夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果有意想離婚,應該小朋友還小的時候離婚好?還是忍到佢哋大d懂事d先? 我婚姻情況係無得再救,行落去冇乜意思,但對方都算有盡爸爸嘅責任,小朋友亦中意爸爸嘅。
幾時離對佢哋影響小d?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mrs.3845 發表於 20-10-29 20:27
如果有意想離婚,應該小朋友還小的時候離婚好?還是忍到佢哋大d懂事d先? 我婚姻情況係無得再救,行落去冇 ...

忍到
又對小朋友好
咁大少少先
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

如果有意想離婚,應該小朋友還小的時候離婚好?還是忍到佢哋大d懂事d先? 我婚姻情況係無得再救,行落去冇 ...

睇吓你急唔急搵第二春⋯⋯

大宅

我認為係要睇你而家同佢究竟有咩問題,你忍緊啲乜嘢,同埋你忍受程度有幾高。如果你響而家嘅景況之下,情緒差到都會影響全家人,特別係小朋友,咁我就覺得無謂勉強落去。小朋友好眼利,你哋有問題,佢好快會知。

大宅

Rilakkuma312 發表於 20-10-29 21:25
睇吓你急唔急搵第二春⋯⋯

還算後生,想想有伴侶嘅

大宅

syc7 發表於 20-10-30 01:22
我認為係要睇你而家同佢究竟有咩問題,你忍緊啲乜嘢,同埋你忍受程度有幾高。如果你響而家嘅景況之下,情緒 ...

真係老套d講因了解而分開..但礙於娘家反對、對小朋友有影響、自己未有能力,所以未分開...而家2個人就算同時喺屋企都唔會再講嘢,有時盡量避開。基本上冇嘢要忍。 只是陌路人

子爵府

mrs.3845 發表於 20-10-30 09:13
還算後生,想想有伴侶嘅

但係你哋咩原因導致無得挽救?有第三者?

大宅

Rilakkuma312 發表於 20-10-30 09:18
但係你哋咩原因導致無得挽救?有第三者?

價值觀唔同,尤其是喺家庭觀念方面,湊小朋友嘅理念等等。再加上啲歷史事件,大家洗唔走大家錯過嘅事,但不涉第三者。
感情變淡,親子活動為去而一齊出席
平時星期六日你有你,我有我
如果大家都係屋企,都要各自痛小朋友玩.
小朋友升小學嘅年紀,唔適點同佢哋講

子爵府

mrs.3845 發表於 20-10-30 09:18
真係老套d講因了解而分開..但礙於娘家反對、對小朋友有影響、自己未有能力,所以未分開...而家2個人就算同 ...

正常大家了解深左,好少導致到要離婚,有無搵其他人傾下,是否只是你地兩個鑽牛角尖,其實大家忍讓少少就可以,如果唔係當年你哋都唔會走埋一齊⋯⋯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

有相議過嗎?

大宅

最重要大家還有感情嗎?
如果有可以尋求婚姻輔導幫助
我自己選擇左小朋友15歲先分開,解釋比佢知,我唔想同爸爸一齊生活
佢雖然唔開,但接受而且明白

大宅

20150618bb 發表於 20-10-30 11:45
有相議過嗎?

冇,佢完全比我話事,冇意見冇所謂冇感情

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mrs.3845 發表於 20-10-30 12:08
冇,佢完全比我話事,冇意見冇所謂冇感情
行到呢步?甘就分開喇,你有工作?

大宅

Snow-fash 發表於 20-10-30 11:53
最重要大家還有感情嗎?
如果有可以尋求婚姻輔導幫助
我自己選擇左小朋友15歲先分開,解釋比佢知,我唔想同爸 ...

我都唔知,我唔知我覺得係因為娘家唔支持+小朋友令我唔離住,還是我還有感覺...但有時都好痛苦,冇錢搬走,又冇地方去,晚晚返屋企佢一係唔喺屋企,一係就完全當大家空氣。
我覺得即使我仲有感覺亦冇意思,對方唔再愛,我 留喺度都冇用,所以諗過重新尋找愛情。有次我同5歲小朋友輕輕問佢,佢都「no」我,我亦喊左出嚟。 我控制唔到情緒,唔想喺小朋友面前喊

大宅

行出第下步的確唔易,我有屋企人支持,我有一份穩定工作,我同阿女感情一向都好好
但搬出來之後,第二晚已經發悪夢
之後既路未必係你想像中咁易行
多同密友傾訴一下

大宅

Snow-fash 發表於 20-10-30 12:26
行出第下步的確唔易,我有屋企人支持,我有一份穩定工作,我同阿女感情一向都好好
但搬出來之後,第二晚已經發 ...

冇,我冇屋企人支持,甚至唔敢話比佢哋聽。 我真係好驚,每日都過得好辛苦

男爵府

婚姻怎麼選都是錯,長久的婚姻就是懂得將錯就錯。

爸爸仍然愛錫小朋友,你又愛錫小朋友,自然有共通點,說清說楚總有共同方向的理由。

如果你想拖住小朋友再期望尋找下一段感情,那就看看下面句子,免得踫得遍體鱗傷
單身是領悟,戀愛是失誤,分手是覺悟,結婚是錯誤,離婚是醒悟,再婚是執迷不悟

大宅

kenfung71 發表於 20-11-2 09:28
婚姻怎麼選都是錯,長久的婚姻就是懂得將錯就錯。

爸爸仍然愛錫小朋友,你又愛錫小朋友,自然有共通點,說 ...

我先生已經唔想同我講嘢,佢好攰,好無力,佢工作上好大壓力,唔係做吓運動行山就可以解決到果隻。每晚喺屋企就一家人食飯,小朋友好細,唔太知咩事,好天真。食完飯我地2人冇談話,冲涼後好快他就入睡。我傷心難過佢都睇唔到,睇到亦唔理。我唔想心淡,但亦明白可能真係要放手。 離婚對小朋友唔好,人人咁講,佢哋咁細,我唔識同小朋友講呀。自己爸爸媽媽亦唔支持

子爵府

mrs.3845 發表於 20-11-2 09:37
我先生已經唔想同我講嘢,佢好攰,好無力,佢工作上好大壓力,唔係做吓運動行山就可以解決到果隻。每晚喺 ...

如果先生都錫小朋友,不如你主動提出重新開始⋯⋯

你有多少個小朋友,如果有兩個或以上,你打算一個人照顧晒定每人一個?

大宅

Rilakkuma312 發表於 20-11-2 09:42
如果先生都錫小朋友,不如你主動提出重新開始⋯⋯

你有多少個小朋友,如果有兩個或以上,你打算一個人照 ...

有講過婚姻輔導,但佢唔多肯。佢個人好收埋感情,好多嘢都自己知就算,報喜不報憂。我唔知佢有冇第三者,我覺得冇或未有。佢好似係好攰,對我冇感覺。我有時亦唔知點,好想離婚重新開始,但又好害怕冇咗呢個所謂家。我有3個小朋友,應該跟我,唔會 拆散他們。說實話,又有邊個將會愛我,會愛埋3個小朋友?

首頁

尾頁

跳至