自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

cheukyingmama 發表於 21-2-24 16:10
請問你最後有冇同囝囝睇醫生食A酸?我仔都有青春期暗瘡困擾,已經3年有多,佢已經好努力搽膏,洗面,飲水, ...
非常明白你嘅心情,我個仔都試過食得好清,戒晒所有油嘅嘢、甜嘅嘢同埋所有奶製品,但係都睇唔到效果,真係感到好灰心及非常之無奈!

最後都係冇睇到醫生食a酸,因為點都係驚有副作用,會影響身體!

有個朋友介紹我哋睇中醫,所以而家睇緊中醫食中藥,希望見到效果啦!

大宅

Dr wu杏仁酸,我搽左出少左暗篬,但吾可以日日用,萬寧都有得買

男爵府

FiFiMa 發表於 21-2-25 00:31
非常明白你嘅心情,我個仔都試過食得好清,戒晒所有油嘅嘢、甜嘅嘢同埋所有奶製品,但係都睇唔到效果,真係 ...

謝謝回覆!見到佢咁,真係好無耐,我都打算同佢先睇吓醫生攞個意見。大家加油

珍珠宮

想問問有沒有用呢啲美容工具處理黑頭?效果好嗎?

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

cheukyingmama 發表於 21-2-25 07:58
謝謝回覆!見到佢咁,真係好無耐,我都打算同佢先睇吓醫生攞個意見。大家加油
...
希望佢哋都快啲脫離暗瘡嘅煩惱,大家加油!

伯爵府

回覆樓主:

我果個又係生好多,一大堆係鼻的兩邊面位置 好怕留疤,以為佢係熱氣所以生唔停。點知有次佢自己食咗成包柯膠紅棗,啲粒粒突然無得8899 之後我就買咗啲放係屋企,間中比佢食幾粒。我覺得除咗熱氣之外,體質太弱都會生好多暗瘡,生唔停 (不過人人體質唔同,建議唔好一下子食過量)

水晶宮

babybabyu 發表於 21-3-12 01:13
我果個又係生好多,一大堆係鼻的兩邊面位置 好怕留疤,以為佢係熱氣所以生唔停。點知有次佢自己 ...

請問柯膠紅棗可以在哪裏買?

伯爵府

FiFiMa 發表於 21-3-12 11:35
請問柯膠紅棗可以在哪裏買?

係360同埋位元堂都有,但柯膠唔建議長期食或食過多,如果擔心加工食品問題,可以考慮買大粒天然紅棗或杞子都食得。 (先食少少留意體質變化)

男爵府

回覆樓主:

試下用fancl系列的洗面
我細個都爆好勁,有時有幫助
找 "胺基酸系"的洗面產品對皮膚好啲(我都係近排先學識....)

戒甜食,由其朱古力...

水晶宮

babybabyu 發表於 21-3-12 12:35
係360同埋位元堂都有,但柯膠唔建議長期食或食過多,如果擔心加工食品問題,可以考慮買大粒天然紅棗或杞子 ...
好的,謝謝你!

水晶宮

mimokoala 發表於 21-3-12 12:55
試下用fancl系列的洗面
我細個都爆好勁,有時有幫助
找 "胺基酸系"的洗面產品對皮膚好啲(我都係近排先學識. ...
OK, thanks

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

FiFiMa 發表於 21-2-25 00:31
非常明白你嘅心情,我個仔都試過食得好清,戒晒所有油嘅嘢、甜嘅嘢同埋所有奶製品,但係都睇唔到效果,真係 ...

我女都暗瘡出唔停
前排問家庭醫生,佢話A酸係最後手段,如非必要唔好行呢步。
暫時揸緊藥膏,戒朱古力,有少少少改善。不過暗瘡印更加困擾

子爵府

回覆樓主:

我覺得補濕好緊要,之前我女都有爆瘡,跟住一日幾次用爽膚水補濕,還有減少飲奶,現在好似少咗好多。

子爵府

清潔、保濕、戒甜、戒煎炸,仲有一樣好多人疏忽就係枕頭袋要勤洗,試吓鋪毛巾墊住每一兩天就換。

男爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我仔之前又係咁生, 身仲有臭味, 飲涼茶、食龜苓膏、洗面、爽膚作用都不大, 結果我比咗個1L大水樽佢, 要佢一日最少飲2支, 情況好好多

水晶宮

karenlyk 發表於 21-3-14 12:51
我女都暗瘡出唔停
前排問家庭醫生,佢話A酸係最後手段,如非必要唔好行呢步。
暫時揸緊藥膏,戒 ...
同意,食A酸係最後冇晒辦法先會考慮,如非必要真係唔想行呢步!

水晶宮

yaumuimui 發表於 21-3-14 14:33
清潔、保濕、戒甜、戒煎炸,仲有一樣好多人疏忽就係枕頭袋要勤洗,試吓鋪毛巾墊住每一兩天就換。
...
其實一向都係每一兩日就換枕頭毛巾一次了,亞仔都好乖唔食煎炸食物,甜品都少食,只係間唔中飲嘢會落糖!

水晶宮

tammymommy 發表於 21-3-14 16:33
我仔之前又係咁生, 身仲有臭味, 飲涼茶、食龜苓膏、洗面、爽膚作用都不大, 結果我比咗個1L大水樽佢, 要佢一 ...
我個仔每日都飲勁多水,仲做好多運動,真係唔知仲有咩辦法,青春期嘅暗瘡真係唔知幾時先至會完!

伯爵府

如果好嚴重建議用A 酸,話就話副作用,但好低percentage. 但如果有凸凹洞就一世做唔到靚仔靚女

首頁

尾頁

跳至