夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

結婚十幾年,有2小朋友。
我人工較高,結婚噤耐,佢無俾過家用我。自己玩車玩相機玩hifi,我所有錢放在家庭上。

大嘅一向我教我跟,我同大嘅做功課温習佢去瞓覺,一點也理,噤多年學校見家長無出現過。

同大嘅朋友家庭聚會,佢在其他家長面前扮哂嘢,欣勤照顧阿大,做哂我在家湊大嘅時做嘅嘢。

有時我同大温習温到忟,大發脾氣。佢唔幫手教不至,仲叫我去睇精神科!

男爵府

回覆樓主:

到細嘅出世,我更加忙,但始終要顧大嘅學業先。我已經講咗要一人湊一個,唔係搞唔掂,講好了阿細佢跟。

結果乜都唔跟唔教,阿細細時仲教佢開電視,自己去瞓。佢所謂有跟功課,係叫阿細自己做,佢去瞓覺。瞓醒阿細未做,佢鬧阿細唔做啩住睇電視。

測驗考試,已經提佢要同阿细一早温,唔理。考前一日先温,佢跟温習係叫阿細自己温,佢坐老遠睇手機睇電腦。阿細唔識,叫佢自己找書查字典,結果考試得廿幾分。我即刻忍唔住跟番(當時我要同一時間同大温考試),結果我跟的八十幾分,佢跟唔合格。

男爵府

回覆樓主:

有人同我講,俾咗佢負責嘅就唔好理,因為佢知佢唔理我會做埋,佢以後更加不理!
問題係,如果係佢自己的事,我話之佢! 但子女佢唔教唔理,我又唔教唔理害了佢地。

我找唔到身邊有差得過我老公嘅人!

男爵府

你老公就真係懶咗啲,只做表面功夫。

大,細B幾大,大B可以獨立做功課溫書嗎?照顧兩小朋友,你有無請工人姐姐?如果無,同你老公傾吓你主力負責小朋友學業,而佢負責家務,唔係所有男人都識得教仔女功課同溫習技巧。但基本家務如吸塵,洗衣,買餸切嘢,男人應該做到。

你老公會唔會因為你人工高過佢而自卑?見你嘜都攪唔曬咪咩都唔理。

子爵府

little_kid 發表於 20-10-28 03:25
我人工較高,結婚噤耐,佢無俾過家用我。自己玩車玩相機玩hifi,我所有錢放在家庭 ...

同你關係唔錯嗎?

大宅

little_kid 發表於 20-10-28 03:26
有人同我講,俾咗佢負責嘅就唔好理,因為佢知佢唔理我會做埋,佢以後更加不理!
問題係,如果係佢自己的事, ...

他懶吾教就叫他出錢請私人補習回家教! 佢依家就係博你睇吾過眼自己跟埋細既,千萬不要中計。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

little_kid 發表於 20-10-28 03:25
我人工較高,結婚噤耐,佢無俾過家用我。自己玩車玩相機玩hifi,我所有錢放在家庭 ...

大嘅係咁仲生細?
介意冇家用,唔叫佢比?
我以前都冇收家用,上年開始收
感覺唔同

有問題發生,盡快處理。但往往忍幾年忍到無可再忍時先爆、先處理.……已好難搞了

大宅

mike520 發表於 20-10-28 06:33
他懶吾教就叫他出錢請私人補習回家教! 佢依家就係博你睇吾過眼自己跟埋細既,千萬不要中計。
...

香港地好多男人都係咁啦?由一開始已經錯?吾理佢揾多少都要比家用開支,以你就縱容他自己享樂賣乜賣物?最蠢就選擇生第二個攞苦來辛勞,恕我直言咁一無是處嘅男人要來托咩?又要返工又要揍一大二少有冇請工人?唉!你一係繼續忍落去?一係就掉個C6落垃圾桶,我就一早果段掉了,現在弄孫為樂又有姐姐幫手,自由自在剛剛又報咗星期日一天遊和細仔,希望你為自己打算安排吧!

Jolin_Yuen    發表於 20-10-28 12:50

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

點解仲生第二個? 應該生左1 個都現曬形

大宅

StellaIp0706 發表於 20-10-28 07:41
香港地好多男人都係咁啦?由一開始已經錯?吾理佢揾多少都要比家用開支,以你就縱容他自己享樂賣乜賣物? ...

我係寫給樓主不要誤會!

別墅

放心,我個個差你個個好多

侯爵府

2024年龍年勳章

如果只係冇跟小朋友讀書同冇俾家用,
又唔係好差啫。起碼佢有搵錢,只係冇俾妳。小朋友再大啲,都要教佢地讀書係同自己負責,從小培養學習動機獨立完成功課,大人最多協助溫習默書考試。
你老公肯湊下小朋友,雖然冇跟功課,好過完全唔做野,無所事事,唔理小朋友,向小朋友亂發泄,傷害老婆仔女,全家靠綜援仲要食埋子女書薄費去賭錢欠債。。。
若樓主一定要跟小朋友功課,可以俾錢外判。其實樓主聚焦在小朋友學術,似乎都冇乜時間維繫同老公感情。

男爵府

好老實,10個有9個男人都不會跟小朋友功課同温習,呢個係我返工d女同事傾開得出結論。甚至有一個係全職爸爸,都唔會跟。
至於家用方面,佢係咪負責交租或供樓?如果係既話,咁都算ok。不是的話,佢係差羅,但係比起有小三,爛賭,家暴既男人好了,呢度大把呢d case。
只可以話你期望過高。

公爵府

呢啲老公要黎做乜?

子爵府

有無幫手做家務?佢無比家用,咁家庭開支有無一齊分膽?
無法依家香港d男人大部分係咁。有幫手教仔,有比家用果d又可能有小三妳唔知姐。
問清楚佢想點,d野從新分配

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

你個老公都好好喇,有做野都算係甘,你睇下有的仲唔做野,仲問個老婆取錢使

禁止訪問

男爵府

crystal媽咪 發表於 20-10-28 07:39

大嘅係咁仲生細?

叫過,唔俾

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

我c6都是客串形式
佢declare左唔識教
佢負責供樓雜費,仲有比家用
我呢幾年做FTM
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

回覆樓主:

供樓,學費,工人出糧,生日雜費我出;
教都係我。我係全職工作。

首頁

尾頁

跳至