婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

每個月C6都有錢俾99做家用,幾多就唔知啦!但每個星期返去99屋企都要買送上去,仲有買埋幾日嘅菜俾距。(仲有兩個姑仔、老爺同住)甘都算了,咩大市大節吃飯都系c6出錢,就好像老爺99生日、中秋、過年…………兩個女都唔使出錢?

琥珀宮

CatCen 發表於 20-10-4 23:10
每個月C6都有錢俾99做家用,幾多就唔知啦!但每個星期返去99屋企都要買送上去,仲有買埋幾日嘅菜俾距。(仲 ...

你買餸?咁唔好買

珍珠宮

哇,同我咁似ge
不過我係姑奶一家,永遠係我地出錢
佢地又厚面皮+應份
食左我地好多年啦!有次佢姐夫生日話食飯,我以為佢咁好死請啦,點知叫我老公埋單話帶唔夠錢,真係怒火中燒。

別墅

mcs74 發表於 20-10-5 00:10
哇,同我咁似ge
不過我係姑奶一家,永遠係我地出錢
佢地又厚面皮+應份

對,面皮成尺厚……未搬開住嘅時候買送錢…………都系我c6出,一個人養八個人…………跟住都系要俾家用99,大姑仔有俾家用99細嘅就唔知了。但99從來無俾錢我買送………… 有次我問c6:“你俾左家用,我可唔可以問99拿錢去買送?”點知個c6話一家人唔可以計甘清楚,但睇住我地做水魚又睇唔過眼。最後搞到自己有情緒病睇醫生…………

男爵府

CatCen 發表於 20-10-5 06:27
對,面皮成尺厚……未搬開住嘅時候買送錢…………都系我c6出,一個人養八個人…………跟住都系要俾家用99 ...

如果真係一家人,咁又調唔調得返轉頭你無錢時佢幫你出,關係係雙向,不過你c6唔改變想法都無用,只有自己唔開心佢又唔會變

伯爵府

對,面皮成尺厚……未搬開住嘅時候買送錢…………都系我c6出,一個人養八個人…………跟住都系要俾家用99 ...

我未嫁到現在嫁左,都有畀家用,屋企洗頭水沐浴露電視好多雜乜嘢都係我買,一家人真係唔會計得咁多,係對父母一點孝心,對兄弟姐妹一份親情。
我老公都知道,但佢自己都係一樣,對男家好闊綽唔會計較錢,男家裝修佢差不多出曬。
只可以話每個人對家庭觀念都唔同,有啲屋企人行先,當然包括父母兄弟姐妹老婆仔女。但有啲好似樓主覺得畀咗家用係全包先啱。

複式洋房

晴天bb 發表於 20-10-5 18:19
我未嫁到現在嫁左,都有畀家用,屋企洗頭水沐浴露電視好多雜乜嘢都係我買,一家人真係唔會計得咁多,係對父母 ...

咁可能樓主兩公婆又唔係搵得多。每人都想自己有多啲積蓄為自己將來打算掛。雖然呢啲唔係大錢。但錢呢係日積月累咁儲返黎既。成日食死一個人,伸手黨咩。屋企係大家既兄弟姊妹係有責任分擔,有手有腳幾廿歲人出黎社會做野既話都有糧出掛。或者你本人係向來對錢唔敏感洗得就洗既人。梗係覺得冇問題啦。可能樓主盡在不言中6299姑仔係有大食大洗腳唔抹腳既人。佢所以反感呢

伯爵府

baoooo 發表於 20-10-5 22:29

咁可能樓主兩公婆又唔係搵得多。每人都想自己有多啲積蓄為自 ...

我2公婆都係打工仔,有邊個人唔想儲多啲(emoji),只係我同我c6都好錫屋企人,父母養大你,現在有能力唔孝順父母,唔通等到死時先後悔,兄弟姐妹有今生未必有來世,唔太過份,唔需要太計較。
不過你點知樓主99姑仔係伸手黨洗腳唔抹腳嘅人,你講埋啲咁難聽說話,你係針對男家先咁講野,或者你識得樓主男家人,樓主點盡中不言中解釋吓?
最重要樓主老公都唔介意,你就講到男家錯曬,你知樓主c6真係畀好多家用,真係可以洗腳唔抹腳?
樓主已經為咗呢件事搞到好唔開心, 唔係叫樓主睇開啲, 唔通要煽風點火,等樓主同男家開戰,同老公鬧大交,繼續唔開心,搞到憂鬱咩

男爵府

你自己有冇仔女

男爵府

咁真係你自己搞到自己有情緒病喎!人地一家人,雖然你係佢老婆,但人地一家點相處,你真係要管咁多?最緊要係你老公覺得ok,而唔係被迫,可能細個時阿媽最錫佢呢?一家人邊有得計咁清,最緊要係大家都開心,用你老公錢又唔係用你

大宅

天真B 發表於 20-10-5 23:55
咁真係你自己搞到自己有情緒病喎!人地一家人,雖然你係佢老婆,但人地一家點相處,你真係要管咁多?最緊 ...

