自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

思澄爸爸 發表於 20-9-6 12:25
代人問,如果一年生一年死約將完結,幾耐之前要通知租客加租?
如果今次完合約唔加,下一張再签是否生约? ...
應該半年前,邊個先問都無問題,但是多是二年租約

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-8 13:48
嚴格嚟講如果少過一個月通知期,業主有權扣番欠幾多日嘅租金作代通知金, 因為一般有合約訂明要一個月通知 ...
唔租就前一個月通知

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我前排至問過業內人士 (某大地產公司負責租務職員)
事緣我老闆同業主都唔嗲唔吊....

如租約(生又好死又好)去到31/10,合約上黎講,如雙方無人出聲傾,31/10租約正式完結,租客可走人,業主亦可叫租客走

但practically 無人會玩到咁大,所以一般合理做法係一個月前傾續約,如租客唔租亦會提早通知(法律上無講明一定係一個月,3日前通知都得,預左鬧交收場囉)

又,一般做法如果雙方都唔傾又唔覺得有需要受合約保障,一般約滿後係當租約+原有租金繼續

子爵府

Charlotte_mom 發表於 20-9-8 14:00
我前排至問過業內人士 (某大地產公司負責租務職員)
事緣我老闆同業主都唔嗲唔吊....

如果租約有咁寫:

生约期間雙方均“可”提早一個月通知對方终止合约。唯必须提早一個月前書面通知對方或支付一個月代通知金。

咁係咪代表已有法律约束要最少一個月前通知?

公爵府

思澄爸爸 發表於 20-9-8 03:45

我只想知的是生约,租约最後一年就快完约的時候駛唔駛一個 ...

一個月 唔夠照claim

大宅

思澄爸爸 發表於 20-9-8 14:40
如果租約有咁寫:

生约期間雙方均“可”提早一個月通知對方终止合约。唯必须提早一個月前書面通知對方或 ...

我明你意思, 雖然法律上冇咁的規定但是你自己的租約有這樣寫是否應該按租約提早一個月通知。
留毛,等學嘢。

伯爵府

思澄爸爸 發表於 20-9-6 12:25
代人問,如果一年生一年死約將完結,幾耐之前要通知租客加租?
如果今次完合約唔加,下一張再签是否生约? ...

今時今日一般租金跌咗一成,仲諗住加?
預咗租客叫減啦!

子爵府

Abbie_mimi 發表於 20-9-8 20:37
今時今日一般租金跌咗一成,仲諗住加?
預咗租客叫減啦!

其實業主都冇諗住加

子爵府

princessgw 發表於 20-9-8 07:33
一定要一個月通知先唔駛比一個月代通知金 (雙方唔追究除外)。

道理同你跟公司resign 一樣, 即走賠一個月 ...

不過假如完約日是十月三十日,咁係由得租客可以唔通知直到那天完約日就拜拜,還是點樣他都要比足最少一個月通知?
我係24樓有寫合約有提的條款。

又通常業主最後會唔會真係同租客係deposit pro rata咁扣返未夠一個月通知嘅代通知金!

伯爵府

回覆樓主:

我會三個月通知,如果唔續,叫佢完約果日或之前要交返比我

子爵府

虎到金來勳章

回覆 思澄爸爸 的帖子

你係業主?你有權係按金到按比例扣少於一個月通知.但10月30日到期, 一個月通知係9月30日通知你便夠一個月.

既然你已問租客,佢又唔覆你,建議

1) 搵經紀問依家可租幾多錢到
2) 唸定你地想唔想繼續租比依定個租客
3) 如續租,原價/ 加價/ 減價
4) 收回單位放租,駛唔駛執 (油油之類)

有初步方向,whatsapp 租客,10月30日到期,有沒有意向續租, 請9月30日或之前回覆.

驟眼睇,10月30日到期,依家仲有超過一個月.如果你租客係衰,今個月已唔交租,以按抵租.所以,似乎你有少少心急

子爵府

princessgw 發表於 20-9-9 11:33
回覆 思澄爸爸 的帖子

你係業主?你有權係按金到按比例扣少於一個月通知.但10月30日到期, 一個月通知係9月3 ...

十月初到期,佢九月初交完租冇表示,過咗一兩日我都whatsapp問佢,佢話要諗,會覆,但過了幾天(已離last day少於一個月)都冇回覆。
咁佢再拖我係咪可以到時係按金pro rata扣?!到佢覆我假如話唔續時就知會佢一聲有代通知金會扣...?

子爵府

虎到金來勳章

回覆 思澄爸爸 的帖子

如果個租客之前交租正正常常,唔建議扣,更加唔會提早同佢講會扣.
一陣佢玩野整塞喉,你仲大獲.

你藉眼點唔再係按比例扣幾多錢,出租屋持續收租先係你要做既,比你按比例罰佢1-2星期租,但遲收1-2個月租先再租出,搵自己笨,唔好浪費時間唸一個月通知期唔夠罰錢.

再出租:半個月佣,1星期免租,空租期,執整單位錢....呢筆數一定多過你日問夜問既pro rata罰款

你做左以下4樣野, whatsapp 租客, 租約期X月X日到,如續租,租金幾多錢.如退租,問對方幾時交收匙,另外.請對方1個星期內回覆,以便安排交接.

1) 搵經紀問依家可租幾多錢到
2) 唸定你地想唔想繼續租比依定個租客
3) 如續租,原價/ 加價/ 減價
4) 收回單位放租,駛唔駛執 (油油之類)

首頁

尾頁

跳至