婦女醫護

跳至

首頁
34567...36

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Szec428 發表於 21-3-6 19:33
我怕太早晚飯,如果未瞓得著會肚餓,買定小小安全啲 [/smiley

你今天要做手術了!祝手術順利!平平安安!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

寶寶大過天 發表於 21-3-6 20:32
切除子宮就不可能保留卵巢,原因卵巢跟子宮左右兩旁連接着的。

可以架, 只係不會再懷孕。

大宅

mcdullyiu 發表於 21-3-8 09:19
可以架, 只係不會再懷孕。

我唔係醫生,旦有多年人體解剖經驗,從我手上解剖切除的子宮,冇一百都有幾十,卵巢其實係連接住子宮左右上方,當你切除子宮,卵巢就冇站腳點,因此會一拼切除

珍珠宮

寶寶大過天 發表於 21-3-8 10:55
我唔係醫生,旦有多年人體解剖經驗,從我手上解剖切除的子宮,冇一百都有幾十,卵巢其實係連接住子宮左右 ...

因為醫生係咁講同埋己經有好多人咁樣做過手術。咁我就唔知道了

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-8 09:18
你今天要做手術了!祝手術順利!平平安安!

多謝你❤️我手術成功,做咗個幾鐘完成,不過好眼訓,傷口唔係好痛,醫生話我今晚可以食飯~
聽日可以試吓落床,唔知係咪太緊張,噚日M到,好彩唔係好多

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-8 16:29

多謝你❤️我手術成功,做咗個幾鐘完成,不過好眼訓,傷口唔 ...

咁就好了!!今晚就比你食飯?咁快既!咁你有無飲果皮水?早要注意休息,穿多件衫!
我今次m都未到,遲左幾日了。唔知會唔會做手術前又突然間來

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-8 16:49
咁就好了!!今晚就比你食飯?咁快既!咁你有無飲果皮水?早要注意休息,穿多件衫!
我今次m都未到,遲左 ...

係丫,醫生話我咁精神 我啱啱食咗個包同飲杯暖水,你記得帶枝飲筒,可以方便飲水~
我都捱得過,你都唔駛擔心~

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-8 17:00

係丫,醫生話我咁精神 我啱啱食咗個包同飲杯暖水, ...

你咁叻!今晚早d訓!食多d野。就會好快可以出院!

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-8 21:24
你咁叻!今晚早d訓!食多d野。就會好快可以出院!

今朝嘗試落地失敗,好暈同係咁標汗~宜家再試,坐咗半個鐘已經可以慢慢行~
果皮水真係work,啲脹郁得好快,成日想放屁

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-9 17:11
今朝嘗試落地失敗,好暈同係咁標汗~宜家再試,坐咗半個鐘已經可以慢慢行~
果皮水真係work,啲脹郁得好快 ...

你今日好D未呀?要慢慢來呀, 唔好心急!咁你今日係咪出唔到院?
你係昨天飲果皮水定前天?叫屋企人拎來嗎?

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-10 09:06
你今日好D未呀?要慢慢來呀, 唔好心急!咁你今日係咪出唔到院?
你係昨天飲果皮水定前天?叫屋企人拎來嗎 ...

今日好精神,痰都比昨日少,醫生話今日可以出院,不過我自己要求聽日出,因為我老公要請假
果皮水我3/7已經焗定,8號做完手術後已經開始飲,醫院有個電熱水煲~
我每日自己焗一壺~
係呢,隔離床話叫我做完手術唔好喺醫院洗頭住 ~
因為同房有個女子,做完微創2日後洗頭後發燒。

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-10 12:15
今日好精神,痰都比昨日少,醫生話今日可以出院,不過我自己要求聽日出,因為我老公要請假
果皮水我3/7已 ...

