自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

爸爸差不多時候要走, 醫生已告知隨時會走, 昨天全家人已見了爸爸, 心中不捨亦知爸爸撐到現在已好辛苦,早兩日姐姐安排牧師幫爸爸洗了禮, 其實家中姊妹弟父母都沒有宗教信仰, 想爸爸真的走後, 安排佛教儀式, 做仔女最後可做的事情, 但姐姐堅決說不用, 應要如何安排好, 唔想有任何衝突.

水晶宮

放心吧...基督教不註重儀式的...只要你爸爸自己信了便已身在天堂...其它什麽儀式都是做給活人看的...無所謂...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

好媽媽勳章

你爸爸是否自己清楚自己接受洗了禮的, 如是的話即表明自己是基督徒, 那當然是用基督教儀式

大宅

甘你爸爸意願係點呀?? 至緊要佢舒服... 唔好太傷心

伯爵府

基督教儀式比較安靜平和, 若他已受洗, 行基督教儀式是適合的, 你地只要同牧師商量, 佢地一定會幫你們安排的。

珍珠宮

之前有傳導員來探過爸爸, 這時爸爸精神唔太好, 亦可能需要依賴或驚, 問爸爸信唔信, 如信就用眼睛斬兩下, 姐姐說爸爸大力的郁了兩下, 第2日就在病床安排洗禮, 現在回想爸爸是否真的明白, 好唔安樂.

爸爸你唔駛担心媽咪, 我地仔女會好好照顧她.

原帖由 viva 於 09-6-5 11:35 發表
你爸爸是否自己清楚自己接受洗了禮的, 如是的話即表明自己是基督徒, 那當然是用基督教儀式

珍珠宮

教會裡各人真的好好, 知他們一定會幫我們, 多謝妳們.

原帖由 E_gold8806 於 09-6-5 12:04 發表
基督教儀式比較安靜平和, 若他已受洗, 行基督教儀式是適合的, 你地只要同牧師商量, 佢地一定會幫你們安排的。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實同普通崇拜差唔多。

大致上係
崇拜唱詩歌(詩歌選擇會有人不同)
朗讀經文。
牧師祈禱講道。
親友上台分享懷念(長短視乎人多人少)。
*詩歌獻唱。
*茶點。

*唔一定有,要睇家屬安排。

成個程序大概個半至兩個鐘。傳統教會應該比靈恩派嘅快D。

珍珠宮

Elefant, 明白大致的流程, 另想知是否安葬在基督教的地方, 或可與過世親人葬在一起.

原帖由 Elefant老婆 於 09-6-5 12:20 發表
其實同普通崇拜差唔多。

大致上係
崇拜唱詩歌(詩歌選擇會有人不同)
朗讀經文。
牧師祈禱講道。
親友上台分享懷念(長短視乎人多人少)。
*詩歌獻唱。
*茶點。

*唔一定有,要睇家屬安排。

成個程序大概個半至兩個鐘。傳統 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實點樣葬,都唔係問題,但我會記住佢係基督徒嘅身份,唔會燒野俾佢或供奉佢。基督教墳場同普通嘅墳場都無問題(尊重接受佢嘅意願)但就會儘量避免其他宗教嘅場地(例如廟或佛道教墳場)。

但係如果你想幫佢同人合葬,我自己就覺無問題(都係果句,唔好幫佢做任何其他宗教儀式)合葬都只係方便後人去掃墓。後人立嘅墓碑都只係俾後人睇。

人死後嘅肉體都只係一個會腐敗嘅軀殼(塵歸塵土歸土),靈魂往何處是最重要。

原帖由 LILY媽咪 於 09-6-5 12:29 發表
Elefant, 明白大致的流程, 另想知是否安葬在基督教的地方, 或可與過世親人葬在一起.

伯爵府

葬那裡都不重要, 因為那個只係外殼, 靈魂已上天堂。我奶奶未信教前在佛寺買左位, 我地都把骨灰放在那兒, 拜山時, 信教的就默哀紀念, 不信教的為求心安也燒香, 只不過我們知道她已在天堂。

珍珠宮

清楚多一些, 謝謝妳, Elefant老婆.

原帖由 Elefant老婆 於 09-6-5 13:36 發表
其實點樣葬,都唔係問題,但我會記住佢係基督徒嘅身份,唔會燒野俾佢或供奉佢。基督教墳場同普通嘅墳場都無問題(尊重接受佢嘅意願)但就會儘量避免其他宗教嘅場地(例如廟或佛道教墳場)。

但係如果你想幫佢同人合葬,我自己就覺無 ...

珍珠宮

明白, thank you E_gold8806.

原帖由 E_gold8806 於 09-6-5 13:49 發表
葬那裡都不重要, 因為那個只係外殼, 靈魂已上天堂。我奶奶未信教前在佛寺買左位, 我地都把骨灰放在那兒, 拜山時, 信教的就默哀紀念, 不信教的為求心安也燒香, 只不過我們知道她已在天堂。 ...

侯爵府

好媽媽勳章

Lily 好耐冇見喇.....
希望你地不要太傷心.......

首頁

尾頁

跳至