自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我老公試咗用通渠佬倒咗落去唔得,又試過拆咗下面個U位渠清潔又唔得,打去問師傅價錢,因為我住1樓師傅話有機會1樓條渠要複雜啲,唔複雜就收$800,複雜就收$1500,我覺得幾貴,請問下大家有咩方法可以幫到手?

大宅

試吓買個泵
自己泵下
首先放水喺洗手盤
然泵幾下睇下有冇通先
男人夠用泵仲好

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

日X城有賣

侯爵府

米仔蘭 發表於 20-12-27 14:32
日X城有賣

呢隻係要由洗碗盤個去水位倒落去嗎?

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。

男爵府

cibewong 發表於 20-12-27 13:44
我老公試咗用通渠佬倒咗落去唔得,又試過拆咗下面個U位渠清潔又唔得,打去問師傅價錢,因為我住1樓師傅話有 ...

我早排廚房又係塞得好犀利,跟住見有人教加啲洗潔精(少少就得㗎啦),跟住倒大量熱水落去,第二日就改善咗好多啦

侯爵府

Happytobyho 發表於 20-12-27 15:01
我早排廚房又係塞得好犀利,跟住見有人教加啲洗潔精(少少就得㗎啦),跟住倒大量熱水落去,第二日就改善 ...

好,我試試

侯爵府

Amy1974 發表於 20-12-27 14:58
呢個故事話你知,買樓唔好買一樓。

樓上係咁倒啲肥油落嚟,好快又塞喉。啲 BK 媽媽仲教人倒油落馬桶,分 ...

你估我好想買一樓咩,我抽到居屋已經好好彩,揀定一樓咋。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Happytobyho 發表於 20-12-27 15:01
我早排廚房又係塞得好犀利,跟住見有人教加啲洗潔精(少少就得㗎啦),跟住倒大量熱水落去,第二日就改善 ...

改用梳打粉放一大盆鋅的熱水,即時見效
梳打粉浴室都有效。
有時如頭髮塞住會用下C王通渠都好有效,佢寫明不傷喉管。

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第三回

回覆 cibewong 的帖子

企今年年初廚房渠塞, 已煩一段日子, 跟著,揾左師傅話基本收$500,
後來師傅話換一條長渠管,
總數收$1500,
疫情關, 整好過唔整,
比你參考價錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

米仔蘭 發表於 20-12-27 14:32
日X城有賣

試過花仙子真係得, 不過要等的水慢慢去晒, 係塞喉前的生口位落半樽, 幾分鐘後沖大量水, 不過有機會整穿條喉, 因為花仙子遇水會發出高溫同埋出煙, 發出刺激味道, 要開大窗風扇通風

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

住一大煲滾水倒落去
[img align=right][/img]

子爵府

買哥士的片,好平$3-$5/罐,舖係去水口,加熱水,吾傷喉,係裝修師傅敎我架!

侯爵府

Amy1974 發表於 20-12-27 15:15
如果係揀剩一樓,就唔好買啦。

香港人無乜公德,塞完廚房,就會塞馬桶,預咗會沒完沒了。

其實我住咗20年都只係塞過兩次啫

男爵府

強力通渠水(俗稱漒水)係傷渠管的就不要用。
=================================

用哥士的珠/苛士的珠做定期通渠!
苛士的珠/哥士的化學名稱氫氧化鈉(NaOH)。
五金舖購買苛士的珠/片狀哥士的。
自己diy做定期通渠每3~6個月一次方法,用1片哥士的以5公升溫水溶解倒入渠,5分鐘後,再以大盆清水5~10公升倒入渠!
或者用1匙哥士珠,加上1碗溫水,倒進排水管內,5分鐘後再以大盆清水5~10公升沖進去。
若已經有淤塞,就要用1匙哥士的加上1碗溫水溶解倒1次進排水管內 ,隔5分鐘再倒1次1匙哥士的加上1碗溫水,5分鐘後再以大盆清水5~10公升沖進去。
百分之四濃度之「哥士的」接觸皮膚十五分鐘,便會破壞外層皮膚細胞,人吸入其產生的煙可導致肺積水,使用時切勿與眼睛皮膚直接接觸,需戴上手套及穿上保護裝備。如意外接觸皮膚、眼睛或誤食,需立刻用清水不斷沖洗,喝下清水稀釋及徹底嗽口,並讓患者身體向前傾自然嘔吐。

=============================================================
在香港灣仔灣仔道 興記家品 有賣 [ 台湾 快又通 疏通器 泵 ] 真的有效
or
taobao search
马桶吸强力下水道疏通器浴室厨房管道堵塞通橡胶皮搋子通便器家用
强力马桶吸多层加厚橡胶厕泵皮搋子管道下水道疏通器堵塞通便器
橡膠強力馬桶吸套裝廁泵皮搋子管道下水道疏通器堵塞通帶底座
家家爽高级厕吸马桶气压泵超强通厕器强力马桶手动疏通器
奇丽屋进口马桶吸 疏通器 强力马桶吸 马桶皮吸子 皮搋子水拔子
---------------------------------------------------------
日本管道疏通器通马桶下水道工具家用通厕所厨房地漏堵塞通渠3米
日本疏通管道器 下水道通渠器手摇式
奔奔鹅通厨房下水道毛发头发疏通器管道工具清理厕所马桶堵塞家用
-----------------------------
通渠大炮
强力卫生间马桶疏通器神器气压式易通电动配件速通一炮通冲水通渠
马桶疏通器捅坐便器管道堵塞的工具渠一炮通通厕所疏通下水道神器
通马桶疏通器皮搋子下水道工具塞便厕所神器一炮通高压管道吸堵塞
-----------------------------------------------------------------

首頁

尾頁

跳至