自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

stkyo 發表於 20-9-6 12:37
講呢啲其實可以睇下張單有咩方法繳費嘅,郵局、支票、網上。。。總括係對啲識英文嘅人嚟講就 ...

Google translate....
處理非英語嘅外地交費,都毫無問題,香港人一般大叫嘅落後國家,一樣做到網上繳費,頭腦開放接受新挑戰就夠了

翡翠宮

白毛毛 發表於 20-9-6 12:36
食米多正常呀,食得鹽多會壞腦

壞左嘅男人…… (如果係男人的話)

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MM2H 發表於 20-9-6 12:36
話2021年1月公佈,已公佈嘅,只係現有移民方案個框框,唯一分別係先決條件為BNO持有人

亦講左到時要申請 ...

個個LOTR,我最初以為啲人講咩Lord of the Rings唔知有無人真係用呢個入境然後又搵到工、搵到學校?其實1月都出詳細,等出咗先攪會唔會好啲呢?始終有隱憂

珊瑚宮

2024年龍年勳章

搵到工又買埋樓去又ok喎,賣完屋乜都過到去先算就話

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 20-9-6 04:37
講呢啲其實可以睇下張單有咩方法繳費嘅,郵局、支票、網上。。。總括係對啲識英文嘅人嚟講就 ...

可能要學搵郵局,學寫支票同學上網

翡翠宮

stkyo 發表於 20-9-6 12:41
個個LOTR,我最初以為啲人講咩Lord of the Rings唔知有無人真係用呢個入境然後又搵到工、搵到學校 ...

LOTR,魔界誘惑,誓死一衝

子爵府

waic 發表於 20-9-6 08:51
各人有各人選擇,又唔使一聽到移民起晒鋼嘅。大陸都大把人移民,唔通就唔愛國嗎?咁放棄中國國藉黎香港啲大 ...

說得太好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 20-9-6 04:41
個個LOTR,我最初以為啲人講咩Lord of the Rings唔知有無人真係用呢個入境然後又搵到工、搵到學校 ...

趕而家去果d ,有機會係EU passport , 趕brexit 前定居英國,家人用eu fam union 又做少好多野。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 20-9-6 12:38
睇返移民英國d 條款,after Brexit ,EU citizens 都係要住5+1 入藉,普通投資移民都係... 所以佢係算比好o ...

EU citizens未Brexit唔係一直都係5+1咩?以我記憶英國入藉一直都係5+1 ,特別人仕除外,例如refugee

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

每個人都有選擇自己條路嘅權利,何必冷嘲熱諷呢

瑪瑙宮

stkyo 發表於 20-9-6 04:46
EU citizens未Brexit唔係一直都係5+1咩?以我記憶英國入藉一直都係5+1 ,特別人仕除外,例如refugee
...

好似係,但當時唔入藉都無咩問題,可以照生活同工作讀書同拎福利?

瑪瑙宮

stkyo 發表於 20-9-6 04:46
...

Duplicated

水晶宮

yuyueng 發表於 20-9-6 08:44
我估頂左歐盟果D勞工工種,不過反正老婆又無野做,2個仔女起英國讀書都係好既,佢哋嘅成本只係賣左樓啫,都 ...

有工要交重税,醫療$?交通$?生活$?上網$?電話$?買樓交税

象牙宮

我愛Corina 發表於 20-9-6 12:50
好似係,但當時唔入藉都無咩問題,可以照生活同工作讀書同拎福利?

EU係!小朋友可以讀書,even父母無野撈,唔駛要求有working visa,Tier 1 2 3咁囉!醫療一樣,歐盟有協議,要當自己國民醫,申請張EHIC,我都有申請,去歐洲旅行時必備,你有無申請?

男爵府

大力大力 發表於 20-9-6 06:48
地勤A數月前被裁,一直找不到工作。湊巧吾友K先生急聘員工,於是我通知A,她卻透露下月將移民英國。

「老 ...

大力兄,佢本身份工都係地勤,去到應該唔會相差好遠吧都係服務性行業,唯獨係屋企人慣唔慣真係兩說,不過而家咁多人一齊移民,佢地去既地方應該有一大批香港人,至於你話之後點,我又唔覺得佢係呢度特別高成就,應該冇咩落差感

子爵府

父母有工作簽証, 唔代表子女都可去, 要再申請, 讀書也只可讀私校, 持BNO都要五年後才享有福利, 即是五年後仔女才可讀公校.

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

回覆樓主:

呢啲情況成日都有

公爵府

朋友兩夫婦都係建築師, 今日係Facebook見到他們已帶10歲女兒移居英國, 開展新生活 !

其實移去外地都好, 唔通成世屈係香港這個小城, 就一定好 ! 人各有志 !

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

newinewi 發表於 20-9-6 12:26
其實我想問下, 因為唔識,

以前移民係一個幾漫長同花費既活動, 要搵移民公司, 搞完一輪, 拎證件又一輪, 有 ...

而家英國有一個措施,叫LORT, 比bno人仕酌情權,係入英國時申請。

成功後可以蓋左印,可以做野,讀公校,等住1月再申請bno VISA

https://wealth.hket.com/article/2721126/【BNO移民英國】經LOTR酌情安排入境英國%E3%80%80需要準備甚麼文件?

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

若曦 發表於 20-9-6 13:04
父母有工作簽証, 唔代表子女都可去, 要再申請, 讀書也只可讀私校, 持BNO都要五年後才享有福利, 即是五年後 ...

睇清楚先啦,Lotr 同bno visa 子女都可讀公校。出擔哂正式文件啦。父母有工作簽證申請子女去,係可以讀公校。

你唔係無知就係黑心放流料

首頁
45678...10

尾頁

跳至