自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

Pooh529 發表於 20-10-12 10:21
點解個個都唔讚成同學校反映?小朋友已經係有特別需要,我會要求老師介入協助,唔通到小朋友出事時先黎後悔 ...

就係因為好多家長認為小朋友大咗唔洗理,先有咁多悲劇,根本每個人性格唔同,何況樓主個仔仲係特殊需要,我會好重視,我讀書期間都曾經被欺凌,個書包俾人踢來踢去,同老師講無用,返去同爸爸講,爸爸即刻安慰我,之後唔知爸爸做咗乜,第二日返學就無人再欺凌我

伯爵府

家家公主 發表於 20-10-12 11:09
我仔舊年上中一都比同學欺凌
直頭返嚟講完夜晚瞓唔到覺,情緒低落,佢係阿氏保加仔。

咁妳仔之後有無受到其他同學既欺凌或者側目呀?

男爵府

Pooh529 發表於 20-10-12 10:21
點解個個都唔讚成同學校反映?小朋友已經係有特別需要,我會要求老師介入協助,唔通到小朋友出事時先黎後悔 ...

我係贊成同學校反映嘅,不過學校嘅處理手法,會十分影響結果。如果學校處理方法輕手,對方會唔知驚,轉頭報復行為更多。如果學校態度夠強硬,絕不縱容,咁一定幫到小朋友。

可惜,現實係,除非投訴嘅家長夠強硬,否則多數學校只會敷衍了事,求其話兩句。結果受苦嘅又係自己小朋友。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

得閒姨 發表於 20-10-12 11:27
咁妳仔之後有無受到其他同學既欺凌或者側目呀?

嗰個衰仔嘅好朋友, WhatsApp我個仔問佢點解要咁樣做?叫我仔做人適可而止。

之後我直接同嗰個衰仔嘅好朋友Whatsapp,我唔怕比佢知道我個仔係阿氏保加仔

我同佢講我哋返學校係想學知識並不是想去學壞,你要同呢個同學好朋友係你問題,我去投訴亦有我嘅原因,如果第時你嘅兒子比同學欺凌到連睡覺都有問題你會點做?

俾我咁樣問完佢之後,佢以後見到我個仔都好客氣,甚至乎有時響街見到我都同我打招呼

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

CAP圖, 印晒出來, 比學校訓導跟進, 始終中一. 剛入校園的學生. 訓導招見一下他們的家長,
已經唔敢, 好多人都係欺善怕惡, 你唔做D野幫你仔,佢愈大只會愈退縮!
如果學校唔跟進, 留低學校的回覆, 搵東張西望, 記住, 千萬唔好咩都唔做, 否則將來自己個仔有咩事先來後悔就太遲~

翡翠宮

立夏 發表於 20-10-12 11:20
係㗎,通常會欺凌別人嘅人,父母都有問題,唔會控制自己小朋友,甚至本身根本係壞榜樣,野蠻人。結果係要 ...

無錯 雖然都已經係中一都要嘗試俾佢獨立處理問題,但奈何我哋嗰啲特殊小朋友表達能力差,唔識反抗,佢肯返嚟同我講我覺得家長一定要幫佢
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

在學校呢?
反而更要睇下實體上學有無被欺凌

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我明白你做媽媽既心情,尋晚我仔《小二》先同我訴說冇朋友,聽到我好心酸,唯有安慰正式開學只有一個月,上年小一生活只過左幾個月,大家都需要時間適應

男爵府

家家公主 發表於 20-10-12 11:34
嗰個衰仔嘅好朋友, WhatsApp我個仔問佢點解要咁樣做?叫我仔做人適可而止。

之後我直接同嗰個衰仔嘅好朋 ...

佢個所謂好朋友都痴痴地,點解佢唔問自己個fd做乜蝦人,要適可而止?啲欺凌者永遠唔覺得自己錯,自己蝦人係天公地道,人地反抗就叫人適可而止

而家個社會就係咁,欺凌者大晒,人地反抗反而係錯,啲年輕人只會受朋輩影響,自己唔會用個腦分析是非黑白,只係識護短,食花生,甚至一齊加入做埋一份

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔係個個中一生可以處理欺凌問題,大人有d都頂唔順而去自殺!老師幫唔幫到唔知,不過我都會試!仔係我,我唔幫邊個幫佢?呢啲唔係普通社交問題,特別樓主個仔有自閉,更需要人幫

公爵府

回覆 得閒姨 的帖子

知道自己小朋友被同學芹欺凌又真幾心痛同憤怒,比我我都會不知點樣幫佢,大概都會努力咁開導佢,
樓主加油, 祝福你同仔仔

翡翠宮

立夏 發表於 20-10-12 11:45
佢個所謂好朋友都痴痴地,點解佢唔問自己個fd做乜蝦人,要適可而止?啲欺凌者永遠唔覺得自己錯,自己蝦人 ...

但自此之後嗰個衰仔冇再蝦我個仔,我又想講唔知係咪呢個所謂好朋友同佢講話我個仔係阿氏保加。 叫佢要蝦都搵個正常嘅

珍珠宮

得閒姨 發表於 20-10-12 08:24
已經退群了,但返學依然見到面,我仔傷心無人幫
作為家長好心痛

Love and Kindness are never wasted.

男爵府

回覆樓主:

我女小二時經常俾班一個小朋友言語欺凌,初時我話小朋友頑皮,叫個女唔好理佢,唔好同佢玩
之前演變到一群小朋友一起欺凌
成日話我個女個身有屎,又幫我女改花名,叫我女做濕疹鬼,大佬,我女一粒濕疹都冇,我女去廁所,幾個拍佢門話佢喺入面or 貓屎。

直到有日我女叫我幫佢退學,佢話唔想再返學,我開始好後悔同自責自己唔一早處理,搞到佢依家冇晒自信。

之後同學校講,老師認真處理,雖然之後還有零星case, 我直頭同個家長講,依家升到小四,終於分開班,依家佢開心好多了,但每次諗番起,自己都忍唔住喊同自責。

所以有唔妥,要即刻搵學校處理,必要時搵埋個家長。

水晶宮

回覆樓主:

選擇朋友

大宅

回覆樓主:

中一生,岩岩先轉新環境,重要開學咁短時間,如果仔女情緒已受影響,家長一定要插手啦,唔可下下話佢大個就靠佢自己處理

大宅

回覆樓主:

如果個個都覺得搵老師冇用,咁欺凌人既同學咪永遠唔知自己做錯?佢地家長亦唔會知自己仔女係學校呢d欺凌行為...如果我仔係學校欺凌其他小朋友,我會係希望被學校盡早告之,我寧願打佢一身,好過佢愈行愈錯。

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

得閒姨 發表於 20-10-12 09:03
小學老師有介入過,消停左一排又再來過,升上中學又來過
我仔係自閉症,,先天已經缺陷,表達 ...

可唔可以申請調班?同老師講下情況。

子爵府

如果發生响我自己仔女身上,我都唔知可以點

咁樓主你識唔識佢父母呀?如果係小學同學,應該都知邊個?
我唸我未必驚動學校,我會直接打大佬,我會cap底晒電話嘅對話,比佢父母睇!

男爵府

海之風 發表於 20-10-12 08:21
退群,

搵老師無用的。

係!老師完全幫唔到

首頁
34567...11

尾頁

跳至