網購天地

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

今次試咗呢款麗江寧蒗蘋果, 之前有試過大理的(偏貴, 成70蚊一箱 85mm), 見這款便宜一點點評價不錯就試下, 60~65mm 果 9斤,貪細細個當茶點或宵夜可以獨食, 集運量出4.74kg

果肉緊緻,汁多, 味甜, 9甜1酸, 當然不及山西的香, 但蘋果香味還是有的, 淡淡自然的香味

果肉每咬一口像食波波提子似的感覺, 噗噗聲的 汁多但不會食完成肚水, 口內留香

昭通的比較氾濫太多人買, 變相很多果子成熟度未夠便俾人硬摘下來,價錢又不平, 我不會買了

這批的冰糖心率算可以, 十個有約七個有糖心, 而且範圍也大, 不套袋的外皮紅噹噹的, 洗洗便吃了,皮比山西厚一點點

Cheuk2012    發表於 20-12-12 22:07

水晶宮

回覆樓主:

上面圖都是一圖一蘋果, 不覺不覺的 噗噗聲中午一個人吃了3個當午餐, 晚上不覺不覺又噗噗聲吃了3個。。。。

一箱9斤最小果幾乎有27-30個左右, 小小的很可愛。。。

纖維比山西蘋果多, 爽脆爽脆的, 食厭嗰款也可以試試其他

0.0(emoji)86OBcp9TpqW€噠閞℡(emoji)tb(emoji)或點̸击̸链节 https://m.tb.cn/h.45LIVmO?sm=a7c0b9 至liulanqi【丽江宁蒗泸沽湖小凉山高原冰糖心丑苹果新鲜当季水果10斤整箱云南】

珍珠宮

tammy2008 發表於 20-12-12 04:24
上面圖都是一圖一蘋果, 不覺不覺的 噗噗聲中午一個人吃了3個當午餐, 晚上不覺不覺又噗噗聲吃了3個。。。 ...

謝謝分享,你真是一個探險家。

瀘沽湖係雲南四川兩省交界,近大涼山、鹽源。雲南昭通係鹽源差不多緯度不過再東一些,那一帶的蘋果品種上應該差異不大。

蘋果快過造了吧?

水晶宮

平平常常 發表於 20-12-12 17:50
謝謝分享,你真是一個探險家。

瀘沽湖係雲南四川兩省交界,近大涼山、鹽源。雲南昭通係鹽源差不多緯度不 ...

無咁快吧。。。應該可以買到一二月吧

山西的可以賣到三月左右但都是雪櫃貨尾了

鬥的是保存質素了

珍珠宮

tammy2008 發表於 20-12-12 19:56
無咁快吧。。。應該可以買到一二月吧

山西的可以賣到三月左右但都是雪櫃貨尾了

哦,即系二月都仲買到新鮮蘋果。多謝告知,你貼市D。

點解外國蘋果好像可以賣好耐呢?佢地雪櫃可以雪好耐?定系因為佢地打蠟呢?超市的外國蘋果很耐放。

琥珀宮

回覆 tammy2008 的帖子

謝謝分享

水晶宮

平平常常 發表於 20-12-12 21:52
哦,即系二月都仲買到新鮮蘋果。多謝告知,你貼市D。

點解外國蘋果好像可以賣好耐呢?佢地雪櫃可以雪好耐 ...

應該不同品種有不同收成季節吧, 中國也有些品種6,7月上市的, 只是沒有糖心吧

要食糖心就現在這二三個月了

外國蘋果大多都是打蠟的, 蘋果放低溫存放可以放很久的

男爵府

回覆樓主:

剛完1212,送生果運輸會唔會有問題?

男爵府

tammy2008 發表於 20-12-12 04:15
今次試咗呢款麗江寧蒗蘋果, 之前有試過大理的(偏貴, 成70蚊一箱 85mm), 見這款便宜一點點評價不錯就試下 ...

請問那間買蕃薯,盒馬已沒你介紹那款蕃薯,謝謝

男爵府

元朗73 發表於 20-12-15 23:49

Sorry, 見到你另一 post 了

水晶宮

元朗73 發表於 20-12-15 23:49

盒馬蕃薯一陣蟲咬味, 不要買

另外雲南高山那間一般, 有部份焗好不夠淋, 你買別間吧, 這間品質參差

男爵府

tammy2008 發表於 20-12-16 09:14
盒馬蕃薯一陣蟲蛟味, 不要買

另外雲南高山那間一般, 有部份焗好不夠淋, 你買別間吧, 這間品質參差

謝謝

子爵府

tammy2008 發表於 20-12-12 04:24
上面圖都是一圖一蘋果, 不覺不覺的 噗噗聲中午一個人吃了3個當午餐, 晚上不覺不覺又噗噗聲吃了3個。。。 ...

你真係好中意食蘋果

水晶宮

BBQBB 發表於 20-12-16 13:28
你真係好中意食蘋果

我麻麻蘋果, 但冰糖心一年才一季, 唔係冰糖心寧願唔食

呢間今日訂咗第二次, 今年蘋果收成唔好, 天氣差, 好多都不便宜了

也有訂芭樂, 今日收第二轉, 質素保持到先分享

男爵府

請問集運到港嗎? 會唔會送到黎好耐加溫差黎到質素唔好?

水晶宮

siuchipig 發表於 20-12-17 13:48
請問集運到港嗎? 會唔會送到黎好耐加溫差黎到質素唔好?

生果一定要集運

我用嗰間今發明到, 收到仲好好, 九成仲有大大糖心, 口感有點像咬梨, 爽脆多汁的

我再訂了一箱最小果, 大一點的相差十蚊了我覺得65也很不錯

大宅

有冇試下用wechat訂 我見wechat團購都有新疆冰糖心蘋果賣
大約69蚊人仔9斤 免運費可以去自提點拎

水晶宮

kayano123 發表於 20-12-17 16:42

有冇試下用wechat訂 我見wechat團購都有新疆冰糖心蘋果賣

無呀。。。。wechat 好似無咩保障, 無試過呀

等你分享吓

首頁

尾頁

跳至