夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經嗌足8年。我老公成日嘈,嚇個仔。但我唔同意,好煩。
我自己喜歡說教,但佢覺得無效。
可能我自細就係比老豆鬧,嚇大,我好反感。
唉,好攰

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

katyiplee 發表於 20-12-18 10:39
可能我自細就係 ...
就來到反叛期,可能仲頭痛

大宅

回覆樓主:

我知呀,但佢唔明打鬧係呢個年代已經唔得。每次都嘈

伯爵府

可能我自細就係 ...

你喜歡說教有用嗎?是為了乜事而嘈小朋友,如果係品德,有時真係要強硬啲,唔係日後更難教。
我都唔贊成成日又嘈又嚇,但有時小朋友唔嘈唔嚇,係佢哋唔會驚,所有都是適可而止。

大宅

可唔可以兩者都平衡?其實冇一個教法係最好,最重要係適合自己個細路。
說教有時細路都聽唔入耳,會覺得好煩,同埋父母唔明白自己
威嚇式教法係點樣威嚇先?因為有時候真係要好嚴肅阻止細路一啲唔好既行為(當然唔認同打或大聲鬧),但如果佢可以做到聲量唔大,好嚴肅咁合理地鬧,都係一種教法
事後大家一齊傾返,父母想個細路點,細路想父母點,大家講返出自己既感受係最理想

每個人都有情緒,細路亦要懂得容許及接受自己及他人既情緒轉變,如果父母一味係和善,細路未必明白是非對錯既重要性,亦未必會識得接受他人有情緒轉變,因為人有唔同情緒係正常家嘛,最重要情緒唔好負面影響其他人同自己。

大宅

回覆樓主:

有時我覺得好小事,佢就覺得好唔啱。真係好難平衡。例如小朋友要叫次先做,我覺得ok既,至少佢最後會做,係我要重覆。但我老公就扯哂火。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

katyiplee 發表於 20-12-18 14:45
有時我覺得好小事,佢就覺得好唔啱。真係好難平衡。例如小朋友要叫次先做,我覺得ok既,至少佢最後會做,係 ...

我會第三次開始扯火,你叫幾多次?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

heidys 發表於 20-12-18 18:01
我會第三次開始扯火,你叫幾多次?

我自己可以叫4,5次都唔發火。我老公就兩次就着架啦

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

katyiplee 發表於 20-12-18 20:03

叫四五次唔做都由佢,
已經係縱容,
俾著我都發火啦

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

katyiplee 發表於 20-12-18 20:03

似乎你太縱容個仔。

兩公婆應有共識,邊個最後話事。例如最後由你老公話事,你就唔好再加意見。反之亦然。切忌在小朋友面前鬧交,佢會越來越唔尊重你地,而且錯誤以為靠惡有用。

cathngai    發表於 20-12-28 22:52
Charsss    發表於 20-12-19 01:37

侯爵府

回覆樓主:

我同我c6,係大小朋友出世初都同你情況一樣!
我堅持我做法:唔打,解釋清楚俾小朋友佢錯係邊,應該要點做
亦堅持:C6要打可以打手脚,但我提醒佢,佢係大人,就算自己覺得細力,可能火遮眼大力咗,隨時永久傷殘!
反問c6佢三十歲人,係唔係啊媽講咩,就可以做到!?唔係!一個三十嘅人都唔係,何況幾歲人仔(我小朋友2歲)會明白?
日子有功,我c6一早冇再出手打或者一句唔聽即打鬧,佢依家要罰小朋友先警告,話佢知錯咩,再犯就罰,但絕對唔係打,大聲喝,嚇佢

大宅

jackiemei 發表於 20-12-18 21:34
我同我c6,係大小朋友出世初都同你情況一樣!
我堅持我做法:唔打,解釋清楚俾小朋友佢錯係邊,應該要點做
...

但我老公咁多年都無變。我成日同佢講,點解要覺得一個幾歲人仔會可以好似機械人咁,即講即做,又或者一講就會記得呢。

大宅

babyhoi 發表於 20-12-18 20:30
叫四五次唔做都由佢,
已經係縱容,
俾著我都發火啦

咁又唔係每一件事都要4-5次,我講個例子我可以忍到邊個位。我唔想對小朋友動火,我自己覺得唔係方法。

大宅

soso1227 發表於 20-12-18 20:50
似乎你太縱容個仔。

兩公婆應有共識,邊個最後話事。例如最後由你老公話事,你就唔好再加意見。反之亦然 ...

我個仔都唔係每次都係咁,只係一個例子我可以忍到幾耐。
同埋我老公好無耐性,例如叫一次,第二次都係一分鍾後就發火。我自己真係覺得太快。

侯爵府

katyiplee 發表於 20-12-18 21:54
但我老公咁多年都無變。我成日同佢講,點解要覺得一個幾歲人仔會可以好似機械人咁,即講即做,又或者一講 ...

你老公.....咁唔接受意見嘅,鄧你辛苦

大宅

回覆 katyiplee 的帖子

我覺得老公教個時唔好出聲,可以事後同佢講返。相反你話緊個仔個時老公都最好收聲。爸媽教唔一定一樣。但打得太勁就梗係唔得啦。

cathngai    發表於 20-12-28 22:54

大宅

回覆樓主:

多謝大家建議,果日剛剛嘈完,心情唔好。好在有大家比我呻下

珍珠宮

鬧吓就懂事成材嘅,個個都係李嘉誠啦。人人都會有錯,放大人哋嘅錯(自己認為人哋錯)會得到甚麼?你老公從來冇做錯㗎?抑或佢有好高成就?個仔又咪係你哋兩個嘅DNA,話個仔嘅時候,有冇覺得有自己嘅影子?

珍珠宮

鬧仔/教仔嘅時候,多啲諗吓,其實佢係由你哋嘅DNA組成嘅,唔係佢自己選擇懶,選擇曳,外貌/性格/父母,佢統統都冇得揀。

大宅

可能我自細就係 ...

同樓主一樣呀 鐘意講道理黎教導,但佢只會鬧同打。就係甘,嘈過N次,感情都變差好多 吾明點解d男人吾識轉彎既,硬係跟舊方式去做。唉唉唉。。

首頁

尾頁

跳至