自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實真係唔使擔心,皇家音樂學院解釋得好清楚,亦都有好多資訊同內容提供俾大家參考,因為我全部係PDF檔案,好似Copy唔到過嚟,但大家有心應該上網可以搵到,入邊好details!其實新syllabus彈性大好多,反而你要諗吓錄影問題,以前入去考試唔理好醜,一take過搞掂,而家有得俾你無限錄影,喺限期前你可以無限上傳一個錄影檔案,新檔案會取替舊嗰個,咁你永遠都會覺得唔滿意又或者有改善嘅地方,可能你哋會錄好多次,其實又真係幾煎熬

男爵府

queencaribbean 發表於 20-9-16 10:09
一轉 syllabus 就陣腳大亂即係細路只會彈考試歌,為張沙紙而學音樂本末倒置

咁又唔可以咁講,因為準備考試期間真係集中練習考試嗰幾首歌,係認真地為考試作準備。

子爵府

回覆 迷你人 的帖子

AGREE 講唔公平,慘,出年DSE 考生仲慘,冇啦啦CUT左好多野,教左做左個D學生未仲慘,你呢D可以遲D再考,DSE唔通REPEAT咩

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

TONGKITYI 發表於 20-9-15 12:25
2020 所有皇家考试取消,完全没有之后的安排,同學们如果因为今次不能考而出年改Syllabus ,誰負責任 ?

最搞笑拍片考試。。。。

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

queencaribbean 發表於 20-9-16 10:09
一轉 syllabus 就陣腳大亂即係細路只會彈考試歌,為張沙紙而學音樂本末倒置

其實佢連scale都轉到只彈4個key 只需雙手.. 真係簡單到人人8級不是夢

我點解當年要背哂甘多個key。。。。。。。。。。。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

可以錄影,可以無限take,咁着數?

大宅

請問是否可以用舊syllabus三首歌,加多一首自選歌錄影考試?
還是轉新syllabus加自選歌錄影?

大宅

回覆 gretamama 的帖子

那很好呀, 孩子有認真地為一件事情付出不就是家長想要見到的嗎?
所有的淚水汗水時間都會轉化為孩子音樂路上更穩固的根基並不會因為沒有考試就覺得浪費掉。
正如你努力練習射3分波但沒被教練派出場,你會覺得之前的練習是白費了或人生只有一場賽事用得上嗎?
練好的技巧經驗是自己的任誰都偷不走。
如果覺得孩子實力相付級別可以不防與老師相量跳一級考。

大宅

jaycee_mami 發表於 20-9-16 13:49
可以錄影,可以無限take,咁着數?
其實不是新鮮事,澳洲AMEB已經率先在5月做過了

大宅

畀面勳章

老師話一定會考,點解唔揾佢嘈,要揾無say的考試局?

伯爵府

TONGKITYI 發表於 20-9-15 13:28
我已經出左 email 去考试局投诉,希望大家同行者也能有一致態度作出投訴!
...

呢個係ABRSM決定,你同考試局投訴把鬼

https://us.abrsm.org/en/exam-booking/cancellations/

物春都話係公義

我知用咗好多時間鍊,但係天災都無人想,ABRSM都要保護佢D評判架嘛

子爵府

Chowying 發表於 20-9-15 16:27
問題係我嘅老師同我講我哋係舊嘅 syllabus, 彈四首歌要轉去彈新嘅syllabus, 而我哋又考八級無級可跳
...

你本考試書係咪2019-2020?
如果係,就本身都可以用多一年
即2021年之內考都可以

伯爵府

DogdogChan 發表於 20-9-16 01:24
2019至2020年考試歌,自動延期到 2021年4,5月及8至11月考試。
全年都用得
...

謝謝

大宅

queencaribbean 發表於 20-9-16 14:10

那很好呀, 孩子有認真地為一件事情付出不就是家長想要見到的嗎?
同意你嘅講法,但係好多人都係為一張證書而考試,我都見怪不怪。

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 20-9-16 08:56
我哋都唔考了
我又唔覺得好浪費嘅,始終都要練習到某個水平先可以達致升級的目標,如果唔練,俾你升級都冇 ...

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

PandaRabbitttt 發表於 20-9-16 15:29
你本考試書係咪2019-2020?
如果係,就本身都可以用多一年
即2021年之內考都可以

唔該你 其實係覺得 老師有時都唔係咁清楚, 兩個月前老師又話可以考四首歌, 但係一時又話要照 考, 我個頭都暈暈地
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

上年11月,我擔心個女未練熟想幫佢改下年4月考,最後都覺得比晒錢就搏一搏啦,好彩我對女還有丁丁的信心,總算係升中前拎到張8級證書

珍珠宮

TONGKITYI 發表於 20-9-15 13:30
就算出年不考,也不能夠將不公義的事情合理化!
好心啦, 香港都回歸咗廿幾年, 仲考呢啲英國皇家試做乜, 仲要委屈自己寫啲詞不達意嘅英文信, 索性杯葛呢個試好過啦, 攞返少少中國人嘅尊嚴吧

公爵府

queencaribbean 發表於 20-9-16 14:10

Well said

公爵府

Chowying 發表於 20-9-15 16:27
問題係我嘅老師同我講我哋係舊嘅 syllabus, 彈四首歌要轉去彈新嘅syllabus, 而我哋又考八級無級可跳
...

唔系堝,我聽朋友讲可以考旧syllabus 架堝。你再check 清楚。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至