AA%EF%BC%9A%E8%80%81%E5%85%AC%E8%A9%B1%E9%81%8E%E5%88%B0%E5%8E%BB%E8%87%B3%E7%AE%97?mtc=10001

男爵府

回覆樓主:

話唔定去到殺出條血路啦 賣埋樓去,真係好博,加油加油

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

地球天氣變化,英國已經好耐唔係咩霧都!

搵到野做,買咗屋,都算叫有咗初步計劃,其他去到先算都唔係咩大問題!講到幾有計劃都可以比人話架啫!

一個非專業人士,一個地勤,仲要係比人炒咗個隻,機會成本又唔高,佢哋想試咪去!

男爵府

賣左樓先得幾百萬又係少左d嘅...

男爵府

stkyo 發表於 20-9-6 07:48
地球天氣變化,英國已經好耐唔係咩霧都!

搵到野做,買咗屋,都算叫有咗初步計劃,其他去到先算都唔係咩大 ...

英國天氣好咗?

珍珠宮

大力大力 發表於 20-9-6 06:48
地勤A數月前被裁,一直找不到工作。湊巧吾友K先生急聘員工,於是我通知A,她卻透露下月將移民英國。

「老 ...

都未實行可以用bno 工作,點做野呢又? 黑工嗎

琥珀宮

sasa@uk 發表於 20-9-6 08:29
都未實行可以用bno 工作,點做野呢又? 黑工嗎

佢老公搵到工,有工作visa

珍珠宮

移民實餓唔死,不過要有心理準備,自己唔係好叻既話,工種、人工都會差好多,過到自己個關就無問題。千期唔好諗去到好寫意,應該大把問題接住要解決。

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

過幾年又番黎香港。。

伯爵府

mandy952 發表於 20-9-6 08:36
佢老公搵到工,有工作visa

所以唔明有乜問題。
咪等於外國人有香港公司請嚟香港打工一樣。

不過有啲人一提到BNO,唔知點解就會牽動到佢條神經線,誓要踩吓當事人,潑吓冷水咁。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Apple_Orange_T 發表於 20-9-6 08:28
英國天氣好咗?

算係好過以前,叫做有熱嘅日子,少咗雨水,多咗太陽咁囉!霧就真係唔多,住山區就難講!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我估頂左歐盟果D勞工工種,不過反正老婆又無野做,2個仔女起英國讀書都係好既,佢哋嘅成本只係賣左樓啫,都唔算咩成本。

象牙宮

Bloomberg 發表於 20-9-6 08:41
所以唔明有乜問題。
咪等於外國人有香港公司請嚟香港打工一樣。

心態唔好囉!話人快啲走去吸咩自由民主空氣咁囉!

珍珠宮

回覆樓主:

各人有各人選擇,又唔使一聽到移民起晒鋼嘅。大陸都大把人移民,唔通就唔愛國嗎?咁放棄中國護照黎香港啲大陸人末全部係yc.
有時啲野,命運安排。

男爵府

讀書要比錢出去

男爵府

人各有志,移民未必一定唔好嘅,尤其有香港身份証,幾時唔喜歡彼邦生活,一個屈尾十又返番黎。

wcpcelia    發表於 20-9-7 15:25

珍珠宮

呢個case OK喎
地勤搵得唔多,況且仲俾人炒咗,無工一身輕,做得地勤英文唔差,適應應該無問題
老公係英國搵到工,好好
好多人係香港兩公婆打工死慳死抵都要供仔女去外國讀書,儲唔到錢,跟仔女分隔兩地;依家有工作簽証過去,仔女可以免費讀,一家人又係埋一齊

呢個決定做得好好
到時個老公有外國工作經驗,選擇再去世界其他國家工作又得
仔去讀完書又可以去其他地方發展
世界其實好大

珊瑚宮

回覆樓主:

有心理準備,去到從頭開始, 生活一定有改變

侯爵府

waic 發表於 20-9-6 08:51
各人有各人選擇,又唔使一聽到移民起晒鋼嘅。大陸都大把人移民,唔通就唔愛國嗎?咁放棄中國國藉黎香港啲大 ...
大力成日為香港要移民嘅人擔心架。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

佢c6搵到工仲咪好,可以穩定地生活!

首頁
12345...10

尾頁

跳至