自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

每朝早, 我都係係紅磡車站轉隧巴過海, 大家都知, 上班時間排隊上車的人好多, 條隊好長
今早, 我照常排隊, 我前面和後面都係男人, 突然有個阿叔係我左手邊插入黎, 我就好聲好氣指住後面叫佢去排隊, 佢居然用普通話來罵我, 反罵我"打佢尖", 我米話反佢係佢"打尖", 當時, 因為條隊無郁, 所以我米堅持無比佢插入黎我前面, 而佢一直企係我的左邊, 當條隊郁啦, 佢仍想係我左邊插入我前面, 我米大聲話佢再行埋黎, 我就叫非禮, 我前後的人(全部都係男人)聽到我罵阿叔都無人開聲幫我, 而個阿叔仲大大聲聲反罵我"打佢尖", 佢簡直係個"潑佬", 我唔想比佢high親, 所以比佢"打尖"成功

唉, 我一直都d大陸人無好感, 佢地完全唔識咩叫做禮貌, 咩叫做公德心, 咩叫做守規矩, 攪亂哂我地的社會
我地每年交咁多稅, 就係用黎養d新移民
d大陸的大肚婆, 成日要落黎香港生仔, 霸住哂d生仔的設備和服務

我係公務員, 所以我係去政府醫院生女, 當我入到產房準備生大女時, 因為唔順利, 我一直係產房留左14個小時, 係裡面, 我真看到哂d大陸人的行動, 真係好令人討厭, 雖然佢地要自費要比幾萬蚊, 但係唔等於佢地大哂, 大家生仔都好痛架啦, 有一種氣聞左可以減低d痛楚, 但係當時的聞氣的儀器不夠用, 所以護士要等到有人痛到4度以上才比佢用, 我因為未痛到果個程度, 所以我無要求用, 但我對面床係一個大陸人, 佢一黎到就嗌生嗌死, 係都要護士比d聞氣的儀器佢用, d護士唔想煩就比佢用, 佢唔識用, 仲教埋佢用, 之後, 我見佢都無用, 只係用隻手攞住, 無幾耐, 有另一個人真的痛得很厲害, 於是, d護士見佢都唔用而且檢查過都未到4度以上, 於是要求收番d儀器, 佢居然"發爛渣", 不但係咁罵d護士, 仲用隻手攞實d儀器, 最後攪左好耐, d護士都係放棄, 你地話, d護士成日要對住d咁o既人, 命都短多幾年

我前幾年住係上水的政府宿舍, 住左一年之後, 我頂唔順, 自己買樓, 搬番出大圍住, 雖然上水很遠, 但是最重要的原因係上水d人比起沙田d人差好多, 當我一走上條街到就以為自己返左大陸, 我唔想我d小朋友係d咁差的環境長大, 學哂的大陸人的衰野

我都唔知佢地為咩野死都要落黎香港, 攪到我地的社會

男爵府

2024勳章 BK Milk勳章

大陸人都有分 好人/ 壞人

唔好一竹竿打人
大個仔是"華"

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 hkdaisyhk 於 09-6-5 11:36 發表
大陸人都有分 好人/ 壞人

唔好一竹竿打人
你的人格如何,你的人生亦必如何!

水晶宮

原帖由 kathylo 於 09-6-5 09:58 發表
每朝早, 我都係係紅磡車站轉隧巴過海, 大家都知, 上班時間排隊上車的人好多, 條隊好長
今早, 我照常排隊, 我前面和後面都係男人, 突然有個阿叔係我左手邊插入黎, 我就好聲好氣指住後面叫佢去排隊, 佢居然用普通話來 ...
我好認同你講法,上個月有日同老公去上水行街,一出上水火車站我以為自已去左羅湖,佢地真係好無禮貌大大聲講普通話,撞倒你又唔會同你say sorry,唉.....香港淪陷

伯爵府

禮貌..似乎在經濟騰飛的支那國很難找到啦!
樓主插隊打尖的故事令我想起一個三级笑話.

水晶宮

回覆 1# kathylo 的文章

係有好多質素高既大6人, 但佢地唔會來香港 ; 向香港果班絕大部份既大6人, 都係多得政府推行d"優質"政策不斷吸引佢地嚟!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

原帖由 gorky 於 09-6-5 11:55 發表

水晶宮

原帖由 CINDYC 於 09-6-5 12:09 發表
係有好多質素高既大6人, 但佢地唔會來香港 ; 向香港果班絕大部份既大6人, 都係多得政府推行d"優質"政策不斷吸引佢地嚟!

yes, agree

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我之前都搬左去上水住
一出火車站好似去左打仗咁
出閘都要搶
我係大肚婆d人都唔理
我老公都話唔可以俾bb係呢d地方長大
所以搬返出港島
講真
大陸人冇文化既遠比有文化既多
我以前公司有個大陸人
用咩優才做hk人的
頂佢, 成日係公司食煙
出去食飯又食, 唔會理的
當有錢大晒
雖然我都係大陸出世
但我係hk長大
所以, 我一直都話我係hk人,唔係大陸人
我一直都唔係好接受hk係中國一部份
之前英國管得好好地
一俾返中國管就開始亂了
唉~~~

禁止訪問

水晶宮

同情樓主...好彩我身邊的大陸人都好正常...
少奶奶的身份,丫頭的命...

複式洋房

宜家d香港人都唔係好得好多,
1) 人都未落車,d人就衝入黎.
2) d人都好少讓座比有需要人士. (especially young people)

返而我係深圳坐mtr, d人見你拖住細佬,會讓位比你!

大宅

一日批150個"高質"人士來港......

加上自私風氣傳播得好快....

唉....

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

郁達夫FANS
原帖由 gorky 於 09-6-5 11:55 發表
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 54heima 於 09-6-5 12:43 發表
同情樓主...好彩我身邊的大陸人都好正常...

大宅

回覆 15# kathylo 的文章

有讀過書就好D囉
您唔好同D大陸人一般見識而勞氣
做好自己學識包容

別墅

其實好多香港人都唔見得好.

梁淑貞, 香港人, 仲係基督徒, 你覺得佢點?

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 peterpeter 於 09-6-5 18:58 發表
其實好多香港人都唔見得好.

梁淑貞, 香港人, 仲係基督徒, 你覺得佢點?
好難得有hk人幫大6人講好說話 俾三個 妳.....

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至