自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我媽媽的帛事已經辦妥。
我想再問:

(1) 我而家可唔可以去掃墓?我想去拜我公公婆婆。

(2) 下個月過年,我可否派利是?

(3) 疫情關係,我地已經冇乜上奶奶屋企,下個月年初一,我都想上去佢度坐下拜年,坐下就走。可唔可以呢?我都會問我奶奶,但我知道佢都唔識呢 d 野,但都唔想犯傳統禁忌,

唔該大家比少少意見。

=======

再問.....
纓紅利是,一般是 $2 ,
但我們怕唔夠硬幣。

其實,$10 $20 ,總之雙數就可以,是嗎?

=======

如果是外婆過身,未婚的成年( 20+ 歲 ) 外孫,可否兩姊弟做一個花圈?甚至每人做一個?
還是需要跟父母一同一家只做一個 ?
請指教。

伯爵府

Cara2006 發表於 20-12-28 20:19
如果是外婆過身,未婚的成年( 20+ 歲 ) 外孫,可否兩姊弟做一個花圈?甚至每人做一個?
還是需要跟父 ...

孫未成家,應該要跟父母

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

跟父母便可

男爵府

明白了

水晶宮

還是需要跟父 ...

其實係心意,我覺得冇乜所謂,跟父母又得,自己送一個又得

男爵府

再有些問題,請看 #1 .

請給意見。

公爵府

我媽媽的帛事已經辦妥。
我想再問:

無殯儀中介幫妳手嗎?其實各處鄉村各處例
1,唔知
2,其實脫咗孝就可以回復平常生活
3,如果妳奶奶百無禁忌,會同佢拜年

纓紅利是好少$2,多數$20
恭賀新禧,迎春接福!

子爵府

回覆 Cara2006 的帖子

你問嗰啲真係一處鄉村一處例,所以都唔能夠答實你

我自己屋企為例,我就無聽過唔拜得山,只係話當骨灰上位or遺體埋葬後,第一年稱為新山,就唔會拜呢個先人,其他先人就無影響

至於派利是,即使纓紅咗,通常一百日內都唔會去慶祝任何事,所以新年都唔會派利是

你話返奶奶度,咁就睇吓你99介唔介意囉,我自己99當年走咗,我一百日都無入過我媽屋企,最多都係係門口講兩句or出去飲茶,唔係我媽介意,係我唔想影響佢哋,不過呢啲嘢就信則有,不信則無

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

HOPEFORBB 發表於 21-1-19 18:02
回覆 Cara2006 的帖子

你問嗰啲真係一處鄉村一處例,所以都唔能夠答實你

新山,我老爺同佢父母葬埋一齊,今年重陽我地掃咗,咁會點架?

子爵府

回覆 kisskathy88 的帖子

咁我又唔清楚

我淨係知"新山唔過社",以前係話要係春社日前要拜新山,唔會等到清明先拜,所以我屋企就唔拜新山,等下一年先拜囉

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

1、2、3都係No
不收也不派
日子太近,就算你奶奶唔介意 如果冇事就冇所謂,有乜事你都明啦
樓主節哀

男爵府

以前識一個人每年初一拜山,佢鄉下係咁。

伯爵府

虎到金來勳章

我老爺前二年都係一月份過身中介話唔可以去拜祖先,佢到時提我幾時可以去拜,佢叫我哋唔可以派利是只可以收.

我媽媽都話唔介意我返去食團年飯同拜年但中介叫我唔去,外家都唔可以返,最終我冇返過外家.

中介幫我哋準備吉儀同纓紅利是,成袋比我哋派淨先比返佢.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

男爵府

我媽媽的帛事已經辦妥。
我想再問:

你媽媽做完帛事起計一個月,唔可以去人家。咁新年在2月中,咁都過左超過一個,咁新年可派利是。

通常唔係d指定日子,係唔可以去拜山的,最快拜山日子是清明節先可去拜你婆婆或先人。

新山第一年是不可拜,即係你今年清明節/重陽都不可去拜你媽媽。或者你問下當時幫你做帛事的店。佢哋最清楚。

以上係我家做法,家家唔同的,比你參考下。

首頁

尾頁

跳至