自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Wakaranda 發表於 21-1-23 19:42
我有兩個 = 人生失敗組 ?

非也!只是樓主睇到自己一個孩子既好處而感恩,而好明顯你認為二個孩子更勝一籌,因為你睇到有二個孩子更好,亦有其他有三個孩子既jm話其實三個亦有三個既好,大家都睇到自己既好,呢個帖係少有既正能量帖!

子爵府

我同你相反,我好慶幸我有兩個小朋友,成日一齊玩,完全不假外求,兩個感情仲好左好多!

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我就好慶幸兩個小朋友,巨地有伴一齊玩,試過最多4個月無出過門

男爵府

一個有一個既好,學習上跟得足d,經濟方面壓力少d,但一個會好悶,成日都要陪玩,我自己就係一個。
兩個或以上,有伴玩,有群體生活,當然大人會辛苦好多...
唔生亦有唔生既好,生活如常,吃喝玩樂。
希望疫情快d過去,大家都可以健康地過正常生活。

大宅

回覆樓主:

一個又好
兩個又好
最緊要一家人過得開心,疫症令到大家都覺得好困擾,希望這些日子快快過去,大家回覆正常生活。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Wakaranda 發表於 21-1-23 23:20
不見得有什麼正能量.

正能量應該係 : 因為只得一個, 可以把小朋友照顧得更好、更安全.

現在係 : 因為只得一個, 可以休息下 ( 想休息, 請外傭就可以了, 生幾多個都冇問題 ) > 如果你咁諗,你唔適合生孩子!

大宅

我好幸運生兩個 , 可以一齊玩 , 如果唔係其中一個會有自閉傾向

水晶宮

畀面勳章

Wakaranda 發表於 21-1-23 23:20
不見得有什麼正能量.

正能量應該係 : 因為只得一個, 可以把小朋友照顧得更好、更安全.

我同意你,睇標題已經暗示緊生一個最好,生兩個或以上唔值得慶幸

侯爵府

eightnine89 發表於 21-1-23 00:44
我都係得一個
都係覺得好彩
因為一個搞佢zoom之後跟功課都用左我大半日

疫情下家長做埋教書,每日做完功課又要 upload, 夜晚食完飯就趕住跟功課温習,一個都已經好忙,兩個真係人都癲, 除非啲家長無乜要求,吾多理放手畀補習社教,又或者學校要求唔高。

整個人生嚟講係有個伴互相照顧好啲嘅。

禁止訪問

男爵府

幸運是對手 發表於 21-1-22 23:39
疫症下, 慶幸只得一位小朋友,無論係照顧佢或跟學業(尤其時現在用zoom),兩公婆輪住睇佢,點都有得休息下 ...

無錯

男爵府

幸運是對手 發表於 21-1-22 23:39
疫症下, 慶幸只得一位小朋友,無論係照顧佢或跟學業(尤其時現在用zoom),兩公婆輪住睇佢,點都有得休息下 ...

我個仔(5歲)日日蝦個妹(一歲),如果嗰日佢有得返學我地先舒服d,否則佢就係屋企日嘈夜嘈,我個仔係返學好乖嗰d黎,疫情期間日日留係屋企就好似癲左咁,又唔願意出街,一叫佢出街又嘈,但出到街又變返正常,不過會不停問幾時返屋企,但唔會係街發癲。我反而羨慕生一個嗰d,比較輕鬆。

大宅

有足夠資源當然兩個好,而家疫情兩個長時間留家,有伴一齊玩,一齊溫書,
互相幫手默書,好感恩(emoji)

子爵府

我有兩個,我都覺得好,有個伴;成日在屋企,兩個自己玩。加上我果兩個唔係太細,上zoom 唔使我貼身跟(除了最開頭,因為未試過網課,開頭我要跟兩個我都癲左!)

首頁

尾頁

跳至