自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

violett 發表於 21-1-21 21:18
其實養貓係咪好易? 我見鋪頭D貓都係就咁放養, 人地不知幾靚幾健康, 我自己都想養, 但聽到義工啲要求好似要 ...

其實老一輩人養貓好隨意,包括我屋企人之前養既貓貓都係,佢鐘意出街玩就出街玩,識得返返屋就得啦,佢唔鐘意出街玩,開晒門都唔會出去。

係近幾年多左人領養,可能開頭無點審批,搞到有啲得三分鐘熱度都養,結果啲義工咪不停set高門檻,搞到宜家查家宅咁。

佢地話唔想啲人hea養,搞到貓貓生活仲差過之前。不過我覺得貓貓好簡單,反而無人類咁高要求。

伯爵府

tutik 發表於 21-1-21 13:59
我覺得部分所為貓義工將流浪貓變為自己無本生利嘅產業。

咁其實流浪朝不保夕又好慘,好似之前咁凍就慘啦,佢地都要買貓糧罐罐藥物....我都唔想見到咁多浪浪

大宅

Apple011 發表於 21-1-21 16:50
我都覺得係,點解一見流浪貓就捉,點解唔俾佢地自由自在生活,香港唔應該冇流浪貓,捉下老鼠都好呀。

最 ...

我都有呢個想法,其實啲貓貓狗狗係流浪定係野生,都係啲義工自己講,野生動物點解要捉左佢地,本來佢地就自由自在生活,比班義工捉左仲要武嚟武去,我諗唔係個個義工都諗住攞著數,但係無著數唔會有咁多人咁落力囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

以前係街可以遇到貓BB, 執回家養,而家比啲義工執晒返去,咁都好嘅,佢哋自己養晒佢

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mike89 發表於 21-1-21 17:15
唔會再問什麼義工,
攪一大輪問一大輪又影相(屋/家人)
又面試又家訪,仲要等佢審犯咁。

仲難過攞獎學金

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

newinewi 發表於 21-1-21 12:10
文章來源:今日MVP

多謝分享,睇埋回應笑到我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

bigbigwing 發表於 21-1-21 22:37
我都有呢個想法,其實啲貓貓狗狗係流浪定係野生,都係啲義工自己講,野生動物點解要捉左佢地,本來佢地就 ...

本來隻貓貓可能中意自由自在
去邊都得
家陣被人捉左去
日日響竉度

翡翠宮

牛年勳章

查家宅,問嘅問題over晒養貓養狗既條件,仲要白鴿眼分階級帶你去揀狗

公爵府

回覆樓主:

真係多舊魚,好心做壞事!
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

2023年兔年勳章

Kathan_mama 發表於 21-1-21 18:47
係唔係講緊PUC?

那家是LAP,佢要我連平時唔開的極高位氣窗都用物料鎖死,如果要養貓就要我也住在鐵籠內咁。但其實我而家養的貓根本不是咁活潑爆燈,不會四圍跳和爬,只是乖乖地陪我坐梳化和上床訓。

大宅

回覆樓主:

我最近都想領養新貓,自問都算專業貓奴,10幾年前都是領養,但都符合唔到現在領養機構的要求,真心覺得領養貓難過搵老公!

水晶宮

Catcatlove 發表於 21-1-21 22:14
咁其實流浪朝不保夕又好慘,好似之前咁凍就慘啦,佢地都要買貓糧罐罐藥物....我都唔想見到咁多浪浪
...

其實之前d義工係餵下貓, 捉街貓絕育, 之後放返。 但以家係捉咗再rehome

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

可能d 義工見得太多人領養得好兒嬉, 所以至咁嚴格. 我相信有d 義工真係過份苛刻, 但另一方面某 d 人指責義工太嚴格之餘, 佢地本身係咪真係同佢地target 想要既貓唔夾?

了解申請者基本家庭背景都好, 始終貓唔易適應新人事, 隻隻貓有唔同性格, 有d 要人陪, 有d 怕嘈, 有d怕小朋友等等, 搵個負責任又夾得埋既貓主人好好過要隻貓短期內再次被遺棄. 之不過查太仔細又冇必要, 查收入, 隨時家訪又隨時話收番隻貓果d over 晒.

如果d 義工態度好, 我諗d 人被拒絕去領養貓都好, 條氣都會順d?

男爵府

住樓養,我覺得提裝貓網,或者問下有無養開,已經好足夠。肯領養唐貓,我估好少會棄養。
我娘家,之前都養十隻八隻,自己去玩,放養,食訓先返屋企,無須擔心佢地悶,之前有隻偷渡貓我姐夫執埋返去養,帶佢絕育,貓有貓命運。
果班義工,我覺得over左,雖然想搵好主人、但如果咁問私隱,我覺得我仲擔心過領養唔到貓,或者逼人去買貓

子爵府

Tabby816 發表於 21-1-22 00:02
那家是LAP,佢要我連平時唔開的極高位氣窗都用物料鎖死,如果要養貓就要我也住在鐵籠內咁。但其實我而家養 ...

呢間嘢真係睇人嚟做!黃心x隻狗係佢度領養,點解呢?

子爵府

mikinana 發表於 21-1-22 00:24
我最近都想領養新貓,自問都算專業貓奴,10幾年前都是領養,但都符合唔到現在領養機構的要求,真心覺得領養貓難 ...

隨緣吧!我前前後後養過十隻貓,全部都係身邊有人唔要而領養的,有d仲係流浪過。
我唔會去呢d組織去領養,佢哋當人係犯咁問,煩到死!

伯爵府

DonnieBB 發表於 21-1-22 00:25
其實之前d義工係餵下貓, 捉街貓絕育, 之後放返。 但以家係捉咗再rehome
...

rehome 都係想貓下半生有安定生活,好似之前秀茂坪事件,如果義工有收留隻貓就唔使發生呢件事

侯爵府

DonnieBB 發表於 21-1-22 00:25
...

果種貓義工係令人最尊敬的, 而家好少流浪貓bb,即浪浪都會越來越少,係社會進步,其實係好事。

侯爵府

bosch 發表於 21-1-22 01:57
可能d 義工見得太多人領養得好兒嬉, 所以至咁嚴格. 我相信有d 義工真係過份苛刻, 但另一方面某 d 人指責義 ...

對!佢地出發點可以理解,只係個別義工手法問題, 有啲領養人認為領養冇購買咁大責任,其實恰恰相反,再被遺棄對寵物心理係傷害。

侯爵府

yoko_hau 發表於 21-1-22 03:52
住樓養,我覺得提裝貓網,或者問下有無養開,已經好足夠。肯領養唐貓,我估好少會棄養。
我娘家,之前都養 ...

放養既貓係最開心最自信, 朋友住村屋隻貓日頭四圍闖蕩,耐唔中就帶啲小禮物送主人, 死曱甴死老鼠不計其數, 都係放喺露台啫,唔緊要,最經典一次一隻,佢睇睇下電視,跳咗隻青蛙出黎!

首頁
23456...9

尾頁

跳至