自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

agent 打嚟,話租客想退租。我話死約退租,佢要比足一年租金。個agent 仲扮晒傻咁話,而家新嘅租約都好少咁做..只係沒收個按金就算。
呢個租客只係租咗3個月就話唔租,聽日仲要到交租嘅日子.... 有啲咩我可以做,減少損失嘅風險?

水晶宮

sts8000 發表於 20-9-11 15:17
agent 打嚟,話租客想退租。我話死約退租,佢要比足一年租金。個agent 仲扮晒傻咁話,而家新嘅租約都好少咁 ...

其實佢肯交返間屋比我,唔好搞到鬼五馬六,我收按金都冇所謂

但就唔會再放盤比呢個agent同間公司

子爵府

agent 打嚟,話租客想退租。我話死約退租,佢要比足一年租金。個agent 仲扮晒傻咁話,而家新嘅租約都好少咁 ...

照道理係要賠足相等於1 年租金予你.....

但如果....我話如果啫.....

那租客親自打給你,(說出佢被人辭退)向你提出退租, 但只會沒收按金, 而不賠你1 年租, 你會唔會肯呢?

大宅

你預租客明天唔交租,最多沒收到1個月按金

只租3個月就走, 唔賠足餘下時間,都要賠多幾個月啦! 否則連佣金來回都蝕埋。 (睇下agent 係咪行幫你傾)

伯爵府

唔係比足一年租金,係比番餘下七個月,什麼而家新合約無人咁做?無人咁做咁簽租約來做乜?

男爵府

bubu7 發表於 20-9-11 15:39
唔係比足一年租金,係比番餘下七個月,什麼而家新合約無人咁做?無人咁做咁簽租約來做乜?
...

我都係咁同agent 講,只係沒收按金咁使乜簽生死約。
但係間屋喺個租客手,我都驚佢聽日唔交租,而我覺得機會都大 (佢從來都冇準時過,次次都遲幾日又冇乜交帶)。所以我都要諗下後著,點樣可以減少損失.

公爵府

bubu7 發表於 20-9-11 15:39
...

冇用架,我都俾人斷死約2次啦,跟本告佢就唔化算(除非你你財團)。個個業主都寧願快快收返間屋間舖,好過佢唔交租又唔搬做租霸。

伯爵府

回覆樓主:

你唔收,佢又唔交租先煩按金又扣清,快快傾掂先

水晶宮

租客有困難,我會比他早退,好過他死頂,當見諒別人
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

sts8000 發表於 20-9-11 15:43
但係間屋喺個租客手,我都驚佢聽日唔交租,而我覺得機 ...

冇準時過,小心變租霸

侯爵府

BGCOME08 發表於 20-9-11 15:48
冇用架,我都俾人斷死約2次啦,跟本告佢就唔化算(除非你你財團)。個個業主都寧願快快收返間屋間舖,好過佢 ...

係, 小業主就應該咁做.
樓主下次放租, 應收足一年租先.

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

法例上佢要賠足比你,但現實是沒可能,肯同你傾,唔係突然消息已經好好,一人讓一步,相信租客都係迫不得已

伯爵府

如果係咁我係你會算
當送瘟神好過

Astra00    發表於 20-9-11 22:07

子爵府

佢等陣話喺你屋企自殺咪仲警,凡事留一線,快快再放租啦

侯爵府

租客有經濟困難冇錢交租, 建議第一時間叫他搬走,立即換門鎖,以免他在你間屋做傻事,變成凶宅,你agent 沒有提醒你嗎?

公爵府

真係要睇你個租客係咩人,守唔守法。
我哋都試過有租客租約期內想退租,我哋係要求佢交租直至單位租出,及支付有關agent佣金。

水晶宮

沒收按金是合理/可行.

違約的法律原則是, 賠償 "實際損失"

死約期餘下租金, 只是最壞情況的賠償上限, 不代表一定要賠償上限金額, 實際損失是 再出租佣金, 空置期租金, 再出租租金差價...等.

因為退租時, 不可能馬上確定 "實際損失", 所以沒收按金, 作為協商的賠償是合理/可行.

試想... 賠 死約期餘下租金..., 租客根本唔會退租, 馬上一大筆錢給業主, 兼且交層樓給業主再出租.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢有能力賠的話就應該唔會話退租。你告得佢黎都side 氣。

叫你agent 同佢講,可以走,但7日內搬走。

琥珀宮

死約退租不一定要比足一年租金。應該係再出租單位,計算新舊租金及agent fee,佢要賠償你相關損失。

侯爵府

寫係咁寫,但你期望佢補9個月租比你呢個期望更不切實際!佢企企理理交返間屋比你你都願!

首頁

尾頁

跳至