論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

深明各位的苦況,我都曾經遇到這情況,超勁煩。大哥,我返工已經夠忙,夠辛苦,返屋企仲要見到唔係99面黑,就係工人面黑,簡直係想死。當其時,實在有點情緒低落。

我覺得做家務做得好好的99,同工人會較難相處。因為佢地自覺自已做家務好好,對工人要求會超高。

最終,搬返出來,唔到99住,一天都光哂。而家我阿媽成日來幫手睇下兩隻馬騮仔,佢同個賓都不知幾夾。我媽唔鐘意做家務,所以菲傭做家務兼湊大仔,婆婆湊細女。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

就咁睇,您工人唔差喎.佢都尊重您99呀,有d工人真係會同老人家開火的.

您要做磨心呀.您惟有兩邊做醜人啦.
您對工人講,99心地其實好好架,不過佢老啦.有時好心急,您就下佢啦,工人做得好時,就thank you佢,又讚下佢.
99方面,等佢肯返黎時,您又同99講,工人好擔心您呀,怕您有事,個晚飯都食唔落....[之類啦,講下大話唔駛C既 ]

以後日子--得閒就係工人面前話99讚佢,得閒就詐詐帝係99面前講下d壞工人既case,又好慶幸自己個工人算好...

慢慢幫佢地洗腦啦.

我工人第6年啦,我都仲會咁做,我99同工人相處都好好,雖然我都知雙方不時會有不滿,但都接受到,我已經安樂啦.mouth:

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

話時話我99勁煩今朝神咁早上黎仲要雷公咁大声入仔女房扌巣醒哂イ巨地。

大宅

哈~點解d奶奶咁鍾意小小事就離家出走嘅?

我屋企嗰個又係幾年前試過.....(好在主角唔係我),仲要係我個女考試嗰排.....

係咪年紀越大行為就越激?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 姑姑 於 09-6-7 12:36 發表
哈~點解d奶奶咁鍾意小小事就離家出走嘅?

我屋企嗰個又係幾年前試過.....(好在主角唔係我),仲要係我個女考試嗰排.....

係咪年紀越大行為就越激?
好个人化:有的会化,有的愈黎愈食古不化!!!

大宅

原帖由 pollyw 於 09-6-7 12:43 發表
好个人化:有的会化,有的愈黎愈食古不化!!!

但最得意就係幾個月後返嚟成個人'謝'晒,以前d氣焰唔見晒,到最近d嘢先開始返番嚟......

大宅

哩兩日無時間上bk,所以到今日先見到大家既留言,係度多謝大家既關心同建議。
講下事情既發展:
99仍然未返,依家住係姑9度(姑9離左婚,自已住。)我打過電話俾姑9講左大概既情況,叫姑9幫手勸下。姑9話我99都有同她講過工人唔聽話,但姑9話平時上我家食飯都見到工人做野幾好,我聽完覺得好彩姑9都明事理,點知她下一句就話:唔理誰是誰非,總之她一定撐自已亞媽!
我明姑9係做女既立場上咁做都無可厚非,但就令我更難做。講真,要我不分是非黑白對工人,我真係做唔出。
我覺得如果99真係唔中意工人,就算唔捨得我都會炒工人,但一定會解釋俾工人知唔係她做得唔好,只係唔適合我家,同埋一定會盡力幫她搵過份工。但99要既係我唔理咩情況都幫她鬧工人來樹立她的威信,我過唔到自已個關,工人只係來打工,唔係連尊嚴都賣俾我........

複式洋房

原帖由 anw620 於 2009/6/8 09:53 發表
哩兩日無時間上bk,所以到今日先見到大家既留言,係度多謝大家既關心同建議。
講下事情既發展:
99仍然未返,依家住係姑9度(姑9離左婚,自已住。)我打過電話俾姑9講左大概既情況,叫姑9幫手勸下。姑9話我99都有同她講過工人唔聽話, ...

老人家係要尊重吓, 但唔等於縱容

大宅

原帖由 anw620 於 09-6-8 09:53 發表
講下事情既發展:
99仍然未返,依家住係姑9度(姑9離左婚,自已住。)我打過電話俾姑9講左大概既情況,叫姑9幫手勸下。姑9話我99都有同她講過工人唔聽話, ...

