自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

Silver1127 發表於 20-10-12 12:02
我女小二時經常俾班一個小朋友言語欺凌,初時我話小朋友頑皮,叫個女唔好理佢,唔好同佢玩
之前演變到一群 ...
做家長首先不怕麻煩

公爵府

家家公主 發表於 20-10-12 11:09
我仔舊年上中一都比同學欺凌
直頭返嚟講完夜晚瞓唔到覺,情緒低落,佢係阿氏保加仔。

我都覺得家長要介入,要搵訓導主任、校長去解決,否則欺凌者只會變本加厲。

子爵府

吾洗理佢哋,比心機讀書,成績好時就會升到好班,到時轉到班好同學就ok。另外仲要教下仔仔一d同人溝通的技巧,比佢去學下,我地家長吾系專業,可能吾識,就睇下有冇咩書可以睇下,或者班報下。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

karenina_na 發表於 20-10-12 11:24
就係因為好多家長認為小朋友大咗唔洗理,先有咁多悲劇,根本每個人性格唔同,何況樓主個仔仲係特殊需要, ...

我仔上年正正係受同學不停欺凌。佢上一年係佢返學最唔開心一年,因為連班主任都唔幫佢。

好似樓上話齋,啲同學仔唔係蠢,加埋我仔唔多敢出聲,所以我仔比人屈,比人告比老師聽。比人偷嘢,比人收埋佢啲功課等等。到老師問到,話佢不停被同學投訴,佢解釋時,老師仍話仔有問題。

其實,我仔每次一回家,已即同我講晒學校啲唔開心嘢,所以未到班主任同我反映,我已知乜事!亦因為咁,每次班主任一同我講,我已去幫仔解釋,甚至投訴返轉頭!點知,再多幾次,老師話返我,乜都只幫仔,又話我仔有幾曳我唔知,佢先最清楚等!

珍珠宮

kayikayi293 發表於 20-10-12 12:35
如果個個都覺得搵老師冇用,咁欺凌人既同學咪永遠唔知自己做錯?佢地家長亦唔會知自己仔女係學校呢d欺凌行 ...

冇錯,有冇用都要通知學校處理

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

foggyao 發表於 20-10-12 13:06
我仔上年正正係受同學不停欺凌。佢上一年係佢返學最唔開心一年,因為連班主任都唔幫佢。

好似樓上話齋, ...

我真係嬲爆,因為除左呢位班主任,所有學科主任對我仔只有讚無彈!亦讚仔自律,好幫得到手。最終,可以說的,就係我越幫越忙!仔比老師轉去見心理輔導,副校,校長
之後仔仍不停比該老師針!
結束時,就係仔前所未試嘅成績表,操行,社交人際全部不及格!我仔出名朋友多,只係被某兩三個男仔玩。操行,我也從不擔心。

侯爵府

畀面勳章

jui 發表於 20-10-12 08:30
中一, 做家長嘅唔應該了解下 新學校 、新同學、新老師、各同學家長咩、有咩咁奇怪呀
...

禁止訪問

珍珠宮

2023年兔年勳章

lojo11 發表於 20-10-12 08:41
如果仔處理唔到,我會搵學校反映問題!大不了轉校!長時間比人蝦,好影響成長,當然事先會同仔商量,要佢明 ...

X2

男爵府

karenina_na 發表於 20-10-12 11:24
就係因為好多家長認為小朋友大咗唔洗理,先有咁多悲劇,根本每個人性格唔同,何況樓主個仔仲係特殊需要, ...

你爸爸做咗乜?可以share?我都擔心

珍珠宮

2023年兔年勳章

czl115 發表於 20-10-12 08:47
我聽過一D校園欺凌嘅講座,你可以
1,教阿仔遠離欺凌嘅人,有時要適當反抗,記得一開始就要做,人性欺善怕 ...

別墅

回覆樓主:

欺凌真系無處不在。很可怕

珍珠宮

foggyao 發表於 20-10-12 13:14
我真係嬲爆,因為除左呢位班主任,所有學科主任對我仔只有讚無彈!亦讚仔自律,好幫得到手。最終,可以說 ...

今年,轉了班主任。仔隔離位同學又係有啲問題,會開仔書包取仔電話出來,無端端話我仔大叫,其實係佢自己。今年,仔已經歷過上年叻左,自己去同老師早報定案,亦有要求調位。老師亦有留意到該同學。所以有次當該同學自己跌一跌,就話我仔 kick跌佢。老師已話返該同學轉頭!

因我仔仍有日日同我講個同學啲差嘢,我問仔要唔要我同老師講轉位。仔已即時話唔洗!佢會自己搞掂,自己再追老師!所以今年佢成長了,真係多謝上年位班主任

珍珠宮

得閒姨 發表於 20-10-12 09:03
小學老師有介入過,消停左一排又再來過,升上中學又來過
我仔係自閉症,,先天已經缺陷,表達 ...

有冇學校社工?仔會唔會先去試下搵社工傾下?起碼先排除左部分負面情緒,同埋係學校搵到人傾聽支持都好重要!
我女前排都同同學有少少拗撬,我放左隻智能手錶係書包(原本用來睇住佢校車幾時離開學校我預時間去接佢),同佢講如果係學校有任何事情發生,先搵老師處理,搵唔到或處理得唔好,心情唔好,即刻打電話比我,我手機不離手,一定會接電話!
我係比個signal佢,媽咪永遠會係度支持佢,保護佢,咁佢就安心好多!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

得閒姨 發表於 20-10-12 08:17
今日睇what's app 發現大仔比同學言語欺凌,一堆粗口同謾罵取笑等。
最令我傷心係我仔嘗試去申訴,但其他同 ...

你小朋友有無開iep, 應該有輔導員或社工跟,你同老師,或sen組跟開你仔既職員傾下,岩岩升上中一除左家長同小朋友多啲傾計,學校都要多啲跟進,相方多啲溝通,等小朋友盡快融入學校。
你小朋友起碼知道係比人笑緊,但我小朋友連比人連緊都唔知 當無事發生

男爵府

其實向老師反映係正路,只不過有好D冇責任心嘅老師會覺得呢D投訴加重佢工作負擔,麻煩到佢,個受害人往往被變成老師眼中釘,老師師會覺得只要個受害人唔出聲就一天都光曬!反要唔係諗去教育個加害者⋯⋯真係幾可悲!

男爵府

趁中一還可以家長介入,老師會識處理,因為在初中頗普遍。
我仔學校一樣有同學在群組中被欺凌,同學間有粗口,被家長發現後通知學,班主任先全班處理,講解欺凌的問題,再個別處理欺凌者。

珍珠宮

Jumboli 發表於 20-10-12 13:57
其實向老師反映係正路,只不過有好D冇責任心嘅老師會覺得呢D投訴加重佢工作負擔,麻煩到佢,個受害人往往被 ...

啲老師有時親眼見住都只係話兩句,叫學生唔好玩得太過份就算

大宅

我會打電話搵佢同學父母, 再唔改會同學校申請轉班.
中一開學已經咁, 點頂.

大宅

家家公主 發表於 20-10-12 11:09
我仔舊年上中一都比同學欺凌
直頭返嚟講完夜晚瞓唔到覺,情緒低落,佢係阿氏保加仔。

係, 去到你個case真係要報警.
我覺得對方問題嚴重過阿氏保加, 佢可能唔只蝦你個仔一個.
因為正常其他同學都會阻止或出聲, 但聽落完全無人幫手.

首頁
45678...11

尾頁

跳至