係呀, 在醫院唔好洗頭,因為好易冷親。記住著多件衫。
咁好有電子水煲?我上次入院見到只有暖壺,我怕D水唔夠熱。

在醫院成晚都有光,我訓覺好怕光,所以我會訓得唔好,
所以唔想住咁多日。希望快D可以出院。

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-10 12:40
係呀, 在醫院唔好洗頭,因為好易冷親。記住著多件衫。
咁好有電子水煲?我上次入院見到只有暖壺,我怕D水 ...

係丫,個電熱水煲放喺走廊位,所以如果已經落床行,自己焗都好方便。

醫院夜晚10:00會熄燈同電視,因為我住間房,對正護士站,會仲嘈

不過我今次手術好好彩,係教授同另一個醫生操刀,仲有打豆嗰位姑娘
好好手勢,佢話會有小小痛,點知係好少好少,可能我見麻醉師嗰時,同佢講咗我怕痛 ,仲有就係宜家啲姑娘真係好好,同病房個個都話,養和級服務,政府價錢(食物除外)

你怕光可以試吓戴眼罩,姑娘話醫院三寶,眼罩,耳塞,叉電機 我今日可以出院了

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-11 03:50

係丫,個電熱水煲放喺走廊位,所以如果已經落床行,自己焗 ...

哇!你做咩半夜唔訓覺呀?日頭訓到好精神?
可以出院就好, 在家多D休息!醫生寫幾耐病假比你?
現在D姑娘同嬸嬸都好好, 我上次住院就覺得她們好有耐性。

你記住呀, 傷口唔痛,看落好似無咩野咁,其實你入面個傷口都仲係到架,
唔好做操重野,唔好拎重野呀。

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-11 09:15
哇!你做咩半夜唔訓覺呀?日頭訓到好精神?
可以出院就好, 在家多D休息!醫生寫幾耐病假比你?
現在D姑娘 ...

說真的,外面傷口真係唔痛,不過真係要小心內面個傷口
生保床,醫院瞓吓醒吓~
我唔駛返工,所以無攞病假。

別墅

豬師奶8 發表於 21-2-10 21:44
外面已埋口,但入面間中都仲痛,入面應該未完全埋晒,所以都要成日休息,你都放鬆心情,祝你手術順利 :fun ...

宜家身體係咪已經回復返晒?

別墅

Szec428 發表於 21-3-10 12:15
果皮水我3/7已 ...
Hello, 我4/16會喺威院微創切除子宮手術。睇左你地分享,真係了解左好多,又有心理準備多左。請問除左手術傷口之外,會唔會好似生BB咁樣有M架?因為想睇吓需唔需要預備M巾,唔該晒~
++++++++++++++++++++++++++++++++ 他對我說:「我的恩典夠你用的,因為我的能力是在人的軟弱上顯得完全。」(林後12:9) 耶穌說:「凡勞苦擔重擔的人可以到我這裡來,我就使你們得安息。 」(太11:28) 喜樂的心,乃是良藥。(箴言17:22上) +++++++++++++++++++++++++++++++++

別墅

celine_ice 發表於 21-3-11 16:30
Hello, 我4/16會喺威院微創切除子宮手術。睇左你地分享,真係了解左好多,又有心理準備多左。請問除左手術 ...

我手術後會有小小血,但唔多,你要帶定包M巾,我買埋紙底褲,方便啲。
介唔介意講,你係咩事要切子宮?

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-11 12:20
說真的,外面傷口真係唔痛,不過真係要小心內面個傷口
生保床,醫院瞓吓醒吓~
我唔駛返 ...

你係咪出左院啦?多d休息!

水晶宮

寶寶大過天 發表於 21-3-6 20:32
切除子宮就不可能保留卵巢,原因卵巢跟子宮左右兩旁連接着的。

梗係可以齋切子宮唔切卵巢啦!Cut and ligate ovarian ligaments,ovaries 仲有infundibulopelvic ligaments,唔會吊吊fing㗎。
既然你係做解剖唔怕血,你望下啲video點做啦。

https://youtu.be/8yCNFFPK69E

首頁
34567...36

尾頁

跳至