既然係奶奶有你姑奶撐,咁.......其實你同老公做多幾次戲,如果你奶奶仲唔見好就收.就等佢哋兩個 "相依為命" 囉...... 冇理由為咗滿足太后嘅權力欲而要炒個好工人嘅.
我家吓冇嘢做,日日都喺屋企聼到佢鬧工人,其實工人唔係咁差,但係太后要求咁高,我諗冇人可以滿足到佢. (包括佢老公,同仔女......)

老實講,唔一齊住我諗會輕鬆好多.......

大宅

接上:
之後我再打俾99,心想用兩個孫來令99心軟,同99講兩個孫好掛住嬤嬤,叫99唔好惱啦,返來啦,大女日日都喊(係事實),但99不為所動,好冷淡咁講:「咁都無辦法架。」
於是我同99講bb下個禮拜有一日要返早期訓練我就唔到時間,請她幫幫手,(我細仔係早產b,每個禮拜要返早期訓練同覆診,時間就到就我同工人去,就唔到就99同工人去,)點知99就俾說話我聽:
99:「叫妳個工人自已去囉。」
我:工人一個帶bb去我唔放心,而且老師問起bb d 野或者教點係屋企幫bb做訓練時工人未必明,有你係度好好多。
99:唔係呀,妳個工人好本事架,大把工人湊兩個都係咁湊架啦。我依家唔得閑,唔講啦。(收線)
雖然我知99仲係氣頭上,但聽完都有d心淡,99自已鬥氣,連bb既野都拿來做籌碼。其實我都真係有d惱。所以我尋日無再打,等99下
左啖氣先算。

大宅

原帖由 莎莎莉莉 於 09-6-5 11:13 發表
個人經驗, 無得解的
請十個工人, 有D 99一樣都係會咁
只係鬧人程度係輕定係重
我媽咪同99面對同一個工人, 完全係唔同既態度.
根本係性格問題
有些人就係咁, 做野無耐性, 指示不清, 但又心存猜疑.
於是, 對方一做某些 ...

你分析得好到位,我都覺得係。
但同99講過好多次都無改變,老人家既性格、習慣好難改變,話曬已幾十年。
而且講哩d,99都唔高興,唔想聽。

大宅

原帖由 naviegirl 於 09-6-5 16:37 發表
聽起上黎, 好像你工人沒有什麼大問題,而是你99自信不足, 小事化大wor.

(其實我地都同99講她一定係最重要,唔使同工人勞氣。工人適合就用,唔適合就換,但99硬係要同工人比較。)

你有沒有試過你放假(for a week)在家跟你工人一起照顧小朋友, without the help of your 99?

(有,所以先覺得工人唔係99講既咁樣。)

如果你工人都沒有什麼大問題, 可能你要stay home ...

(唔得呀,我份工依家係屋企主要收入來源。)

大宅

原帖由 hahaha1529 於 09-6-5 17:00 發表

聽落你個工人都幾好吖, 如果你唔要既話, 介紹比我呀! 想問吓係印定賓呀?

係印,我個人都覺得幾好。
如果真係無辦法要炒她,我一定會盡力幫她搵工。

大宅

原帖由 APRILC 於 09-6-5 17:29 發表

當然要叫工人尊重奶奶啦,但另一方面你知唔知, 老人家有時好像細路咁, 唔可以剩TUM , 要軟硬兼施, 某程度上你過份就你奶奶.
我工人今年1 月中來我家, 現在只做了不夠5 個月, 我已好滿意佢工作表現.
但佢初初來我家時 ...

我都知唔可以過份遷就。
但一來,家教尊重長輩,二來女既身份同新抱唔同。對住自已亞媽梗係可以直接d坦白d,亞媽亦會為女著想d,惜住個女,但99就唔係,少少野她都會唔滿意,好多時姑9同叔仔都以為99幫我地湊兩個孫,好辛苦,我唔想99再有其它野講。
我亞爸亞媽好惜我,讀書做野都算順利由細到大都無受過氣,要求要tum都真係為99獻上第一次.........

大宅

原帖由 FA8866 於 09-6-5 23:51 發表
就咁睇,您工人唔差喎.佢都尊重您99呀,有d工人真係會同老人家開火的.

您要做磨心呀.您惟有兩邊做醜人啦.
您對工人講,99心地其實好好架,不過佢老啦.有時好心急,您就下佢啦,工人做得好時,就thank you佢,又讚 ...

我有試過。其實請工人前,我已上bk索左唔少料以備不時之需。幫99做心理工作由工人未到到依家一路都做緊,估唔到都係中招!
99好主觀,好固執........