一定唔會係最錫啦。我99最錫佢細仔,要佢個細仔出一毫仔佢都唔捨得,仲成日屈其他仔女幫佢細仔出錢添

別墅

Pianocake 發表於 20-10-6 00:30
一定唔會係最錫啦。我99最錫佢細仔,要佢個細仔出一毫仔佢都唔捨得,仲成日屈其他仔女幫佢細仔出錢添

對,講出重點…………最錫係細女。所以可以咩都唔做,之前未嫁c6嘅時候細姑仔經常去超市買也要c6買單。一次幾百幾百甘,當時我無出聲因未嫁……最搞笑細姑9仲同我講:“X哥無錢你唔好甘大使……”哇,聽到呢句話真係想打距幾把…………

別墅

天真B 發表於 20-10-5 23:55
咁真係你自己搞到自己有情緒病喎!人地一家人,雖然你係佢老婆,但人地一家點相處,你真係要管咁多?最緊 ...

C6份量唔多一家四口剛夠用,最大問題系距阿媽最錫唔系距。我成日同距講笑:“你都唔知系唔系你媽親生?”對我都唔係好好,來M頭暈個C6同距講俾我休息下湊住個孫一日甘多,99就講邊會頭暈呀,來M都唔會暈呀。所以暈住都系買菜煮飯……同住7年講起都系眼淚!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

晴天bb 發表於 20-10-5 10:19
我未嫁到現在嫁左,都有畀家用,屋企洗頭水沐浴露電視好多雜乜嘢都係我買,一家人真係唔會計得咁多,係對父母 ...

你真好,我姑奶同你調轉,1個仙嘅野都唔會買返娘家,一家大細成日返黎食,唔比家用奶奶都算,我同奶奶住,佢返黎食晒我d 野,開頭都算,學你話齋,姐弟唔計得咁多,但佢自己去買野食只買自己果份返黎食......
佢唔係無錢,淨係佢自己都百萬年薪,所以而家我盡量買少d, 夠自己仔女食就算,唔好預埋人地。。。

大宅

你有冇份搵錢先?如果啲錢係你老公嘅,你都冇權唔俾佢用啦!所以女人有自己收入好重要,講嘢都大聲啲。

別墅

little_angels 發表於 20-10-6 07:47
你有冇份搵錢先?如果啲錢係你老公嘅,你都冇權唔俾佢用啦!所以女人有自己收入好重要,講嘢都大聲啲。
...

我無份搵錢,但7年同住一家八口都係我去照顧……有時頂唔順先話返娘家做下公主。我無唔俾C6用距嘅錢,只系覺得有事就系仔無事就系過路人…………

複式洋房

晴天bb 發表於 20-10-5 23:37
我2公婆都係打工仔,有邊個人唔想儲多啲(emoji),只係我同我c6都好錫屋企人,父母養大你,現在有能力唔孝順父 ...

難道你講到噤忠懇咁。你又同樓主個老公有路咩 人地呻得就有佢原因架啦。唔係咩野叫呻?你從來個人都係正面?真係冇呻過?開解有好多種既。淨係以你個角度睇人地又話咩野點點點錫,就係人地覺得不斷付出覺得攰,但以你噤捨己為人既精神,實屬難得。你係威既。心理輔導員一樣。你唔去考牌?仲話人地想俾左家用就要男家全包?你唔係同我講你真係叫開解梗人,定諷刺梗人咋?聖女。笑左出黎

伯爵府

baoooo 發表於 20-10-6 19:26

難道你講到噤忠懇咁。你又同樓主個老公有路咩 人地 ...

你把口真係好臭過屎坑,滿腦子都係壞思想,樓主只有憂鬱要睇醫生,只識呻有乜用,咪畀你呢種人更加影響到。
你又唔通同樓主男家有仇,所以咁憎人哋,唔知頭唔知路,就不停老屈人,你擺明 煽風點火。你阿媽無教你有人要積吓啲口德,咁負能量點教小朋友,你唔好都唔好害到下一代。

複式洋房

晴天bb 發表於 20-10-6 20:26
你把口真係好臭過屎坑,滿腦子都係壞思想,樓主只有憂鬱要睇醫生,只識呻有乜用,咪畀你呢種人更加影響到。
你 ...

咁叫口臭?臭得過你覺得以為自己好啱?仲好意思話人地諗住俾家用包全餐?人地就係因為咁唔開心而抑鬱。就係因為你呢啲自以為事以為啱晒既人又以為自己好正能量既人喺度開talk? 人地都講左長年累月科水仲要被視為無物,仲叫人地應份要做,係出自老公孝順,而家就係冇人話唔俾家用,其實你理解下先啦。如果唔係樓主就唔需要呻。醒少少。你呢啲係叫落井下石。踩多幾腳。要開懷樓主既係要睇樓主經濟狀況同兩公婆溝通下。唔係你呢啲低級社工講叫人地不斷做孝子不斷唔好計較佢先快樂。講到人地好似唔孝順父母?你又知人地成個situation? 真吹漲。唔好講到自己噤世界級孝順先得架

複式洋房

晴天bb 發表於 20-10-6 20:26
你 ...

洗唔洗copy返你睇你啲留言。炫耀梗自己同老公有幾世界級孝順 人地嗰啲就叫計較同要包全餐?你個人心地都幾好用自己把尺去衡量。又講到我憎人地男家係咪識人地。我話返你。你話我口臭仲要話埋我阿媽有冇教我?就係你呢啲滿口仁義就覺人地錯晒嗰啲中年師奶。我真恭喜你。你生啲仔女一定好孝順成世痴實你。成份糧同生命都俾晒你

首頁

尾頁

跳至