自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我膝頭痛,所以要減,無止痛藥食得掂,減左唔駛食止痛藥

侯爵府

做咗十幾年ftm,下一個月返新工,唔想以肥C9 look見人,呢個月勤做運動同節食,暫時輕咗5磅,仍需努力

珍珠宮

最初為咗捉Pokémon 去公園跑步,跑咗一排覺得反正咁辛苦,不如索性順便節埋食去減肥,一開始有成績,就有動力堅持落去。

侯爵府

healthymimi 發表於 20-9-28 14:02
最近上磅,比高我一個頭的C6只輕十磅,買埋脂肪磅,>36%體脂

一早知要減,沒有決心也没有恒心,又唔 ...

為左一件靚衫著得好睇所以keep fit

男爵府

pppfamily 發表於 20-9-28 17:11
因為肚腩大過個胸

呢個原因好正
減是因為著開d衫都開始看上去細件左,好有挫敗感

男爵府

回覆 healthymimi 的帖子

個幾月前拎部糖尿機check下, 嚇死左, 空腹5.8😵😵 呢幾年勁食甜野0運動。的起心肝減肥, 唔食甜, 少飯, 減左12磅再量血糖回落至4.9.(45日時間)

我知道再唔認真檢討, 3高會好快到。所以的起心肝減, 再加少少運動, 始終之前1直0運動, 要慢慢嚟!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

做身體檢查,醫生話我中央肥胖,再唔減,年紀大會有三高。為健康著想,就決心減。最初打算減10磅8磅就夠,而家已達標,但覺得仲可以再減下,所以繼續。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

為健康, 唔想咁咁早有糖尿病.

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

kwokkakafamily 發表於 20-9-28 19:00
我想個肚腩消失

我都係,但肚腩好似最難減,個胸都縮咗水,但肚腩依舊不變

男爵府

Health concern . 上樓梯時會喘氣. 兩年前開始做運動, 冇節食, 頭8個月減咗30磅,之後減少零食晚上無carbohydrates 再減多10磅. 70kg ==> 50kg

之前根過營養師,覺得完全冇幫助,嘥錢

kerotan    發表於 20-10-11 20:53

珍珠宮

茶木 發表於 20-9-28 16:45
我老公識人(男人)WFH期間生酮減咗十幾kgs, 但疫情後食番正常,嗰十幾kgs番晒黎
...

他本身大約幾重?十幾kg,差唔多20-40 lb

反彈咁慘

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

生完阿女就越嚟越肥,到我家姐要結婚先的起心肝減肥
我算係佛系減肥,因係冇set定目標
用咗兩年時間先減得30磅左右,其實依家仲減緊架,不過就hea減

珍珠宮

pinkcat922 發表於 20-9-28 22:43
生完阿女就越嚟越肥,到我家姐要結婚先的起心肝減肥
我算係佛系減肥,因係冇set定目標
用咗兩年時間先減得3 ...

30磅,好叻呀

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

healthymimi 發表於 20-9-29 14:57
30磅,好叻呀

唔算啦,我兩年先減得嗰30磅
有啲人一年已經可以減30磅
不過我hea減,又唔會要求自己要幾耐減幾多磅,所以減得好輕鬆,完全冇壓力

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我本身唔算好肥。
由細到大到半肥瘦咁囉,有D肉,有少少肚仔。
所以從來都係得個講字,冇咩真正下決心去減,減三日就放棄果隻。
第一次真正減係廿零歲,因為好想著比堅尼,覺得做女人成世都冇著比堅尼好蝕,果次一野減左十幾磅,也著了比堅尼完夢。
第二次係生完小朋友一年左右,其實我生完同冇生都係咁上下,都係半肥瘦,但突然覺得唔想比人覺得我係生左小朋友先咁,所以又減下十磅,享受下人地話嘩你生完都咁fit。(其實呢下已經比懷孕前仲瘦。)
第三次係近排,因為疫情肥左,同埋覺得年紀大左唔可以再半肥瘦,會變大媽!但由於本來就唔肥,這次只減下5磅。

伯爵府

healthymimi 發表於 20-9-28 22:23
他本身大約幾重?十幾kg,差唔多20-40 lb

反彈咁慘

我老公叫佢大隻佬,我覺得佢係肥佬,好大舊下

珍珠宮

pinkcat922 發表於 20-9-29 15:30
唔算啦,我兩年先減得嗰30磅
有啲人一年已經可以減30磅
不過我hea減,又唔會要求自己要幾耐減幾多磅,所以 ...

我多年前也用了2年減最多22磅,慢慢改飲食習慣(之前食大了個胃),平均一個月瘦0.9磅左右,之後彈番4 lb, 才穩定

但慢減的好處是不瘦胸

也試過快少少減(加運動,每星期约三次每次一個鐘健身單車加騎馬機),但肚胸齊縮2吋

而家over 好似十年accumulate再重番D,又要減過,最衰我愛甜飲及零食

珍珠宮

heilongmama 發表於 20-9-28 18:50
回覆 healthymimi 的帖子

個幾月前拎部糖尿機check下, 嚇死左, 空腹5.8😵😵 呢幾年勁食甜 ...

叻叻

珍珠宮

kf08058 發表於 20-9-28 19:10
我都係,但肚腩好似最難減,個胸都縮咗水,但肚腩依舊不變

雖然話沒有局部瘦身,但我玩ringfit 時多做腰的動作,不是太辛苦個肚也扁了少少,腰側修得明顯D

你可以試試

首頁

尾頁

跳至