自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

對住個中二女心都淡,今日難得收早回到家,同佢前後腳,之後到佢回來,叫都唔叫一聲,除鞋入房換衫,我同佢講我要落惠康入貨,佢只係哦一聲,到我好似亞四咁拎住一袋二袋回來,見到咁嘅情況,佢都仲要喺度食緊野,完全唔郁,即時比我爆佢,我直頭問佢你係咪又盲又啞,回到家媽咪也不叫,同你講嘢敷衍了事,見到我拎住咁多嘢也不幫一下,你係咪當自己係呢度嘅租客,由細到大我都唔係咁教你,完全唔明點解越大越衰,我話如果你當自己係租客,當屋企係酒店,咁係冇問題嘅,但首要你要交返租比我,包括水電媒,你唔當呢度係屋企,我亦冇必要免費供養你,話完佢呢幾句,

大宅

佢直頭拎埋啲嘢食拎入房,激到我死死下佢除咗功課上有問題,需要我去教佢,佢先會態度好啲,其餘時間都係房關埋道門,我就嚟連門都拆咗佢 已經嘗試同佢搵共同話題,我同佢都鍾意煲劇,但佢睇嘅係陸劇,而我睇嘅係韓劇,咁我都嘗試係佢睇緊嘅時候問佢煲緊乜嘢劇,好唔好睇,講個名嚟聽吓等我煲埋一份,我已經試過好多次,唔講名不特止,仲要即時熄埋部iPad,我都唔明有乜咁秘密但相反如果只有我哋兩母女行街,佢又會拖住我,咁我買衫買其他嘢俾佢時,佢又會話咪咪最好,又識講多謝,咁總括嚟講其實我係咪只係可以被利用,教功課同買嘢,其餘時間大家要不瞅不睬?

伯爵府

tessy1217 發表於 20-10-9 16:59
佢直頭拎埋啲嘢食拎入房,激到我死死下佢除咗功課上有問題,需要我去教佢,佢先會態度好啲,其餘時間都係房 ...

反叛期係咁
好似鬼上身咁,一時正常一時唔正常

水晶宮

2024勳章

交水電煤氣呢D說話,盡量唔講吧,好破壞感情
你想要佢做D乜,直接講出來會唔會好D?唔係人人有覺悟識主動幫手

cky.cy    發表於 20-10-13 17:06

禁止訪問

侯爵府

根據前人的經驗
唔好煩佢係最好的方法, 你都唔好太在意個女
過幾年隻反叛鬼走咗, 你個正常女就會返嚟
呢段時間唔好傷咗感情

珍珠宮

回覆樓主:

佢唔叫你都唔算好大件事
買咁多野唔幫你拎入屋唔係好正常咩?
我工人姐姐都未必幫我拎

咁小事就鬧爆佢 我又覺得有點那個

咁佢其他時間都正正常常咁算啦
始終係青春期嘛
未去到好差

dearbearbear    發表於 20-10-10 00:01

大宅

czl115 發表於 20-10-9 17:35
交水電煤氣呢D說話,盡量唔講吧,好破壞感情
你想要佢做D乜,直接講出來會唔會好D?唔係人人有覺悟識主動 ...

佢吾係吾識自動自覺,而係睇大小姐心情

子爵府

佢直頭拎埋啲嘢食拎入房,激到我死死下佢除咗功課上有問題,需要我去教佢,佢先會態度好啲,其餘時間都係房 ...

我女同你女係屋企一模一樣,返黎唔叫人,成日late係房,乜都唔做,叫佢做就hea我
唯一一樣同你女唔同嘅係,同佢去街唔會橋我手,各行各,買嘢比佢唔會講多謝,更加唔會講都係媽咪好之類嘅說話,我都好心淡,相比之下,你會唔會開心D?

杜小田    發表於 20-10-9 22:21

大宅

namnamnamlolo 發表於 20-10-9 17:46
佢唔叫你都唔算好大件事
買咁多野唔幫你拎入屋唔係好正常咩?
我工人姐姐都未必幫我拎

入屋吾叫人對我來講係問題,呢d係禮貌,係教養,屋企吾係酒店,由細到大都咁教佢,習慣係要培養,習慣左冇叫,到佢大左呢個習慣亦吾會突然出返黎

大宅

missshasha 發表於 20-10-9 17:52
我女同你女係屋企一模一樣,返黎唔叫人,成日late係房,乜都唔做,叫佢做就hea我
唯一一樣同你女唔同嘅係 ...

你女幾大?

大宅

歌莉亞 發表於 20-10-9 17:24
反叛期係咁
好似鬼上身咁,一時正常一時唔正常

真係一時一樣,已經俾好大自由度佢,吾煩佢,但好似有d得寸進尺

男爵府

減齡達人勳章

我姑奶個仔都係咁,佢16歲
已經2年係咁,有野買就會跟埋出街講多2句,冇要求就踩你都傻。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

你個囡都唔想,身體變化控制唔到

FFKKKKKKKKKK    發表於 20-10-12 22:45

大宅

joeyjoey223 發表於 20-10-9 18:00
我姑奶個仔都係咁,佢16歲
已經2年係咁,有野買就會跟埋出街講多2句,冇要求就踩你都傻。
...

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

中三下學期會好d

goldpiglet    發表於 20-10-9 19:30

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

我個仔中三同你阿囡情況差唔多,買嘢就阿媽,其他野十問九唔應⋯⋯

大宅

littlecar 發表於 20-10-9 18:01
你個囡都唔想,身體變化控制唔到

唉....我已經吾管佢,自由度大,亦冇點問佢學習上或其他野,只係耐吾時問一句,佢回一句ok我就已經中止話題,吾想俾佢覺得我煩,況且今日事件,我真係好介意佢冇禮貌,叫都吾叫下,我知佢今日7點已回到校風紀當值,我亦要一早返工,大家都累,但叫一叫人好難咩?你吾叫都算,等我叫番你轉頭都冇問題,但佢hea住應機,我絕對相信佢對外一定吾係咁囉

伯爵府

經驗係唔好講"反問",例如"你啞架?你唔識叫人架?"

儘量講直接既要求"無何人返屋企,你都應該打招呼"

佢無做又講多次,哦多一次。最緊要自己會做,唔好'DUD'氣,要冷靜。

男爵府

tessy1217 發表於 20-10-9 16:58
對住個中二女心都淡,今日難得收早回到家,同佢前後腳,之後到佢回來,叫都唔叫一聲,除鞋入房換衫,我同佢 ...

其實你一開口就問佢係咪又盲又唖,跟住又用錢撻佢,佢只會更討厭你。反叛期嘅青少年要用多啲耐性慢慢傾。

dearbearbear    發表於 20-10-10 00:02

首頁
12345...10

尾頁

跳至