自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

:-(:-(:-(:-(唯一一個仔,早一段時間發現佢Google用emoji搜索泳衣那些資料,(圖片與影片都有)我已經嚇了一跳。當時並沒有訓斥佢,只是單獨問下佢,了解下佢。剛剛我在廳折衫,聽見房間有些聲響,入房見到仔脫光光在磨被子我又嚇咗一突,問佢邊度學翻來邊度睇翻來佢喊住又話邊度都冇話自己剛剛訓覺好熱所以除曬衫褲,可能掂到了所以興奮。佢喊我都想喊呀,(忍住)突然佢話擔心自己發育期會流X液好醜怪各位媽媽,教教我怎麼辦?我完全冇頭緒,:-(:-(:-(:-(好擔心好擔心呀,而家我自己心情都未平復,已經啱氹完仔訓著

水晶宮

回覆樓主:

叫爸爸同佢講性,要正確灌輸比佢知不然佢從不同途徑知你仲驚

男爵府

spikenard 發表於 20-12-23 01:20
叫爸爸同佢講性,要正確灌輸比佢知不然佢從不同途徑知你仲驚

我就是驚呀,:-(:-(:-(我自己都上網搵下資料應該點同佢講先得

男爵府

stopBB 發表於 20-12-23 01:09
:-(:-(:-(:-(唯一一個仔,早一段時間發現佢Google用emoji搜索泳衣那些資料,(圖片與影片都有)我已經嚇了 ...

冷靜d,唔好嚇親小朋友先.....我見到有本書俾男仔叫”Whats happening to my body”,可以灌輸啲正確性教育俾小朋友,可以叫爸爸同佢一齊睇容易解釋d

男爵府

canteen31 發表於 20-12-23 01:27
冷靜d,唔好嚇親小朋友先.....我見到有本書俾男仔叫”Whats happening to my body”,可以灌輸啲正確性教 ...

請問有中文的介紹嗎?我地英文都很一般,謝謝你!我也會上網看看應該怎樣入手

水晶宮

stopBB 發表於 20-12-23 01:09
:-(:-(:-(:-(唯一一個仔,早一段時間發現佢Google用emoji搜索泳衣那些資料,(圖片與影片都有)我已經嚇了 ...

對性好奇、對自己身體好奇啫!別嚇親佢,開放式的解釋他知道,陪他成長!不用哭
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

stopBB 發表於 20-12-23 01:28
請問有中文的介紹嗎?我地英文都很一般,謝謝你!我也會上網看看應該怎樣入手

...

我見到中文有呢d

男爵府

mickeywinnie3 發表於 20-12-23 01:29
對性好奇、對自己身體好奇啫!別嚇親佢,開放式的解釋他知道,陪他成長!不用哭
...

我同佢講不打緊的,有咩唔明有咩想知問媽咪,媽咪所有野都話你知。我諗而家我需要主動D講會好D喇,謝謝你

男爵府

canteen31 發表於 20-12-23 01:32
我見到中文有呢d

好的,性教育這類書或者我可能在圖書館可以睇睇有冇,謝謝你!

水晶宮

stopBB 發表於 20-12-23 01:34
我同佢講不打緊的,有咩唔明有咩想知問媽咪,媽咪所有野都話你知。我諗而家我需要主動D講會好D喇,謝謝你
...

成長必修課來的!放鬆!加油

男爵府

mickeywinnie3 發表於 20-12-23 01:37
成長必修課來的!放鬆!加油

請問小兒這兩個行為是否都屬正常呀?:-(:-(:-(:-(我好怕佢唔知邊度睇到D咩不良行為,導致學壞咗呀!:-(:-(:-(我咩都唔識,真係好擔心

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

9歲咁早
我仔12歲仲係一舊飯、一支半解,不過知佢地d男同學都會講下,聽我仔講d男同學會睇三級漫畫。

水晶宮

stopBB 發表於 20-12-23 01:39
請問小兒這兩個行為是否都屬正常呀?:-(:-(:-(:-(我好怕佢唔知邊度睇到D咩不良行為,導致學壞咗呀!:-(:-( ...

首先你要明白,小朋友對性好奇、甚至自慰,係好正常嘅一回事。再細啲嘅小朋友都可能會。千萬唔好反應過大,會嚇親小朋友,反而令佢地對性有誤解。

市面上有好多啱小朋友年紀嘅性教育書籍,家計會有,一般書店都有。不妨搵一搵,同小朋友一齊睇。你亦可以睇睇 Sallys Toy 嘅 Vera Lui 有關兒童性教育嘅分享。

男爵府

c.vieri 發表於 20-12-23 01:46
9歲咁早
我仔12歲仲係一舊飯、一支半解,不過知佢地d男同學都會講下,聽我仔講d男同學會睇三級 ...

係我發現哩兩件事之前我都以為我仔系一舊飯,但發生咗嘅時候原來個仔可能都真係開始大個喇,要開始咁同佢解釋喇

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

stopBB 發表於 20-12-23 01:49
係我發現哩兩件事之前我都以為我仔系一舊飯,但發生咗嘅時候原來個仔可能都真係開始大個喇,要開始咁同佢 ...

我知佢地5年班時,老師有同佢地講解性教育
佢有時間唔中會問我

男爵府

c.vieri 發表於 20-12-23 01:52
我知佢地5年班時,老師有同佢地講解性教育
佢有時間唔中會問我

今年還是小四,我上網搵資料搵下書講咗先

水晶宮

stopBB 發表於 20-12-23 01:49
係我發現哩兩件事之前我都以為我仔系一舊飯,但發生咗嘅時候原來個仔可能都真係開始大個喇,要開始咁同佢 ...

此外,可以同佢解釋返,有啲嘢好似去廁所咁 一定要 in private 做,媽媽都會尊重你私隱,下次入你房之前一定敲門先。

水晶宮

我老公話好平常!所以我都冇理。。其實我諗自己細個對性都好好奇!有次和同學游水!在更衣室!想望望其他女同學係咪都係咁!點知俾同學話我變態!係咁架啦!

水晶宮

stopBB 發表於 20-12-23 01:39
請問小兒這兩個行為是否都屬正常呀?:-(:-(:-(:-(我好怕佢唔知邊度睇到D咩不良行為,導致學壞咗呀!:-(:-( ...

多D同佢去行超市買他需要既野,投他興趣講多D開心事,引開多D其他事情,令他少專注性方面,他的行為好奇正常,只是細個左D,你先生成長過程應該也有!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

佢房有聲,其實你可以就咁喺門外先問佢咩事,唔使一定走入去;或者敲門先。小朋友都有私隱、都要被尊重,唔係話你係家長就可以突然撞入去。
或者你先upgrade吓自己青少年發育呢方面嘅知識、教導方法、處理方法,豐富咗自己知識,下次就唔會搞到咁尷尬,你個仔可能都比你嚇死

首頁

尾頁

跳至