自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

子爵府

Misspipipi 發表於 20-12-15 02:12
新症要等一個月咁耐-.- 即係打去預約都唔可能短期內去睇....

我以為要睇兒科/皮膚科打去預約都可以一兩日 ...

係架, 多口講句, 區德成另一身份係作家區樂民, 佢2005年開始私人執業, 初頭真係冇乜病人, 佢好好人, 令病人感覺溫暖, 可惜佢睇我效果麻麻(我睇濕疹), 我睇咗幾次無睇了. 舊年我想做一個皮膚小手術, 打電話比佢點知預約要等個幾月.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

Misspipipi 發表於 20-12-15 01:54
係呀, 之前醫院開既外用類固醇1% Cream, 都查左好多日先好D.

醫生開既類固醇唔怕搽,開始搽就要搽七日,因為濕疹都係發炎,表面消左唔代表完全消炎。

先搽cream, 再搽藥膏,要勤力D 補cream

cream 要試多幾隻,每個人適合既cream 唔同,我囡試左七隻,有平有貴,依家呢隻中價先啱佢,已經兩個月無搽藥都無再出。

基本上睇過幾個醫生,都係俾同成份既藥膏。係最後個醫生教以上既野先有幫助。

hachan    發表於 21-3-13 05:32
我愛我的家    發表於 20-12-19 18:08

伯爵府

適合既cream, 一般搽完,佢要三個鐘都唔R..

如果果隻搽完,一個鐘就R, 就一定唔得

我愛我的家    發表於 20-12-19 18:11

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Misspipipi 發表於 20-12-2 15:43
呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

除左塊面之外, 手手腳腳都有濕 ...

好多時轉天氣或食錯野都會起敏感同濕疹, 面同全身都會又痕又紅, 查藥未必得, 可能要食埋敏感藥先會好返.

hachan    發表於 21-3-13 05:32

大宅

Misspipipi 發表於 20-12-4 16:53
雖然我都唔太想用藥, 但小朋友濕疹都好嚴重, 成晚周身R訓得唔好,
已經經常查保濕, 早晚先查藥, 但係濕疹 ...

其實而家好多小朋友都有濕疹皮膚, 我個個都有, 不過就唔係咁嚴重, 都係查藥先好返, 之後多注意皮膚保濕.

大宅

ada0708 發表於 20-12-8 15:20
睇黎真係好嚴重, 帶左佢去睇醫生未?

本身小朋友都有濕疹問題? 睇相除左濕疹之外, 可能係皮膚敏感, 查藥 ...

我都見有JM介紹中環張傑兒科醫生話唔錯, 最緊要就係細心有耐性, 用藥準同小朋友夾.

大宅

hachan 發表於 20-12-11 01:29
之前我小朋友D濕疹好勁, 手手腳腳面同身都有, 帶左佢去睇中環張傑醫生.
而家已經好返曬, 暫時都無再返發, ...

你小朋友D濕疹都算勁, 而家仲有無返發?

大宅

coconutchung 發表於 20-12-15 08:12
林醫生上次睇我女足足睇左半小時有多,我們就好多謝佢咁細心,但坐在外面的等的病人就慘啲。
但又咁講,佢 ...

細心又有耐性既醫生真係抵讚, 我都同意如果係好醫生等下都值得.

大宅

mlcbb 發表於 20-12-15 17:39
醫生開既類固醇唔怕搽,開始搽就要搽七日,因為濕疹都係發炎,表面消左唔代表完全消炎。

先搽cream, 再搽 ...

其實濕疹嚴重時真係要用藥, 短期用類固醇同消炎藥, 我覺得無咩大問題, 最緊要跟足醫生指示同用量.

hachan    發表於 21-3-13 05:36

大宅

我愛我的家 發表於 20-12-19 18:07
細心又有耐性既醫生真係抵讚, 我都同意如果係好醫生等下都值得.

我那個內分泌科醫生,睇一個病人可以睇45分鐘,準時去到隨時等多一個幾鐘先有得睇,但佢真係好有心見每個病人

Misspipipi    發表於 21-1-11 18:10

別墅

BK Milk勳章

coconutchung 發表於 20-12-15 08:12
林醫生上次睇我女足足睇左半小時有多,我們就好多謝佢咁細心,但坐在外面的等的病人就慘啲。
但又咁講,佢 ...

真係好少醫生會咁有心機睇每一個症. 謝謝介紹, 係個網頁已經儲蓄醫生資料.

別墅

BK Milk勳章

mlcbb 發表於 20-12-15 17:39

先搽cream, 再搽 ...

我都唔會太抗拒小朋友查類固醇藥膏/消炎藥膏, 醫生開得既份量同建議查既次數都應該安全.

不過都會擔心太過依賴, 所以主要都係同小朋友保濕, 而家用緊舒特膚濕疹皮膚用個支.

呢排天氣太乾燥, 沖涼用豬油膏.

別墅

BK Milk勳章

我愛我的家 發表於 20-12-19 17:36
好多時轉天氣或食錯野都會起敏感同濕疹, 面同全身都會又痕又紅, 查藥未必得, 可能要食埋敏感藥先會好返.
...

明白, 今次小朋友應該都係乾燥引起皮膚敏感同濕疹.

別墅

BK Milk勳章

我愛我的家 發表於 20-12-19 17:46
我都見有JM介紹中環張傑兒科醫生話唔錯, 最緊要就係細心有耐性, 用藥準同小朋友夾.

我都見有唔少JM介紹, 我係醫生網已經儲存張醫生資料了, 小朋友有需要可能都會搵佢睇症.

別墅

我個女個陣濕疹嚴重到入急症又出血又出水,睇左楊振強醫生用左兩星期藥好返哂,佢有藥膏係冇類固醇,雖然有啲貴但值

大宅

Misspipipi 發表於 20-12-2 15:43
呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

除左塊面之外, 手手腳腳都有濕 ...

而家呢D天氣有濕疹過敏既小朋友真係好慘, 一轉天氣或者身體抵抗力唔好時就會好易發作.

我睇小朋友應該都係濕疹同有少少敏感.

大宅

Misspipipi 發表於 20-12-2 16:07
普通科醫生? 睇小朋友濕疹皮膚得唔得? 我想搵兒科/皮膚科專科醫生.

我覺得如果有濕疹同過敏問題, 睇兒科/皮膚科醫生比較好, 開既藥膏比較有用.

首頁
34567...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