自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

silverbees 發表於 20-9-25 21:57
公司今天剛剛完成了一個活動,我隊team負責其中一個環節,怎知道其中一個豬隊友取錯了資料,以致整個環節錯 ...

視乎你與老板關係如何
你直屬上司定老闆?

老闆唔會想聽解釋

公爵府

2024年龍年勳章

老細唔問就唔好講,同埋佢想知結果唧!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mcs74 發表於 20-9-26 00:05
如果我係你老細其實無興趣知,你最多係炳錯果個同事

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

HeroSing 發表於 20-9-26 00:07
常見的老闆,只在乎個結果!

x 2

做得領導人、一定要承擔所有責任、一定唔講好過講~

隊員錯漏、都係屬於管理問題~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

一隻鴨鴨 發表於 20-9-26 05:42
老細唔問就唔好講,同埋佢想知結果唧!

除非佢問你、點解做成咁?

始終責任逃不了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

作為team leader,居然有一個諗法,話比老細知,活動失敗是下屬做錯野,同自己無關。你做番散仔啦,唔好做阿頭喇。比你做team leader,你都不會成功

男爵府

alicego62 發表於 20-9-26 07:26
作為team leader,居然有一個諗法,話比老細知,活動失敗是下屬做錯野,同自己無關。你做番散仔啦,唔好做阿 ...

同意,
要怪就怪自己搵錯人、信錯人啦

公爵府

silverbees 發表於 20-9-26 00:17
回覆 simpleAA 的帖子

我給他的資料是對的,是他自己在活動當天拿錯了另一份資料,所以很激氣。 ...

激氣?我係你上司,我會問你,咁你當時見到有突發野出錯,你即時work out左幾多個解決方法?有冇contingencies?你作為leader,唔咪應該預左有突發,下屬做錯野的情形出現咩?你唔係諗住所有嘢都無風無浪呀嘛?

男爵府

成熟D啦!作為一個leader, 下屬做錯影響成件事,leader 都係一樣要負責任!
我做team head, 不嬲都食唔少死貓!

公爵府

issactmaria 發表於 20-9-26 07:39
成熟D啦!作為一個leader, 下屬做錯影響成件事,leader 都係一樣要負責任!
我做team head, 不嬲都食唔少死 ...

樓主無咩料做team leader,做番散仔可能好啲

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

mcs74 發表於 20-9-26 00:05
如果我係你老細其實無興趣知,你最多係炳錯果個同事

老闆知道又如何,都係leader無安排好,幾時都話管理層難做,因為要睇人,人就最難攪。 而且講完我會覺得你無承擔,比細既知道,覺得你唔保佢。 如果老闆唔問,我就算。

子爵府

許多網友已經回答了你的問題。 所以,我想談一談未來。

團隊領導不僅是一個頭銜,而且是個漫長的成長和繼續學習的過程。

因此,不要灰心!!

你的老闆知道你的潛力,否則你不會擔任這個職位。

從今次經驗中學習,明天再出

發!

silverbees 發表於 20-9-25 10:57
不説的話,又有點不甘心。

誰不甘心?! 如果你能克服你的"小我", 這可能是你與你的團隊聯繫的好機會。
如果你可以反過來, "真心" 對 "犯錯" 的隊友說些鼓勵的話。

公爵府

love2talk 發表於 20-9-26 01:14
如果你條team有好表現,老闆話你條team做得好,咁你會唔會特別同老闆講其實係邊個邊個既功勞?
...

Well said

男爵府

simpleAA 發表於 20-9-26 00:11
你做 team leader 唔係應該在活動之前,了解清楚及要知道你哋負責嗰個環節詳細情形?點解你隊友取錯資料你 ...

認同

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

呢單野硬食
下次要跟到足
好無奈

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

同意
Lead一個project從來唔易
Contingency plan亦係重要準備之一
Print出黎嘅野,再唔環保都印多幾份做準備,另加save定softcopy帶去以防萬一

今次係你蝕章了

珍珠宮

回覆樓主:

如果同老細講只會顯示自己無能,管唔掂班下屬

大宅

講左都冇用啦

侯爵府

team leader冇責任嘅咩?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

好在樓主上來問一問

講咗出來............2邊不是人,老闆覺得你推卸責任,下屬出錯,你要即場應變一下

下屬見你咁推,佢又會推下下屬,下下下屬......我唸成條TEAM, 士氣都會下跌。之後再有活動,無人會主動幫你攪,可能只有新人唔知咩事先參與。

首頁

尾頁

跳至