跳至

首頁

尾頁

洋房

上星期五放完產假開始返工啦﹗
第一日放工返到屋企,囡囡仲認得我架,我抱佢佢仲識笑同埋同我講嘢。但呢兩日放工返到屋企,一抱佢就係咁喊啦﹗要公公抱返佢,佢先唔喊﹗
果一刻真係好唔開心囉...
呢家只係返左幾日工,囡囡已經咁啦﹗如果我返多幾日,都唔知會唔會唔比我抱添

男爵府

唔係呱?

原帖由 nakai 於 09-6-3 20:19 發表
第一日放工返到屋企,囡囡仲認得我架,我抱佢佢仲識笑同埋同我講嘢。但呢兩日放工返到屋企,一抱佢就係咁喊啦﹗要公公抱返佢,佢先唔喊﹗
呢家只係返左幾日工,囡囡 ...

洋房

係真架...

大宅

你咁講都好驚喎, 我下星期返工呀!!!
日頭係姨姨湊, 夜晚先係自己湊, 好驚bb唔聽話...

複式洋房

唉.. 我個囡都淨係認我99,唔認我架.. 我抱佢就喊,99抱就收聲..

因為我坐月成個月99都唔俾我抱/見BB,坐完月佢繼續爭B.. 仲係我老公面前篤我背脊話我唔俾佢抱LAW(其實佢抱哂LAW)..

BB尋日打完4合1,今日有D扭計/唔舒服,99又抱實哂唔俾我抱LAW.. 到佢放BB落床,我行過去話抱,佢就DUD住係床度話BB抱得多而家要放落去.. 我勁嬲99勁唔開心LAW..

原帖由 nakai 於 09-6-3 20:19 發表
呢家只係返左幾日工,囡囡 ...

別墅

原帖由 purplebb1016 於 09-6-3 21:35 發表
唉.. 我個囡都淨係認我99,唔認我架.. 我抱佢就喊,99抱就收聲..

因為我坐月成個月99都唔俾我抱/見BB,坐完月佢繼續爭B.. 仲係我老公面前篤我背脊話我唔俾佢抱LAW(其實佢抱哂LAW)..

BB尋日打完4合1,今日有D扭計/唔舒服,99 ...

你99同我99都幾似,
自己搶住抱完,又唔俾人抱,話抱得多唔好....
真係好嬲。
率之,有一日我勁黑面,
佢搶我阿B抱,我頭都唔望佢講:你抱飽佢喇。
佢可能知衰,抱咗5mins 俾返BB我....

男爵府

其實都唔好太擔心,以我D朋友嘅經驗,d BB大個少少都係會痴亞媽架!(無論佢係唔係由其他人湊嘅都好!)宜家比你抱佢喊都唔等於唔認得你嘅!亞媽始終係亞媽,無人可以代替架嗎!

大宅

其實我都明白各位媽媽o既心情!
事實上,當bb日間接觸最多o既人,唔係你o既時候,而係照顧bb o既大人,好自然bb就會有一種習慣性,痴住呢位照顧者!不過,我又覺得大家唔好因為咁樣,而氣餒!反而我覺得大家應該有時間就抽多啲時間陪伴bb!同佢玩,同佢傾計!我有好多朋友,佢哋都係一返工就將bb俾工人,或者親人湊!可能開初都會好似你哋bb咁,但係過咗一段時間,bb係好自然咁知道你先係佢媽媽!就唔會見到你就喊,或者唔俾你抱!
大家俾多啲時間,好快bb就會適應過嚟!

大宅

唔好咁擔心,我囡囡都係放係99到住,我隔日返去睇佢.佢都比我抱抱,可能扭計咋,唔好咁樣,你開心,bb先開心架

男爵府

唔好咁擔心, 佢會知邊個錫佢, 你抽多d時間陪佢會好d

子爵府

我個B暫時都唔會話唔俾邊個抱,不過我餵人奶,佢唔瞓覺就成日想食住奶,咁我抱佢就會扭要食,一過第二個人手,佢知冇得食,就即刻收聲.......
99唔會同我搶,62就會,不過我俾親99抱,佢就又週圍行,又一直拍住佢,所以我都唔敢俾佢抱咁多。

大宅

其實bb比其他人湊, 多數都會唔痴自己的. 我大女便是一個例子. 佢由細到大都係婆婆湊, 到讀k2才跟返我, 同我一齊住. 初頭几個月大時, 我一抱親佢都喊的, 大家比d耐性, bb始終會有一天係會痴返我地既.

複式洋房

好驚呀!我六月尾都要返工啦!

大宅

你返到屋企同佢say hi先, 唔使急住要抱佢, 可以傾下計先;
試下咁會唔會好d

洋房

唉... 每次一返屋企抱囡囡,公公即刻搶返黎抱...咁阿b就緊係唔跟我啦﹗
我今日返到屋企,一抱囡囡,佢又係狂喊... 狂扭計...
不過今日公公出左街,佢喊左一輪,最尾都比我抱... 但就係咁扁嘴囉... 個樣好唔開心咁...

複式洋房

其實我都好驚呀﹗返工之後b囡都會比人湊,我都怕佢唔認得我,而家諗起都會喊、好唔捨得﹗

複式洋房

雖然我未返工, 但我BB已經只是跟工人, 已經唔太鍾意跟我啦! 可能因為夜晚是工人餵夜奶所致.

我都好無耐!!!!!!!!!!!!!!

別墅

我都覺大家唔洗那麼擔心! 亞媽始終是亞媽冇人能代替的. 我早排做手術, 薯仔去了婆婆到幾日.我一回來薯仔就好似好掛著我, 成日望住我在那, 好似好想我抱, 又對我笑, 喊的時候有時還會叫"媽呀"或"呀嗎呀"雖然唔知佢係咪真的叫我. 但個心到冧晒la! 所以冇人能代替亞媽的地位的. 無論怎麼bb最熟識的都是自己亞媽. 有空同佢傾多d, 玩多d. 佢自然也會回應你多d 的.

禁止訪問

複式洋房

原帖由 nakai 於 09-6-4 20:50 發表
唉... 每次一返屋企抱囡囡,公公即刻搶返黎抱...咁阿b就緊係唔跟我啦﹗
我今日返到屋企,一抱囡囡,佢又係狂喊... 狂扭計...
不過今日公公出左街,佢喊左一輪,最尾都比我抱... 但就係咁扁嘴囉... 個樣好唔開心咁... ...

公公搶黎抱......我一定同佢爭過囉~~~

首頁

尾頁

跳至