自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我唔係公務員,WFH一樣要係屋企做,更加因為咁多左好多額外野做,係office要scan好多好多野,又要逐個客戶打電話通知更改左時間。

隨時standby接電話,又要飛線,突擊9點打俾你,2點又打俾你,驚死你地走去lunch飲茶遲開工咁,專登拖到5點幾先final check 完通知你無野amend, 唔俾你覺得當日既工作好快完成。miss call個上司又會發癲,我地成team 人十分唔想WFH。

我唔要WFH,我想正常日日返工呀!

伯爵府

我都係要飛線,最慘我屋企窗邊只收到一格,搞到我一聽電話要貼緊窗傾

侯爵府

牛年勳章

同意行wfh需要好多配套,包括硬件軟件,管理層管理手法,員工自律等。我公司一向都有workplace flexibility,疫情嚴重時先mandatory wfh,之後到而家大家都可以自行安排,我自己team so far都好順利,因上司唔係micro management而且好信任。如果唔係咁,小朋友呢年以嚟都唔知點算

男爵府

koey_0611 發表於 20-11-21 13:11
我都係要飛線,最慘我屋企窗邊只收到一格,搞到我一聽電話要貼緊窗傾
...

我有同事就係因為屋企接收唔好,又揍住2件細既,miss call,比上司鬧爆。

珍珠宮

jj7723 發表於 20-11-21 13:48
我有同事就係因為屋企接收唔好,又揍住2件細既,miss call,比上司鬧爆。
...

本身兩個細既,邊個湊?
點解wfh反而自己湊既?
平時就咁返學?
唔洗back up plan咩?

我公司都有人係咁
俾佢啊頭串佢,冇心返工就辭職湊仔
佢啊頭都係媽咪添
唉。。。

男爵府

糯米米糍 發表於 20-11-21 13:18
同意行wfh需要好多配套,包括硬件軟件,管理層管理手法,員工自律等。我公司一向都有workplace flexibility ...

其實我地都算好自律,只係有個別同事遲少少開機回email,lunch食晏少少,但當日既工作都會按時完成,只係上司小心眼,又唔信任下屬囉。

wcpcelia    發表於 20-11-23 16:34

男爵府

yurijm 發表於 20-11-21 13:52
本身兩個細既,邊個湊?
點解wfh反而自己湊既?
平時就咁返學?

佢有工人既,不過屋細,媽咪係屋企工作,咁細bb根本唔識分,有時亦會扭計d,令到果位同事分心,我諗佢都唔想既。

首頁

尾頁

跳至