自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

既然都預咗唔做,就唔需要忍佢,佢有問題直接講返點解咁做,可能會舒服啲,要轉工都過咗年先。

琥珀宮

回覆樓主:

水晶宮

freshgreentea 發表於 20-10-25 23:22
對住依啲人,我當年返工日日以淚洗臉左半年,最後我改變自己,增強eq,佢鬧我時,我會叫佢唔好咁激氣,我知 ...

勁!好高層次!! 其實咁樣佢會醒覺自己癲左咁鬧係好On居!

珍珠宮

ilovematthew 發表於 20-10-25 21:46
多謝,有時會諗,錢係咪咁重要,做到個人無信心,佢直頭係雞蛋裡挑骨頭,有時返到屋企心情又唔好,其中個 ...

你既現在係我過去同而家既我。年紀都係差不多

我之前份工做左1x年穩定但老板又係顛。連比佢簽份文件後面痴左張post it 都比佢話。最終我都辭左職。那一年我仔呈分試好唔聽話我激到半死。到考完我就覺得就不如解決埋工作問題。

我呢份工做左兩年。比以前辛苦百倍但學到好多野。反收例同疫情令到百業蕭條我好大壓力因為擔心份工。個時個心有點後悔覺得如果以前識賣下口乖可能唔駛走。

至於你個仔,你唔做佢都係會打機。你亦多左經濟壓力。我剛先同仔嘈。見佢攞住部機我忍左一日就快爆血管。但我有我爆佢仍然選擇攞住部機。

呢個問題係比起你忍老板仲難。

珍珠宮

freshgreentea 發表於 20-10-25 23:22
對住依啲人,我當年返工日日以淚洗臉左半年,最後我改變自己,增強eq,佢鬧我時,我會叫佢唔好咁激氣,我知 ...

比個叻你

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

jojoplanet 發表於 20-10-25 23:36
你既現在係我過去同而家既我。年紀都係差不多

我之前份工做左1x年穩定但老板又係顛。連比佢簽份文件後面 ...

係,我仔由朝打到黑,而家仲打緊,涼又未沖,我都無氣,自己工作已大壓力,唔想返到屋企都嘈,我唯有當睇唔到,青春期佢根本都聽唔入耳,份工又咁,無人明我,多謝你們聽我呻,好彩老公都無一定要我留低,佢叫我讀咗再睇下點先

大宅

講真,我係樓主我會走。唔會等搵到新工先走,因為現經濟可能搵一年都搵不到。你甚唔開心,你是否可以挻多一年?如果太影響你不開心,先離開俾自己有機會放鬆,可能新工面試更佳。

男爵府

ilovematthew 發表於 20-10-25 23:44
係,我仔由朝打到黑,而家仲打緊,涼又未沖,我都無氣,自己工作已大壓力,唔想返到屋企都嘈,我唯有當睇 ...

你忍咗咁多年, 得閒都去搵個中醫調理下啦........荷爾蒙真係會影響好大㗎

你個仔青春期都係荷爾蒙令到佢性格改變
青春期完咗, 就會重回正軌

珍珠宮

ilovematthew 發表於 20-10-25 23:44
係,我仔由朝打到黑,而家仲打緊,涼又未沖,我都無氣,自己工作已大壓力,唔想返到屋企都嘈,我唯有當睇 ...

青春期先係咁,過左會好點...我個仔個案就唔樂觀。 因為我激氣不止係打機問題。仲有自理同思維。

我工人同佢講你係迫死緊你阿媽但佢都係咁。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

jojoplanet 發表於 20-10-26 00:00
青春期先係咁,過左會好點...我個仔個案就唔樂觀。 因為我激氣不止係打機問題。仲有自理同思維。

我工人 ...

佢仲細,未識諗,你都加油,我個仔都唔讀書,成績唔好架,我都好煩,但都無辦法

子爵府

你好厲害

翡翠宮

牛年勳章

反正都預咗唔做,癲過佢,話佢知你更年期係咁,一係即炒你賠一個月,一係嚇到佢唔敢對你咁變態

利申:支持劈砲,健康無價

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ilovematthew 發表於 20-10-25 21:20
真係忍夠佢,呢d更年期,無結婚的老姑婆真係好變態,做野連過程都要理,出一個電郵要好似佢咁,劃公仔要劃 ...

點解咁似講緊我個仆街男上司,男人流流,成個女人咁mean 到無人有
出email, 信,唔睇內容,只睇格式
心情好,就乜Q 都ok, 心情唔好,出㥊乜都鬧,我都忍夠佢,勁想走

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你好利害呀
我都要學下你咁

子爵府

BK Milk勳章

ilovematthew 發表於 20-10-25 22:40
我公司唔會炒佢,我有時都當耳邊風,但有時真係頂唔順,成日(emoji)(emoji)哦哦,攪到我頭痛
...

既然最壞打算係唔撈,你已經有晒心理準備,我就唔會自己辭職。

按章工作,完全不會聽佢講野,唔比反應,激死佢!佢呢D人,就係鍾意向下屬無理取鬧,搵存在感。所以你愈同佢嘈,佢愈開心。如果你走左,佢咪得逞?

考慮搵“純屬廢話”呢首歌既副歌做電話鈴聲,佢一嘈就play比佢聽。

大宅

回覆樓主:

我情況一樣。最慘係玩野嘅40歲都未夠,我自己3x頭,點算。有排捱到望唔到盡頭。

男爵府

ilovematthew 發表於 20-10-25 21:03
上司太無理取鬧,已經忍夠,如果而家連唔做,係咪好衝動。差不多入5,有個青春期仔,要供樓,我唔會介意做 ...

建議,工可以再搵過。身邊有親戚例子,做嘢做到精神有問題出咗事。精神健康好緊要,對住個討厭上司自己好唔開心,屈埋屈埋有一日會有精神病,俾幾多錢睇病都先來治療太遲。

子爵府

Kumahung 發表於 20-10-25 21:20
宜家保安都好搶手,待應好多都返唔夠工,個市真係麻麻。
我幾個上司一齊用權力玩我,我都想辭職,不過都會 ...

jm你好堅強!加油啊!

翡翠宮

樓主,
既然頂唔順,就走,無謂為了份pk工搞到自己身;心不舒服而益了醫生.做保安壓力沒有office 咁大.大家加油.

大宅

冷靜~~唔好衝動~

首頁
34567...11

尾頁

跳至