論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我兩公婆都番工,大B已經番全日班,平日8:00-18:00都無人響屋企。
我發覺EVEN我安排佢每星期都抺窗,洗車,洗廁所廚房,執櫃筒,消毒玩具加日常洗熨, 佢都好似有大把時間數手指喎。。。你地除左我以上既工作重有無其他野可以比佢”消磨”下時間呢?
我炒左我個鐘點啦,因為佢越做越懶,由協議既5個鐘自己揸主意縮成2-3個鐘,重要係未做好就走!所以我唯有轉呔RENEW我個印囉。。。

子爵府

小朋友返全日, 工人真係會休閒左架! 日日清潔如做足, 唔會太污漕, 工人好快就搞掂.

平日佢需要煮飯嗎? 叫佢睇多d有cook book, 煮返幾味啦!

大宅

佢黎左年半都無咩煮過飯架!我地都係大家樂做飯堂。。。
而家真係想佢開始照顧埋我地晚餐。。。

原帖由 christy-mama 於 09-6-3 11:42 發表
小朋友返全日, 工人真係會休閒左架! 日日清潔如做足, 唔會太污漕, 工人好快就搞掂.

平日佢需要煮飯嗎? 叫佢睇多d有cook book, 煮返幾味啦!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 CoffeeCake 於 09-6-3 11:48 發表

有姐姐唔好食快餐喇, 無益架.

叫佢開始學煮, 比cook book佢睇, 或者開頭叫佢煮d簡單d, 炒下菜, 蒸水蛋, 攪定d肉碎叫佢只係put seasoning蒸肉餅, 佢上左手, 你放假就煮d復習d比佢睇你點煮.

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 CoffeeCake 於 09-6-3 11:48 發表

YES...叫佢買餸煮飯啦
買餸來回又1粒鐘, 洗洗切切又成粒鐘
煮就算點simple又至少大半個鐘
好過佢數手指喎

開頭你定菜單比佢先囉
到佢上到手咪比佢"扌查"fit 囉

不過要諗定點比錢佢買餸&點check數...

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友番全日班由8:00-18:00咁長時間?其實有工人返半日都OK啦。吾駛煮飯真係無乜野做,而且廚房都吾會污糟得去邊。

大宅

嗯。。。似乎要佢煮飯係最好要佢消磨時間既ACTIVITY。。。
但係坊間既菜譜會唔會係果啲睇得唔食得果種架??

原帖由 siusum 於 09-6-3 12:03 發表

YES...叫佢買餸煮飯啦
買餸來回又1粒鐘, 洗洗切切又成粒鐘
煮就算點simple又至少大半個鐘
好過佢數手指喎

開頭你定菜單比佢先囉
到佢上到手咪比佢"扌查"fit 囉

不過要諗定點比錢佢買餸&點check數... ...

大宅

我唔想小朋友對住工人姐姐啊!雖然下晝大部份時間都係瞓,但總算有機會同其他小朋友交流下嘛。。。

原帖由 Connielai 於 09-6-3 12:15 發表
小朋友番全日班由8:00-18:00咁長時間?其實有工人返半日都OK啦。吾駛煮飯真係無乜野做,而且廚房都吾會污糟得去邊。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點解吾想小朋友對住工人?你個工人好差?其實你可以安排小朋友返半日,另外再安排小朋友上興趣班,咁工人要帶出帶入都多D野做啦。

大宅

又唔係話工人差。。。不過好似無無聊聊咁囉。
又加上我重未放心比工人同佢單對單呢!!

