自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

翻看之前有關青春期暗瘡嘅posts,大部份家長都同我一樣,對於青春期子女的暗瘡問題感到十分苦惱,卻又找不到有效的解決方法!
其中有些成功例子係食A酸療程,但又擔心有其他副作用 (因要定期驗血和檢查肝臟),想請問一下各位有仔女試過呢個療程嘅家長,食A酸效果真的很好嗎?食完之後會唔會翻發?又或者有其他副作用? Thanks

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

回覆 FiFiMa 的帖子

有冇媽媽D仔女試過有效嘅治療暗瘡方法? Thanks

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

5年級開始爆暗瘡 全部生係額頭,煲涼茶又買有茶樹成份嘅洗面同暗瘡膏 ,都冇乜用 又成日幫佢full清潔面膜同暗瘡面膜 幫佢full仲多過我自己,攪咗1年都唔得 都係起BK搵舊post話(特麗仙)暗瘡水得,諗住買嚟試下,點知間間藥房都話冇 話已經一年冇返過貨 再去多間問佢話lee隻同特麗仙成份係一樣 咁真係又ok嗰而家用咗1支已經得番啲印

子爵府

nico011296 發表於 20-11-7 15:11
5年級開始爆暗瘡 全部生係額頭,煲涼茶又買有茶樹成份嘅洗面同暗瘡膏 ,都冇乜用 又成 ...

邊度買

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

亞仔近呢3、4個月郁係咁生,只係係額頭。

用Lush既大蒜mask好左少少.....但個衰仔都係唔飲水,如果佢肯飲水應該會快d 好

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

哈比族 發表於 20-11-7 15:20
邊度買

我係陳萬昌藥房買 妳可以問下其他藥房有冇 我買$90應該價錢唔會差太遠

wcpcelia    發表於 20-11-9 10:27

子爵府

nico011296 發表於 20-11-7 15:26
我係陳萬昌藥房買 妳可以問下其他藥房有冇 我買$90應該價錢唔會差太遠
...

謝謝

男爵府

FiFiMa 發表於 20-11-6 22:52
翻看之前有關青春期暗瘡嘅posts,大部份家長都同我一樣,對於青春期子女的暗瘡問題感到十分苦惱,卻又找不 ...

我囝囝食咗9個月早2個月前開始減藥,現在已經無晒暗瘡,食藥前會先驗血看看是否適合食A酸之後約4個月再驗血,最初食藥會有返彈出多啲瘡這情況是正常,之後瘡會逐漸減少到現在已經無瘡,但食藥期間唔可以曬太陽、皮膚會乾燥、有機會濕疹(我囝手踭出少許)但因應個人體質,某一些食物唔可以食,女性食藥期間唔可以有懷孕

男爵府

我會帶阿囝去做facial,2至3個月做1次,主要係深層清潔加針清,當然平時要注意衞生,做足護膚程序!

水晶宮

回覆 nico011296 的帖子

等我去藥房搵吓先,謝謝你呀!

我個仔用茶樹油都冇乜效,佢個背脊都有出暗蒼,睇到都心痛!

水晶宮

睇到你寫話個仔而家已經冇爆暗瘡,真為你仔仔高興啊(其實阿媽仲開心

子爵府

FiFiMa 發表於 20-11-7 16:43

等我去藥房搵吓先,謝謝你呀!

背脊用番皂沖涼啦 我都係用普通皂沖涼好番 不過而家天氣太乾就唔好用住,等夏天先試

水晶宮

回覆 michelle071180 的帖子

我個仔飲好多水,但佢連背脊都出埋暗瘡,真係頭都暈!

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

FiFiMa 發表於 20-11-7 16:51
回覆 michelle071180 的帖子

我個仔飲好多水,但佢連背脊都出埋暗瘡,真係頭都暈! ...

作息時間呢?

水晶宮

回覆 l.s.l.s 的帖子

謝謝你的回覆!
食咗九個月都唔短時間,請問醫生有冇提議你個仔幾時可以停藥?

男爵府

FiFiMa 發表於 20-11-7 16:48

睇到你寫話個仔而家已經冇爆暗瘡,真為你仔仔高興啊(其實阿媽仲開心) ...

果時佢連背脊都出好多瘡,買好多潔膚品都唔得,但食A酸同睇醫生都幾貴,好彩佢自己搵外快自己比錢

男爵府

FiFiMa 發表於 20-11-7 16:54
回覆 l.s.l.s 的帖子

謝謝你的回覆!

早2個月前開始減藥希望呢一兩個月攪掂

FiFiMa    發表於 20-11-8 15:41

珍珠宮

2024年龍年勳章

FiFiMa 發表於 20-11-6 22:52
翻看之前有關青春期暗瘡嘅posts,大部份家長都同我一樣,對於青春期子女的暗瘡問題感到十分苦惱,卻又找不 ...

明白樓主心情,我仔都是生到背脊都有暗瘡,面部一時額頭一時兩邊面,走來走去地生,好煩惱!好多暗瘡印 但唔想食a酸住,聽講會影響身高,唔只影響肝臟,現時搽咁醫生嘅a酸藥膏,時好時壞

水晶宮

nico011296 發表於 20-11-7 16:49
背脊用番皂沖涼啦 我都係用普通皂沖涼好番 不過而家天氣太乾就唔好用住,等夏天先試
...
OK, 遲啲叫亞仔轉用番梘沖涼,希望會慢慢好番,thanks!

大宅

我試緊煲甘草三豆湯比仔飲,飲左一次,暗倉少左(唔知係咪咁arm),會繼續試

首頁

尾頁

跳至