大宅

原帖由 pollyw 於 09-6-7 08:39 發表
話時話我99勁煩今朝神咁早上黎仲要雷公咁大声入仔女房扌巣醒哂イ巨地。

話時話,少左99係屋企,間屋又真係靜好多...........

大宅

原帖由 姑姑 於 09-6-8 10:14 發表

既然係奶奶有你姑奶撐,咁.......其實你同老公做多幾次戲,如果你奶奶仲唔見好就收.就等佢哋兩個 "相依為命" 囉...... 冇理由為咗滿足太后嘅權力欲而要炒個好工人嘅.
我家吓冇嘢做,日日都喺屋企聼到佢鬧工人,其實工 ...

以前99未同我地一齊住時,都係同姑9住,姑9又係脾氣大,成日鬧亞媽。個時我都好同情99。
後來我就生第二個,請左工人,想住99幫手睇住工人放心d,有事又有個照應,99亦唔使做家務(因同姑9住時,所有家務都係99做)99都好開心,點知相見好,同住難.........

複式洋房

原帖由 anw620 於 2009/6/8 11:03 發表

我都知唔可以過份遷就。
但一來,家教尊重長輩,二來女既身份同新抱唔同。對住自已亞媽梗係可以直接d坦白d,亞媽亦會為女著想d,惜住個女,但99就唔係,少少野她都會唔滿意,好多時姑9同叔仔都以為99幫我地湊兩個孫,好辛苦,我唔想9 ...

我都知奶奶同自己亞媽當然有分別啦, 所以咪相見好同住難, 我係你唔會同奶奶住, 唔係話教你唔孝順, 而係每日已經好辛苦咁工作, 返到屋企好想開開心心, 唔係日日做磨心. 其實如果你真係炒咗工人請過第2 個都無用, 咩叫做睇人唔順眼啫, 我都唔知你可以炒多幾多個先滿足到佢.
其實我放完產假返工後, 大仔3 歲幾同細仔3 個幾月大都係工人湊, 都無老人家幫手, 我媽最多係下午4 點幾買餸上我家先睇吓bb, 故由早到下午都由工人一人湊, 咪一樣okay.如細仔要去健康院果日我咪請half day 大假攞, 一樣搞掂, 船到橋頭自然直啦.而我媽都係幫多我一陣買餸上我家, 諗住日後咪放工自己去買攞, 又唔駛死.
老人家身體好及體諒你先幫到你睇細路啫, 如果唔係你都要靠自己嫁啦

大宅

原帖由 APRILC 於 09-6-8 11:34 發表

我都知奶奶同自己亞媽當然有分別啦, 所以咪相見好同住難, 我係你唔會同奶奶住, 唔係話教你唔孝順, 而係每日已經好辛苦咁工作, 返到屋企好想開開心心, 唔係日日做磨心. 其實如果你真係炒咗工人請過第2 個都無用, 咩 ...

係呀,我都擔心換工人都係咁,甚至再差d。
可能換到個做唔到野但黑面兼駁嘴,99離家出走唔返唔理,但是我到時就仲煩、仲唔放心。
但依家如果唔tum99返來,又好似要工人唔要99好衰咁,99都唔知會點同其他人講。
我份工好難請假,依家時勢又唔好,之前有個同事個仔要做手術,請幾日假,之後公司就唔同她續約啦。
返工辛苦,壓力又大,返屋企又咁,我都好想喊啊.......

大宅

原帖由 anw620 於 09-6-8 11:30 發表

以前99未同我地一齊住時,都係同姑9住,姑9又係脾氣大,成日鬧亞媽。個時我都好同情99。
後來我就生第二個,請左工人,想住99幫手睇住工人放心d,有事又有個照應,99亦唔使做家務(因同姑9住時,所有家務都係99做)99都好開心,點知相見好 ...

樓主你要知道針冇兩頭利......有必要時就要作出取捨,佢個女鬧佢,佢受到咁咪'有'佢囉.......你無謂將隻鑊 '咩'上身,冇人會感激你架.

你知唔知我奶奶離家出走嗰幾個月,屋企氣氛好咗好多,冇咗個人成日bi li ba la 製造嘈音......係我個女成日話掛住佢,連罪魁禍首 -->我老爺,都笑多咗...... 死未!

首頁

尾頁

跳至