婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

ufufucafe 發表於 20-9-19 13:10
就嚟中秋,訂咗啲月餅俾奶奶送到過去,又話我買啲嘢唔健康唔顧佢身體
但我已經買咗啲低糖版
又趁 ...

始終我們不是十月懷胎,做幾好都無人欣賞。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

唔好迫自己啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

老實講, 親生既有時都未必親厚, 何況果個只係相處左10年的既人地阿媽。緣份既野, 隨緣就好。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kwhkwh 發表於 22-2-6 10:53
老實講, 親生既有時都未必親厚, 何況果個只係相處左10年的既人地阿媽。緣份既野, 隨緣就好。 ...

唔想同佢有緣

子爵府

口講自己人
其實係外人黎架嘛,

趁我老公唔係度 ,成日想當我妹仔咁使,初2返99度食飯,99係廚房叫出黎,叫我幫佢擒高拎隻碟。
明明老公都係度,我彩佢都傻。

大宅

我送咩俾99佢都話唔駛客氣唔收,而且c6話人人都有權收唔收禮,我而家咩都唔送。99反而送月餅等俾我一家,我話唔收,99即時黑面話我地。

大宅

回覆 Kisskeni 的帖子

講得好,大家都可以互相唔喜歡。
不過有時老人家都好好戲,99同c6講我冇唔喜歡你老婆呀,為左唔好令你老婆唔開心所以我唔嚟睇孫只拿家用就走,為左家嫂有屋住建議c6買居屋唔好寫家嫂名先可以申請到,為左個孫肥d同c6投訴家嫂唔俾飯小朋友食,為左唔想家嫂辛苦所以男家喜事拜山都同家嫂講…你得閒咪跟埋嚟囉……

我都想講我冇唔喜歡99囉,你生日唔駛咁辛苦叫我地同你食飯,過年唔駛咁慘收我份禮又唔喜歡食,仲要好好咁同我講,因你唔係一家人所以利是少d…..

大宅

sybb2014 發表於 22-2-7 17:48
回覆 Kisskeni 的帖子

講得好,大家都可以互相唔喜歡。

99係大話精,講一套做一套,信她一成都死。

大宅

回覆 周小桃 的帖子

最可怕係99成日扮無辜,話自己對家嫂都唔錯,但家嫂總係唔喜歡我……

複式洋房

叫佢食自己啦 有人生物係咁 無視就好

大宅

回覆 coolcats 的帖子

係呀!佢自己的仔女唔洗做㗎!我由頭做到落尾仲要砌埋生果!
多謝各位同道中人,我會提醒自己,對自己好啲,好人唔洗對住佢做!
人哋對住未娶佢個囡嘅男朋友嗒糖到出晒面,我呢啲過咗門嘅,做妹仔都無人會欣賞你!

大宅

回覆 kathy0313 的帖子

我雖然冇好似你咁做妹仔,不過結婚前我去親旅行99%都帶埋奶奶姑仔去全包洗費,男家食親飯我地全包,去拜山又係我地比洗費,但幾年前開始,我就冇再做呢d野啦,做嚟都冇意思。
試過99請大家去玩,每人少於$100,個親戚話夾埋$100,奶奶為左唔收,同親戚講我仔條女都唔比錢你唔駛比,真心覺得痴線,我地請親99都去酒樓食,聖誕節又請佢去酒店食,為左幾十蚊,就唱我,之前個99.9次奶奶唔講食左幾錢

伯爵府

sybb2014 發表於 22-2-7 17:26
我送咩俾99佢都話唔駛客氣唔收,而且c6話人人都有權收唔收禮,我而家咩都唔送。99反而送月餅等俾我一家,我 ...

我送過鑽石頸鏈,收到睇都冇睇,多謝喎咁,之後冇見佢用過,係一直幾年都冇

我以後一條毛都唔會送了

複式洋房

有時啲長輩唔係想要物質上既野,
而係關心,如果唔係一齊住既話,你地有無每日打電話俾長輩問候下?
唔需要傾好耐,只需要夜晚7-8點打去問下食左飯未,呢排天氣凍或熱,小心身體。

大宅

jinjinjin 發表於 22-3-23 11:55
有時啲長輩唔係想要物質上既野,
而係關心,如果唔係一齊住既話,你地有無每日打電話俾長輩問候下?
唔需要 ...

你未結婚,正常無親身經歷過99瘋癲行為(當然唔係所有99有問題),總之話不投機半句多,保持遠遠距離,不做虛假問侯,呢D野佢個仔自己做,我D時間用在值得關心的人身上,大時大節才現身交功課,無事不往來,才不會招惹小人,生活平靜如意!

jazychung    發表於 22-3-26 22:43

複式洋房

回覆 little_angels 的帖子

講得真好

大宅

回覆 jojocatjojo 的帖子

大時大節交功課都好乖啦,我而家連交功課都唔會,根本就係俾錢買難受,以前所有聚餐我地全包,成餐飯都係講其他仔女點好,都冇咩關心我地呢家,仲要陪坐成個幾鐘之後同c6投訴家嫂黑面唔同佢地溝通。
老實講,坐係你面前既孫就當冇到,你想我地做家嫂既有咩同你講呀?

大宅

sybb2014 發表於 22-3-27 01:01

大時大節交功課都好乖啦,我而家連交功課都唔會,根本就係俾錢買難受,以前所有 ...

都唔關乖唔乖事嘅,有啲功課唔做就會令老公難做人,我心態係陪老公去食飯,有老公喺隔離就得啦。同埋就算99對我幾衰都好,我係從來唔干涉老公點用錢係佢家人身上,老公就算唔用呢舊錢,呢舊錢都唔代表就需要用係我身上。 我同老公一值相處嘅方法就大家唔會控制對方,唔控制其實就是互相讓步包容之中,自然就會容易看到對方的優點及對自己嘅付出。 不過我呢啲佛係性格都唔係天生嘅,係一步歩慢慢讓自己改變,當然老公嘅付出係令我會轉變最大嘅原因。

大宅

我都試過陪老公出席當交功課,不過近年我真係覺得好難。 好似小朋友食飯,又話我做咩唔俾湯小朋友飲,到食飽,佢地想影相俾人睇,咁佢地同c6影冇叫我,我咪同小朋友擁抱下囉,咁又話唔好,到我同小朋友唔出聲安靜食飯啦,又話我黑面……

水晶宮

sybb2014 發表於 22-3-28 10:10

我都試過陪老公出席當交功課,不過近年我真係覺得好難。 好似小朋友食飯,又話我 ...

我經歷過呀,完全有八九成似呀。

我目前都係一年去得那2-3次,算好了。

如我老公不在場,我直接不會去。

食完閃,不會久留。如毒姑們同場,更加快閃。老公不閃,就我同仔女閃先。我而家已不理我老公那邊誰出錢埋單之問題。我出聲又話我衰人。佢自己覺得值得又應付到,咪佢比囉。成日比人當傻仔。

首頁

尾頁

跳至