自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

白毛毛 發表於 20-9-11 15:38
我幾次都無。
主要唔想將個人資料比非銀行的人。

認同。自己有能力可以直接揾銀行。

子爵府

虎到金來勳章

bblyly 發表於 20-9-11 18:00
就係無心儀銀行,對我黎講,同任何一間做都唔會有分別

按揭中介係收銀行錢, 申請人唔駛比錢, 仲有機會有回贈。

之前試過搵唔同中介,
有d只要填簡單資料,電話地址之類,回贈少d。
另外有d回贈多, 但要填好多敏感資料。

你可以打電話佢中介, 問佢地依家有咩plan。你未確認搵佢 referral , 佢唔會開名係邊一間銀行。

你確認搵中介做 referral, 佢會叫銀行搵你, 自己填表 (有d中介會幫你填埋)

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

揾中介會多d優惠回贈,佢會list 晒呢排邊幾間銀行做緊咩優惠,一目了然,如果你個case複雜d, 無固定收入,信貸普通,佢會轉介d做開呢方面agent比你,如果walkin銀行,未必間間都有做開按揭職員比你查詢,同埋回贈少d, 所以揾agent轉介好d.
仲有,而家agent係就咁WhatsApp銀行按揭職員卡片比你,叫你自己去contact拎form填的。

珍珠宮

我之前直接搵銀行,佢比既回贈係好過中介,三星期批,睇你自己點同銀行傾,中介本身都食左你一啖,所以同銀行唔差好遠

男爵府

搵中介公司佢中間一定取銀行回贈,佢比0.1%你,但佢問銀行回贈唔只這個數目。曾經搵過某細交X銀行傾好曬H+1.3%再加1%回贈和mortgage link a/c 但衰X心聽仲介經佢哋交表多.01回贈。最後交X銀行話比唔到這個優惠。因為最初銀行有冇問我:有冇經仲介轉介我話無,息口係靚啲佢多回贈,但到交表申請順便交多一張轉介表格就話做唔到叫我哋去中國銀行,最後去HSBC交表申請樓按無經中介好快批左。

首頁

尾頁

跳至