嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

baby_candy 發表於 21-3-12 20:54
之前我小朋友D濕疹都好嚴重, 睇左幾個醫生都唔好又成日返發.

之前小朋友濕疹真係好嚴重, 見到都心痛. 用藥後真係好返好多.

好多家長都唔敢比小朋友用類固醇藥膏,

其實按照醫生用量指示作短時間既治療就無問題.

好返之後多D注意皮膚護理同避免引發濕疹既致敏源先至重要.

男爵府

浪漫滿天星 發表於 21-3-13 03:52
而家真係好多小朋友都有濕疹過敏等皮膚問題.

而家呢D天氣除左濕疹仲有熱痱.

https://metrohealthplus.hk/33161/%e6%bf%95%e7%96%b9-%e7%86%b1%e7%97%b1-%e5%a4%a7%e7%99%bc%e4%bd%9c%ef%bc%81%e5%94%94%e6%83%b3%e5%ad%a9%e5%ad%90%e6%8a%93%e5%88%b0%e5%87%ba%e8%a1%80%e9%bb%9e%e5%81%9a%e5%a5%bd%ef%bc%9f/

熱痱 是一種很常見的嬰兒皮膚問題,由嬰兒到幾歲的孩子也可以出現。

別以為夏天才會出 熱痱 ,其實只要孩子身處的環境溫度稍高,

例如穿得太多衣服、空調不足等,其汗腺便容易被堵塞,引致 熱痱 的出現。

這正好解釋為何有些孩子冬天亦會生 熱痱 。

患處所呈現的紅疹,多出現在頸部、背部和前腹的位置。

最直接的處理方法就是減少不必要的衣服,定時為孩子抺汗,盡量保持皮膚通爽。

觀察之後的進展後,如情況有明顯的改善,可繼續剛才的做法。

如情況較嚴重,則要向醫生求醫。

男爵府

納蘭小主 發表於 21-3-29 16:59
睇完都心痛, 而家真係好多小朋友都有濕疹/皮膚敏感.

我BB都無啦啦起風爛, 諗住聽日帶佢睇睇醫生.

睇見都覺得好痕.....

男爵府

ada0708 發表於 21-4-9 19:41
岩岩搵到張醫生另一篇文, 可以睇睇.

神出鬼沒的風癱

謝謝分享, 我都試過出風爛, 真係唔知咩原因引發.

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我小朋友都有濕疹同敏感皮膚, 一轉天氣或者身體抵抗力唔好時就會好易發作,
之前睇既醫生開既藥膏無咩用, 之後見有JM介紹去中環睇張傑醫生, 小朋友D濕疹已經好返曬.
而家天氣開始乾燥, 要多飲水, 同埋要查多D保濕保持皮膚滋潤.

大宅

Lee119 發表於 21-7-30 16:47
之前小朋友濕疹真係好嚴重, 見到都心痛. 用藥後真係好返好多.

好多家長都唔敢比小朋友用類固醇藥 ...

我身邊都有唔少朋友佢地唔想小朋友依賴查類固醇醫濕疹,
不過我覺得如果小朋友濕疹嚴重一定要用藥去控制同改善.
醫生都有講過如果有需要就要驗下對咩致敏.
始終誘發濕疹既原因太多, 要做好皮膚護理同減低誘發濕疹發作.

大宅

baby_candy 發表於 21-3-12 20:54
之前我小朋友D濕疹都好嚴重, 睇左幾個醫生都唔好又成日返發.

你小朋友而家D濕疹係唔係已經好返曬? 仲有無返發?

大宅

浪漫滿天星 發表於 21-3-13 03:56
睇皮膚科醫生仲貴, 之前聽朋友講起碼2-3千蚊.

嗯.

禁止訪問

別墅

想問類固醇係咪搽1%嗰隻??

大宅

Saaaaaa 發表於 21-11-14 22:13
想問類固醇係咪搽1%嗰隻??

之前用過Hydrocortisone Acetate.....1%無咩用,

濕疹比較嚴重既一定要睇醫生, 皮膚科/兒科專科醫生開既藥比較好.

複式洋房

回覆樓主:

睇見到替佢辛苦

男爵府

WingsBobo 發表於 21-11-1 12:09
我身邊都有唔少朋友佢地唔想小朋友依賴查類固醇醫濕疹,
不過我覺得如果小朋友濕疹嚴重一定要用藥去控制 ...

如果係較輕微既濕疹,密D查保濕, 皮膚有機會自然改善,
但較嚴重既情況就建議先按醫生意見查藥膏, 不過成日都聽D媽咪話唔想用藥.
好多時都會令到小朋友既濕疹更加嚴重, 最後都要去睇醫生用藥治療.
醫生處方的藥膏一般都係作短時期既治療, 好多時都係查幾日, 或者都係一星期.
之後都係做返好保濕方面就得.

男爵府

WingsBobo 發表於 21-12-4 19:34
之前用過Hydrocortisone Acetate.....1%無咩用,

濕疹比較嚴重既一定要睇醫生, 皮膚科/兒科專科醫生開既 ...

同意.

侯爵府

大家有無又平又好用既小朋友Body Lotion介紹? 岩濕疹同敏感皮膚用的.

大宅

Misspipipi 發表於 20-12-2 15:24
呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

除左塊面之外, 手手腳腳都有濕 ...

好多時轉天氣或食錯野都會起敏感同濕疹, 面同全身都會又痕又紅,

查藥未必得, 可能要食埋敏感藥先會好返, 要盡快同佢睇醫生, 唔好亂用藥.

大宅

ada0708 發表於 22-1-20 15:41
大家有無又平又好用既小朋友Body Lotion介紹? 岩濕疹同敏感皮膚用的.

平既用凡士林既Body Lotion都可以, 當然要試左先知岩唔岩你小朋友.

大宅

Lee119 發表於 21-7-30 16:53
而家呢D天氣除左濕疹仲有熱痱.

我見有唔少JM介紹中環張傑兒科醫生.

大宅

BK Milk勳章

Misspipipi 發表於 20-12-2 15:24
呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

除左塊面之外, 手手腳腳都有濕 ...

之前我小朋友d濕疹好嚴重, 睇過幾個醫生都醫唔好,

最後朋友介紹我去中環睇張傑兒科專科醫生, 佢醫濕疹皮膚都好惦.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=261

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