自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

頭先等巴士,有個男人走過來叫我答3條問題,都係關於交通費通脹個d

問佢咩機構,佢講左一個我唔識的機構名(指住問卷最底的細字),猶豫一下,都答左佢

最後佢要我留電話,咪玩,我即刻拒絕,佢仲同我講左好耐,最後自己發火走

報告完畢[/smiley

子爵府

現在對街頭的調查, 訪問, 勸捐, 通通不予理會。 實在有太多呃人事件!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

fcheng 發表於 20-12-29 18:06
頭先等巴士,有個男人走過來叫我答3條問題,都係關於交通費通脹個d

問佢咩機構,佢講左一個我唔識的機構名 ...

通常宜家我都唔會做呢D問卷, 除非佢一黎話係學生, 要交功課.

男爵府

wylerC9 發表於 20-12-29 18:08
現在對街頭的調查, 訪問, 勸捐, 通通不予理會。 實在有太多呃人事件!

係,我心太軟,應該一開始唔好答佢

但現在經濟差,多人失業,諗住答幾句啫

不過可能就係經濟差,才多騙徒搵食

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

所有街頭訪問一律唔做,10多年前做過一次(只係一次),留左個假姓,往後10年一直收到不同推銷滋擾,因講得出個「假」姓所以我知係因這次街訪而起。

goldpiglet    發表於 20-12-29 19:07

水晶宮

回覆樓主:

留親電話都騙人

男爵府

newcomer550 發表於 20-12-29 18:10
通常宜家我都唔會做呢D問卷, 除非佢一黎話係學生, 要交功課.

我以前讀書時,真係試過街頭做問卷/訪問,所以對呢d我會抱住幫到就幫的心態

不過唔會迫人留電話囉

子爵府

fcheng 發表於 20-12-29 18:12
係,我心太軟,應該一開始唔好答佢

但現在經濟差,多人失業,諗住答幾句啫
你都醒目, 唔留電話

男爵府

414928 發表於 20-12-29 18:13
所有街頭訪問一律唔做,10多年前做過一次(只係一次),留左個假姓,往後10年一直收到不同推銷滋擾,因講得出 ...

個男人話要留電話才能證明我們之間有真正對話過,我心諗,留假電話你點知喎
但當時我唔想同佢再講落去,所以只係堅持話唔留

大宅

2024年龍年勳章

意見照比,但就唔留電話

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

fcheng 發表於 20-12-29 18:18
個男人話要留電話才能證明我們之間有真正對話過,我心諗,留假電話你點知喎
但當時我唔想同佢再講落去,所 ...

咁你醒目,當時一家三口行緊街,佢問又係一些普通問題,諗住幫下人啦都係搵食,果時邊有3字頭推銷的電話這樣野,所以無想過佢係要來咁用。

珍珠宮

414928 發表於 20-12-29 18:13
所有街頭訪問一律唔做,10多年前做過一次(只係一次),留左個假姓,往後10年一直收到不同推銷滋擾,因講得出 ...

10年

男爵府

414928 發表於 20-12-29 18:23
咁你醒目,當時一家三口行緊街,佢問又係一些普通問題,諗住幫下人啦都係搵食,果時邊有3字頭推銷的 ...

係呀
d人好鍾意搵帶住小朋友的女人

以前試過幾次有路人問我借錢搭車,當時我都係帶住小朋友

可能佢地知道帶住小朋友的人,會專注小朋友,無咁警惕

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

fcheng 發表於 20-12-29 18:06

問佢咩機構,佢講左一個我唔識的機構名 ...

呢d我唔會比機會佢問

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

街頭訪問是存在的,香港有數間訪問公司,完成一般會有incentive

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

newcomer550 發表於 20-12-29 18:10

學生反而少街訪

大宅

虎到金來勳章

呢隻「訪問」好多年喇,以前我放工要喺tst海防道個巴士站等車,一個月總見到佢哋出動兩三次,問咁多年都仲係問交通費貴唔貴呀嗰幾題,目的咪就係最尾問你攞contact囉。

佢哋係排隊等巴士條龍逐個問,好鬼煩。通常我當佢哋透明唔理,心情差嗰日試過黑面講「過主啦」,無聊嗰日又試過問下佢「你哋公司呢個訪問有咩保障個人私隱既政策呀?」

水晶宮

我試個喺街等人又係有人同我做問卷,我見走唔到就答佢,最後佢問我攞電話,我話我只做問卷不會留電話,佢chur 多2chur就無引走左

伯爵府

答問卷時永遠叫陳大文,電話永遠是23456789,email 永遠是 [email protected]

Crabtree    發表於 20-12-29 23:58
小源    發表於 20-12-29 23:53

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

TinyTomato 發表於 20-12-29 20:36
答問卷時永遠叫陳大文,電話永遠是23456789,email 永遠是

哈哈哈

首頁

尾頁

跳至