自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

中年失業 發表於 20-12-24 06:39
所以我寫「如果冇記錯」

而且,唔好因一個point,而無視我寫的其他觀點

我就係無築牆所以好多嘢都試下 (不過自問絕對唔算好開放乜都試個種人),點解我又知8達通咁多嘢,因為我唔淨只淘寶,我都有京東,先知在京東用唔到支付寶,京東反而用8達通支付最好。

男爵府

twcheung 發表於 20-12-24 00:27
點解要轉支付寶?方便邊d人仕?方便監控?

有咩人咁重要,重要到要某啲人要浪費資源去監視住佢用支付寶去過邊食飯同搭車?? 太得閒??

水晶宮

要監控,八達通都做到,記得轉用現金

水晶宮

木土土 發表於 20-12-24 01:52
我覺得主要方便內地旅客

如果方便內地旅客,就應該要用微訊。內地旅客未必會專登裝香港版的支付寶吧

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

s160656 發表於 20-12-24 00:18
但係無左政府津貼。
咁用慣八達通既都唔會無lala 轉支付寶。

咪囉!除非可以計津貼喇!

喺深圳廣州用過手機支付, 的確係好方便
放下自在

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

VMKS 發表於 20-12-24 00:21
唔會,只會繼續用八達通

大家已習慣用咗八達通、而且由小朋友到八十幾歲、出街一定有一張在身~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cattz288 發表於 20-12-24 07:22
咪囉!除非可以計津貼喇!

喺深圳廣州用過手機支付, 的確係好方便

我深圳入地鐵可以用手機支付、有深圳通卡在身、就唔會用手機~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

講用支付寶,就推開話題講監控,咁怕監控就唔好用智能手機啦,當你喺邊度打電話,都會查到邊個發射站架

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

delana 發表於 20-12-24 07:27
講用支付寶,就推開話題講監控,咁怕監控就唔好用智能手機啦,當你喺邊度打電話,都會查到邊個發射站架 ...

x 2

黃屍唔好用電話、佢哋真係冇腦、唔係扮㗎~

買基金真係好傷

侯爵府

木土土 發表於 20-12-24 01:52
我覺得主要方便內地旅客

支付宝HK
目標係香港市民
取代落後的香港八達通

珍珠宮

睇吓到時有冇咩優惠,如果佢優惠多過八仔,我相信呢度話八仔超方便嘅jm大部分都會轉用支付寶

男爵府

目的係方便遊客唔駛買八達通減省貨幣換算,遲d會開通國內版微信、支付寶、雲閃付、信用卡付款。

琥珀宮

唔好無聊啦,要監控八達通一樣可以
驚就用現金買票

侯爵府

幸福花 發表於 20-12-24 00:51
八方便好多喎!一啪就得!無端端囉手機又要開著佢!一陣唔小心跌落地下跌爆芒!我跌爆好多次! ...

咪係 好地地 而家又無哂內地客 都唔知搞黎做乜

琥珀宮

ddkaka 發表於 20-12-24 00:35
乜手機支付會監控架?咁apple pay ,Samsung pay,Huawei pay.......呢啲又會唔會監控?
...

仲有payme

琥珀宮

中年失業 發表於 20-12-24 00:47
本來只係一個科技問題,為何又硬要拉上政治思考?

呢d係邪教思維,直入左大腦後就無得救

男爵府

監控你D咩?用下個腦先講野...再了解下system先衝出黎好冇

男爵府

Rubik 發表於 20-12-24 07:38
睇吓到時有冇咩優惠,如果佢優惠多過八仔,我相信呢度話八仔超方便嘅jm大部分都會轉用支付寶 ...

多個選擇都係好事。

用八達通始終方便,唔駛開apps及有政府交通津貼,$200以上回贈33.3%.
港鐵$2特惠站及港鐵轉乘其他交通工具優惠,暫時只支援八達通。

我自己用citi八達通,簽賬滿指定金額,額外可享巴士、小巴、船、港鐵車資15%回贈。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

八達窿一早有講試過賣左數據俾人啦,無睇新聞咩?
電子數據年代,你覺得仲有私隱?
係咪用緊長者手機?只用黎打電話?無上過網?咁仲上BK?
多個選擇都係好,我用唔到個交通優惠,所以無咩影響。印象中,所謂Alipay 即係用easygo, 佢off line 都用得。

侯爵府

呢個咩年代呀! 睇多d 新聞,認識多d 呢個世界啦!咁怕被監控應該連手機都唔好用,好危險架!

首頁
12345...9

尾頁

跳至