影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛看了非自然死亡, 石原聰美扮演法醫官, 雖然是2018年的作品, 但我覺得好睇過灰姑娘藥劑師

侯爵府

kk2009 發表於 20-10-31 16:10
剛看了非自然死亡, 石原聰美扮演法醫官, 雖然是2018年的作品, 但我覺得好睇過灰姑娘藥劑師
...
系,當時同韓劇investigation partner 一齊做,兩套都好睇,

男爵府

kk2009 發表於 20-10-31 16:10
...

層次當然有別啦,在我眼中unnatural 的編劇係神一樣的存在啊,我好喜歡野木阿紀子的古瀧兄弟⋯⋯

講番unnatural, 套劇搞笑軽快地講生離死別(生存的人和死去的人在後者死亡後的感情和悲傷),同時又帶出各種沉重的社會問題(例如校園欺凌或剝削工人的老板)。佢最令我難忘的是在關鍵劇情的一刻,佢總會播出米津玄師唱的主題曲,而劇情同首歌又絶對起了化學作用。

有一集講果間幸福蛋糕廠瘋狂加班揸電單車回家的爸爸死左,女主角查出真正死因,play back 好爸爸生前送完蛋糕回家的晚上看見天上突然燒煙花,主題曲響起⋯⋯可惜天人永隔⋯⋯觀眾如我怎能不哀傷~

侯爵府

waterlilymonet 發表於 20-11-19 03:55
層次當然有別啦,在我眼中unnatural 的編劇係神一樣的存在啊,我好喜歡野木阿紀子的古瀧兄弟⋯⋯

講番unn ...
希望有第二季

男爵府

hksarhksar 發表於 20-11-19 23:34
希望有第二季

超期待有第二季

子爵府

waterlilymonet 發表於 20-11-19 03:55

講番unn ...

主題曲ㄧ流
米津玄師 (emoji)

男爵府

tigger_bb 發表於 20-12-5 16:59
主題曲ㄧ流
米津玄師 (emoji)

插曲主題曲能夠同劇情互相放大發生化學作用,好似好少見,記憶中上一次可以做到相似效果的,是義不用情裏的幾分傷心幾分痴啊。

首頁

尾頁

跳至