自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

希望每位媽媽都要和子女講六四, 現在報紙和電視都己很自律, 學校老師又不說, 中國政府又不斷向新一代洗腦, 歷史的真相就靠大家傳下去了.

公爵府

原帖由 ilmom 於 09-6-4 13:52 發表
希望每位媽媽都要和子女講六四, 現在報紙和電視都己很自律, 學校老師又不說, 中國政府又不斷向新一代洗腦, 歷史的真相就靠大家傳下去了.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我的女兒今年10歲,
因我屋企看生果日報,
有一天她問起我有關六四的問題,
為什麼報紙天天講六四?
所以,我把六四的事清楚的告訴她,
令她知道六四是什麼一回事.
希望人民不要輕易忘記.

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

學校有講, 不過唔係課堂講,
放0左0的展板係操場, 有個中史老師係度講解,
不過無人睇, 睇完都無人問~
都放0左成個星期啦~
學生a:今晚會去晚會
學生b:你真係有公益心
學生c:你去做咩呀, 識女仔呀~
學生a:唔知喎, 啊媽叫去咪去lu, 六四ma~
我聽完都唔知講咩好, 好彩佢地無問我~

侯爵府

其實好難講, 因為在孩子的心中, 大陸發展不錯, 我們亦常到大陸探親, 旅遊, 點和他們說, 大陸無民主和自由呢, 他們一句, 甘你又返大陸, 我點答....

珍珠宮

好媽媽勳章

每年64前後傳媒都有報導, 即使父母唔主動告知, 小朋友都一定會問.
關鍵係大人本身點樣去解釋俾佢地知啫.
唉~ 希望曾突手代表的那些人可以重拾良心, 面對歷史!

男爵府

原帖由 焯媽媽 於 09-6-4 14:18 發表
其實好難講, 因為在孩子的心中, 大陸發展不錯, 我們亦常到大陸探親, 旅遊, 點和他們說, 大陸無民主和自由呢, 他們一句, 甘你又返大陸, 我點答....

完全兩回事:大陸經濟發展好係一回事, 無民主和自由又係另一回事,

正如小朋友講咗大話, 我地要鬧佢,要教佢, 但鬧佢同教佢嘅同時, 唔代表我地唔愛佢!
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

別墅

當年學生的愛國心, 正是最好的公民教育

子爵府

開心吸收勳章

每年五、六月,我常常會一邊看報紙一邊掉淚,孩子會驚訝地問我何解,我當然會告訴他。但也許這件事距離他太遙遠了,對他而言,就像聽一個很久很久以前的故事般,難有深刻的感覺。也許再大些吧......
難明的是那些成年人,為何會說出一些鬼話......
難為他還受過高等教育.....沒有是非心!
難為他還是多年的教徒.....埋沒良知,天天祈禱有何用?
午夜夢迴,他們可曾愧疚?
面對子女時,他們可曾覺羞恥?

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 焯媽媽 於 09-6-4 14:18 發表

我同佢地講,這世界有好人、壞人,而好人、壞人亦有做錯決定的時候,但做錯事的時候要認錯和改過。
前人做錯什麼,後人無法改變,但可認錯和改過,並使那種錯不再出發生,不是像現在的人不認:;pppp:,而且連別人講起都要,那麼錯事可能會重現,這和一個地方、景點是完全無關的。

(最心痛是他們不容許那些失去兒女的白頭媽媽在兒女死忌那天去拜他們的寶貝)

別墅

原帖由 Ericmo 於 09-6-4 15:21 發表
難明的是那些成年人,為何會說出一些鬼話......
難為他還受過高等教育.....沒有是非心!
難為他還是多年的教徒.....埋沒良知,天天祈禱有何用?
午夜夢迴,他們可曾愧疚?
面對子女時,他們可曾覺羞恥?

利慾薰心,你同佢講,唗氣

大宅

其實我都好想知64即係咩???
究竟係咩一回事??

子爵府

原帖由 NicoleTszChing 於 09-6-4 15:54 發表
究竟係咩一回事??

我都想知

男爵府

盈盈而家仲細, 我打算等到佢小學就會開始同佢講解六四是咩一回事, 我打算到時會帶埋佢參加燭光晚會。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我一定會講, 不過我所知的都好有限
實在有太多 blank, 我只講我眼所見到的, e.g. 坦克, 血, 熱情, 年輕人的衝勁......

別墅

原帖由 NicoleTszChing 於 09-6-4 15:54 發表
究竟係咩一回事??

[youtube]

由這可有初步的理解, 詳盡些可以看書, 但現在連公共圖書館都唔多這類書.

由這件事可教孩子對社會多承擔.

珍珠宮

醒目開學勳章

會...待囝囝大左,我一定會如實的讓他知道整件血腥史實! 現在,我已嘗試將所有有關當年報章的報導及照片,燒錄一隻cd! 有証有據!

大宅

以上兩位想知六四發生咩事
點解唔上網搵一下資料呢
香港好幸運,從網路世界可以搵到好多報道,好多相片,影片去了解呢件事
單單靠人口出一句二句講出黎,並唔能夠道出成件事
倒不如靠自己既一雙眼睛,去睇清楚

我相信2位一定都係好年青,今日我同身邊幾件朋友講起...佢地正正同你2位一樣,對六四發生過既事完全唔知道

對於咁既結果,我好痛心...點解一件中國歷史上既大事,會有咁多人唔知...每年報紙都有報道,點解從來唔去睇下,關心下?

89年既時間,我只有6歲,但好好彩,係我9歲果年,我姑姐帶我去參加左晚會,令我知道六四呢件事...每年我總會特別關心呢d報道,到網路發達,我亦從網路上看到更多更多痛心的片段....

如今,我已是2子之母...當小朋友長大一點,我亦會帶他們去晚會,不是教他們平反,只是讓他們知道歷史,這是我要做,亦應該做的事。
至於誰對誰錯,由他們自己去判定吧。

侯爵府

yep! 薪火相傳.
今日係生果日報睇當時屍橫遍地嘅相片, 實在太震撼嘞, 很哀痛。領導人呀, 你地擘大眼講大話, 你地嘅良心去左邊???!!! 事實就係事實, 歷史就係歷史, 洗不去, 抹不掉。偉大嘅同胞英雄, 我地佩服你們, 敬重你們為中國民主戰鬥作出的犧牲!!

大宅

講左比阿仔聽,佢今年8歲,仲問我係咪一起去燭光晚會.
本來唔諗住咁早講(8歲),都係因為見到有d不知所謂的青年人的詭論,就係連呢到都有d咁既人(自己對歷史麻目,就一日係到轉大頭相然後廢up,此類人生活實在快活,沒有良知的重担,亦不會為死者落淚,希望佢唔係為人師表.)
所以早d讓阿仔認識歷史真相,明辨是非,其實我唔太想同佢講,只是良心驅使.幸好香港亦是個有良知的地方.

首頁

尾頁

跳至