自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

ko3go 發表於 21-7-18 19:19
據知
在新界一些地區,係可以收到大陸電話網絡的
我有親戚張卡都無香港漫遊(無得香港收sms)

請問微信點綁定內地電話咭?我主要用同綁左香港咭,可以綁埋內地咭?第時驗證會唔會轉內地咭?

翡翠宮

raymondbaby 發表於 22-12-12 09:08
請問微信點綁定內地電話咭?我主要用同綁左香港咭,可以綁埋內地咭?第時驗證會唔會轉內地咭?
...

大陸錢包綁銀行卡時,用內地電話做下驗證,唔須要綁;我微信仍然係香港號碼登入。

珍珠宮

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

lyh80115 發表於 22-12-13 17:49
大陸錢包綁銀行卡時,用內地電話做下驗證,唔須要綁;我微信仍然係香港號碼登入。
...

呢個我都有做。但可以點樣收sms?

大宅

raymondbaby 發表於 22-12-16 08:59
內地電話卡在香港可收到內地發出的sms(免費)

子爵府

raymondbaby 發表於 22-12-12 09:08
...

WECHAT登入用香港電話號碼綁定
沒有問題

大陸電話卡
大陸聯通/移動,都在WENCHAT裡有官方號及小程序,
只要WECHAT綁番相關的官方號/小程序,就可以方便CHECK大陸電話卡既餘額等等,有需要時可以聯絡大陸客服。
或直接下載大陸聯通/移動既APP在手機,功能更多添~

但要利用WECHAT官方號/小程序或APP綁定大陸電話卡,
首要也要收到短訊呢!
因你輸入電話號碼時,便會發送個驗證碼給你,若你收唔到都綁唔到。。。

子爵府

raymondbaby 發表於 22-12-16 08:59

開通左就得啦!
通常都係免費。

若你張大陸電話卡沒有開通漫遊功能
只要聯絡大陸聯通/移動客服,要求開通漫遊就可以!

子爵府

ffdsf 發表於 22-1-5 22:22
早幾年有。名稱好似叫日租卡

聯通$6/月

我手上這張就係唔使月費了
真係唔用唔收錢,
收SMS也不用錢,
搞到我已多年無增值過呢!

可惜呢張卡已絕版了,
依家有親戚話想買,都無法幫佢買。
(以前開始絕版之時,因還可以做到轉名實名認證,唔使要卡原本既人出現都搞得到,所以淘寶還可以買到張廣州移動0月費卡,跟著自己親身到廣州辦理實名認證就得啦!但後黎呢款卡都無埋了!)

首頁

尾頁

跳至