在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

因為有同事d野做得唔好, 老闆就叫我做埋, 但d野我唔熟, 做錯, 就鬧我, 好唔開心, 點解同事無能我就要做埋佢d野, 而人地就小做小錯, 仲加人工, 我就多做多錯, 好唔公平... (純呻)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

呢個世界就係咁
經一事長一智

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果份工係唔可以無左...只有硬食...

翡翠宮

poodlema 發表於 20-11-5 17:03
因為有同事d野做得唔好, 老闆就叫我做埋, 但d野我唔熟, 做錯, 就鬧我, 好唔開心, 點解同事無能我就要做埋佢 ...

間間公司都有依個情況出現.我前公司有隻豬做了15年.好好命.話明豬你已知係什麼能力.身邊同事辛苦.但佢好命水可以咁多年,老闆都知佢架.so?

男爵府

回覆 poodlema 的帖子

我做半職,我都係有這種情況。1個同事專揀輕鬆簡單野做,複雜野唔做就講唔識叫其他同事做,老細唔叫佢學,唔會話佢總事事包容佢。我地做多左好多野,總要小小事,老細睇唔順眼就話我地,條氣好唔順。但而家難搵工都要硬食。職場好多這d人
sweetapplebb

瑪瑙宮

我公司都有尼個情況, 居然可以揀野做, 老細又比佢唔做, 叫左另一個做, 但工作量另一個一向都較多.

水晶宮

回覆樓主:

我都心灰意冷, 想搵工, send 左好多cv冇聲氣

禁止訪問

水晶宮

電腦好慢 發表於 20-11-10 22:13
回覆 rachel_ching 的帖子

我都係,send cv 出去冇人睇,啲headhunt又寸過火屎

唉, 個人好down, 好想搵到份工

伯爵府

因為有同事d野做得唔好, 老闆就叫我做埋, 但d野我唔熟, 做錯, 就鬧我, 好唔開心, 點解同事無能我就要做埋佢 ...

恰你

伯爵府

正人渣
我腦細咪又係咁

伯爵府

真係好多樓主講嘅情況,我都吾明呢啲現象係好明顯不斷發生,從來冇人阻止到

伯爵府

我又見過一個好誇,係高級員工,係公司到成日瞓教,之後做咗六七個月,公司再高層先發現。。最後叫果個人辭職,冇炒佢,仲補番三個月人工比佢。。。呢啲事只係冰山一角,因為我見到啲呃飲呃食嘅同事真係好多,,肯做嘢嘅要你做更多,要求更高,吾肯做嘅,有職升,諗起都好激氣

公爵府

可能你老細偏心那位同事,老細偏心真的好無奈。

男爵府

ilovehuman 發表於 20-11-15 08:41
真係好多樓主講嘅情況,我都吾明呢啲現象係好明顯不斷發生,從來冇人阻止到 ...

真係,我公司都係咁
管理層無能!

男爵府

ilovehuman 發表於 20-11-15 08:50
我又見過一個好誇,係高級員工,係公司到成日瞓教,之後做咗六七個月,公司再高層先發現。。最後叫果個人辭 ...

係,超級唔公平同激氣,肯做既真係得個做字,唔肯做既反而更舒服,人工仲好高,咩世界?要響呢d垃圾部人做真係會痴線

男爵府

呢個post好多同路人
成日要我補位做埋其他人果份

大宅

我公司都一樣, 偷懶, 察鞋王果d就升職加人工, 仲要攞埋個最有價值員工獎, 初初都有唔開心, 但而家睇化咗, 我唔會好似以前咁搏命做, 唔會做多, 只需要交到功課便收工, 反正多勞只會更多勞, 唔會多得, 你做得幾好, 老細都覺得唔夠

珍珠宮

rachel_ching 發表於 20-11-11 00:06
唉, 個人好down, 好想搵到份工
好事,轉下工..揾唔到FULL TIME,做住PT先...加油...

複式洋房

我剛入職唔夠半年,有個早我3個月嘅同事,就扮高級。佢同另一個同事夾埋同個客講果日信用卡機壞左,叫個客落街㩒現金,跟住過兩日就碌自己信用卡再報比公司收左呢條數。
所以佢唔比我惦個電腦及公司文書嘅嘢,佢瞞到就瞞。
因為咁我好多嘢到學唔到受制於佢哋。但我做錯事,佢哋就發大鬧我同匯報公司囉,我都好心灰

首頁

尾頁

跳至