原帖由 Connielai 於 09-6-3 12:26 發表
點解吾想小朋友對住工人?你個工人好差?其實你可以安排小朋友返半日,另外再安排小朋友上興趣班,咁工人要帶出帶入都多D野做啦。

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 CoffeeCake 於 09-6-3 12:17 發表
我唔想小朋友對住工人姐姐啊!雖然下晝大部份時間都係瞓,但總算有機會同其他小朋友交流下嘛。。。

agree!
唔一定係工人唔好至會有呢種想法
工人好, 有時會太就少主, 令少主變小霸王

至於樓主呢個情況, 真係要佢學買餸煮飯啦
坊間好多印/菲cook book
都係d幾務實嘅菜式, 唔會話搞到天花龍鳳咁
試下買幾本蒸,煮,炆, 同湯水食譜, 比佢學下

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Connielai 於 09-6-3 12:26 發表

我覺得咁,為小朋友好,最好都係俾佢地返全日班。
我大仔之前返半日,有半日時間對住工人。
日日下午都係睇電視,姐姐同佢玩又點,又唔係同佢傾到偈,真係好浪費時間架。
所以個仔一三歲大,我就安排佢入全日班,我覺得有意思好多。起碼,佢依家下午會定時定候睡覺,吃飯,又可以有D有意義的活動。同埋,學下點樣自己食飯,唔好在家成日都要工人追佢九條街去餵飯。

工人好極,都唔夠學校好架。

我識得有D朋友,如果家中只得老人家,都係俾佢返全日。

最多安排D野俾工人做,最重要係仔女的生活。

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ellawyc 於 09-6-3 13:29 發表

agree!

...

exactly
我舊工人就係縱到我個仔乜都唔識自己做。
刷牙、食包、著衫、洗面、吃飯,全都係要工人幫。
所以,我的佢返全日,換埋工人後,我叫工人唔好再餵佢食飯,個仔開始習慣自己乖乖地一個人坐係度吃飯了。

禁止訪問

男爵府

同意, 我個仔比工人攪到好似廢柴咁, 咩都唔識.......我家姐係自己照顧個仔, 佢個仔1歲幾已識得用袂子食飯

男爵府

原帖由 ellawyc 於 09-6-3 13:29 發表

agree!

至於樓主呢個情況, 真係要佢學買餸煮飯啦
坊間好多印/菲cook book
都係d幾務實嘅菜式, 唔會話搞到天花龍鳳咁
試下買幾本蒸,煮,炆, ...

我都成日鬧個工人唔好幫我個囡做晒所有野, 但話極都唔聽, 真係激鬼死.

我想問下邊度有印文的 cook book, 好煩, 我個印一定要我同一樣餸煮幾次畀佢睇, 佢先可以自己煮.

大宅

我就係怕工人攪到我個女咩都唔識,所以,響老人家極力反對下,響佢未夠2歲我就SEND佢去全日DAY-CARE(好彩我老公支持我!),佢返左一兩個月已經識自己食飯,自己著/除飯衣,食完拎番碗入廚房,自己著/除鞋,識敲門同有晒手尾,同埋講多好多野,同人溝通進步好多!
我而家去接佢放學,都見佢會同其他小朋友玩下,唔再係自己一個企埋一邊玩既BB!(佢而家先2歲3個月大)

大宅

屋企咁自由,小朋友一定唔鍾意返學啦!
我個女都唔LIKE架,但為左佢將來,我要忍心啲囉

原帖由 babyellow 於 09-6-3 14:26 發表
我的囡讀緊全日班,當工人來我家時,我會幫佢轉半日班,因為,我個囡好唔中意返全日~

珍珠宮

原帖由 CoffeeCake 於 09-6-3 16:33 發表
我就係怕工人攪到我個女咩都唔識,所以,響老人家極力反對下,響佢未夠2歲我就SEND佢去全日DAY-CARE(好彩我老公支持我!),佢返左一兩個月已經識自己食飯,自己著/除飯衣,食完拎番碗入廚房,自己著/除鞋,識敲門同有晒手尾,同埋講多好多野,同 ...

睇完你咁講, 好彩決定俾我2個b今年8月返nursery全日.

原本我諗住報半日, 上個月帶埋2個b同夫人去幼兒園報名, 當時係我同工人1人抱住1個b同主任傾偈. 個主任見完之後同我講, 話問我工人野, 工人掛住周圍望無答佢, 主任話個工人咁唔留心, 湊小朋友好唔掂, 叫我俾2個b讀全日, 好過對住個咁既工人.

而且細b就嚟2歲都唔係講好多字, 希望同時好d.

首頁

尾頁

跳至