自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係香港傳統學校唔會發生既情形:家長日校監帶同我個女嘅班主任扮的猩猩出黎提家長注意交通安全。而當新任教長出黎致詞時,個咪突然無聲。

校長:Anybody hear me without mic? I can project!
校監:(細細聲不過佢附近幾行都聽到)Project what? Vomit?  

其他人聽到都大笑。

我自小是香港傳統學校長大,到初中後才隨家人移民外地。港式傳統教育,尤其是上了年紀的老師,好多時候當自己是皇帝,教育方法千篇一律,倒模咁個個學生都要跟住學同接受。偶爾有比較聰明的同學 think outside the box,又或是有學習能力比較弱的同學問一些老師覺得佢地唔應該問的問題,都會責備一番。升到中學,有老師唔喜歡教你果班,可以一星期有一堂唔黎教,又或教緊時用英文講見到你地呢班人都唔開胃(我當時是讀某所謂名校)。會有真係比出心機去教學生的老師,但為數不多,校長校監都是板起臉孔很有權威的樣子。

移民後入讀
當地高中,一開學老師便講沒有蠢問題,只怕你不問。老師教書時有學生唔同意,提出反對原因,老師很開心的和學生討論唔會因自己權威受到挑戰而罵學生。更多的時候,老師可放下架子,和學生玩到癲,講笑,扮鬼扮馬等等。係唔及亞洲果重專師重道的態度,但好多時候教導出來的學生都有獨立思想,會 think outside the box,會勇於發問問題。我最初上堂舉手問老師可唔可以去洗手間,佢地會好奇怪咁話:「點解要問?有需要便自己去,都中學了,自己識有分吋,我做老師唔係連呢D都管埋。」呢重信任和尊重對於學生來說是很大的鼓勵。
或許各地文化不同不能相提並論,但個人經歷和感受是,在西方教育,老師都給予學生不同的學習方法和進步空間,不是所有人都一定要用同一方法學習。老師和校長的幽默和沒架子,增加了學生快樂學習的氣氛。這只是我個人感受和經歷,不喜勿插。

伯爵府

BabyGorgeous 發表於 20-9-11 05:25
係香港傳統學校唔會發生既情形:家長日校監帶同我個女嘅班主任扮的猩猩出黎提家長注意交通安全。而當新任教 ...

其他地方就唔清楚,澳洲就見過人分享。澳洲小學出比班外來的家長睇。

但不少澳洲的華人話老師教得hea. 繼續自行上補習班。

其實會唔會係家長的問題?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

以前香港老師唔好,而家果D仲衰,將自己想法強加於你不但止,十個有三個係有精神病,抑鬱狂躁症,拍枱、怒擲同學筆記,狂鬧,偏心、單打,年輕老師話自己打機打到半夜,睡眼惺忪返學,校內搞婚外情⋯⋯我講我仔讀既傳統小學同直資中學既case咋。
所以中三後已去英國留學。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章

[quote]BabyGorgeous 發表於 20-9-11 05:25
係香港傳統學校唔會發生既情形:家長日校監帶同我個女嘅班主任扮的猩猩出黎提家長注意交通安全。而當新任教 ...[/quote
校長:Anybody hear me without mic? I can project!
校監:(細細聲不過佢附近幾行都聽到)Project what? Vomit?  

其他人聽到都大笑。

弱弱一問,其實點解大笑?
笑點係乜?

子爵府

回覆樓主:

每個國家都有唔同嘅文化值得欣賞和尊重,雖然香港教育界由上到下都真係好爛,但我仍然相信有老師係用心教學生的

男爵府

Flowerlam 發表於 20-9-11 07:00
[quote]BabyGorgeous 發表於 20-9-11 05:25
係香港傳統學校唔會發生既情形:家長日校監帶同我個女嘅班主任 ...

對於外國人兜一大個圈其實係唔滿意你
或者好似幽默其實句句有骨
以前咁多年喺學校聽得多真係幾辛苦,日日笑裡藏刀咁
我寧願華人直接d

男爵府

謙仔媽咪 發表於 20-9-11 07:09
每個國家都有唔同嘅文化值得欣賞和尊重,雖然香港教育界由上到下都真係好爛,但我仍然相信有老師係用心教學 ...

見香港都有好多小學校長都好有愛心

伯爵府

回覆樓主:

外國教育本身主張啟發思考和分析,我本身都好buy,但今次全球疫症就發覺佢地教既思想的同分析係咪出現問題?定係過度個人主議而不顧會社會集體福祉,真好直得反思

男爵府

我仔有幸今年轉左讀國際學校(4年級),開課第一日班主任(外藉人士)問佢最鐘意同最叻邊科,仔答數學,老師話:太好啦,我啲數好差,有時間可以教下我!落堂之後我仔同我講,學校啲老師好特別,如果係以前間學校,老師一定會話淨係數學好係唔夠,其他科都要好先得!
我好欣賞呢種鼓勵同欣賞小朋友既教育

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

外國教法感覺比較適合資優學生, 著重思考批判同時又自由
但比較懶散既學生有人督促下會好D

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Flowerlam 發表於 20-9-11 07:00
係香港傳統學校唔會發生既情形:家長日校監帶同我個女嘅班主任 ...
個人見解:
個校長講既project指大聲講 (因為無咪)
但校監加埋vomit就變成projectile vomiting (噴射性嘔吐)

https://www.healthline.com/health/projectile-vomiting

別墅

..

大宅

校長用 project 意思是可以大聲D講,但 project 這字也可以解發射,所以校監幽佢一默問佢想噴發乜野?係咪噴發嘔吐物?

伯爵府

goosy83 發表於 20-9-11 07:39
對於外國人兜一大個圈其實係唔滿意你
或者好似幽默其實句句有骨
以前咁多年喺學校聽得多真係幾辛苦,日日 ...

唔認同樓主講的嘢係中西方的問題,係人的問題。

子爵府

BabyGorgeous 發表於 20-9-11 05:25
係香港傳統學校唔會發生既情形:家長日校監帶同我個女嘅班主任扮的猩猩出黎提家長注意交通安全。而當新任教 ...

當年中五開始有native speaker ,佢每次見我地發問,佢就讚,我印象好深刻,佢又叫我地寫信比佢,有了信心,學校一直英文fail,點知會考pass

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有D西方人係比較causal...不過睇佢地處理疫情真心怕怕

子爵府

回覆樓主:

面個層可能係有分別:中國人傾向讀書要正正經經,西方人可能覺得讀書要讀得開心。
底個層講到人格人性,真係華人西方人都可以有衰人。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

中西教育各有各好.

逸逸不敗    發表於 20-9-11 09:41

男爵府

喺邊個社會環境生活就用邊個方法,改變唔到社會就只有自己適應。東西方文化本就唔同,冇乜好比較,中意西方文化嘅可以移民,或者去國際學校。揀得傳統學校咁就跟傳統,除非世界大同合併成同一個文化。

伯爵府

回覆:西方人的教學文化

我認為香港教育有問題,例如(1) 學生有數學問題,香港老師只㑹怪學生愚蠢,相反外國老師會一步一步慢慢解釋怎樣解決,(2) 香港老師認為解決這數學問题只有一個方法,相反外國老師容許有很多種方法,只是最終答案是相同的便可以,而且外國師生關係如朋友,我最有印象的是在上課的時侯,有一個同學問老師: 老師,How is your sex life? 老師很輕鬆的回應: Not as bad as yours. 如果發生在香港,這位學生己經見校長!

首頁

尾頁

跳至