自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

中學時跌左銀包, 俾人執到拎去警署.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

foggyao 發表於 21-1-25 15:31
去個商場車展,跌左電話,幾個鐘頭後返到屋企,夜晚十一點幾先發現。打自己電話,無人聽,再打 cut線 ,熄 ...

你都好大意
仲話個電話唔旺你

男爵府

我老公去德國出差,坐火車嘢時候,佢攞咗個電腦、電話出嚟做嘢,跟住將個背囊放上頭頂個架。過咗一個站,佢諗住喺背囊攞啲嘢 ..... 呢個時候,個背囊已經俾人偷咗 ..... 佢passport 同埋幾千蚊cash 立立雜雜野係哂入面。
兩日之後,佢開緊會嘅時候,警局call 佢公司話搵返個背囊,佢老闆即刻call 司機去攞返!雖然D錢冇哂,但at least 個passport 仲係度,我老公開心哂。

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

C6去街市 後返到屋企唔見咗銀包
諗住打定輸數畀人偷咗

點知原來係佢返屋企 連埋啲垃圾抌咗去垃圾桶

我搵番

伯爵府

Bibibut 發表於 21-1-25 18:32
你咁蝦頭架成個手袋留底都有嘅

係,今次好好彩

男爵府

回覆樓主:

去韓國滑雪場滑雪前老公發覺跌左手機,四圍搵但白汒汒又唔知係咩位置跌諗住無梗,果日先係旅程第2日,搵唔返老公成個trip實唔開心,突然老公聽到有好細聲既whatsapp提示聲,我地就係附近位置猛搵,竟然可以搵返,我地覺得好神奇,佢開心左成日。

男爵府

melomame 發表於 21-1-25 22:51
C6去街市 後返到屋企唔見咗銀包
諗住打定輸數畀人偷咗

子爵府

試過出完街返黎發現唔見咗身分證,搵極都唔見,心諗今次大鑊,補領身分證好麻煩,果時又未夠18歲...
果時好怕俾人知所以冇同屋企人講,又乜唔做,後來唔知過咗幾耐(應該超過幾星期)無啦啦喺衣櫃一件外套嘅口袋搵返

別墅

DFSON 發表於 21-1-25 22:53
去韓國滑雪場滑雪前老公發覺跌左手機,四圍搵但白汒汒又唔知係咩位置跌諗住無梗,果日先係旅程第2日,搵唔 ...

可以打電話或狂send what’s app 製造聲音追踪

伯爵府

BK Milk勳章

ksliu7272 發表於 21-1-25 14:55
命根車仔.......形容得好好笑。
咁呀仔失而復得有什麼反應?

佢邊有感覺吖,得嗰幾歲人仔

珍珠宮

BK Milk勳章

ksliu7272 發表於 21-1-25 09:23
泊在街上單車被人偷了,半年後在街上見到自己的單車,有把鎖扣住,於是我加了一把鎖,留低紙條叫佢解開把鎖 ...

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

泊在街上單車被人偷了,半年後在街上見到自己的單車,有把鎖扣住,於是我加了一把鎖,留低紙條叫佢解開把鎖 ...

你咁好嘅

別墅

呢個方法好好,比個叻你

伯爵府

回覆樓主:

以前有一次同小朋友同工人行街,
坐咗喺商場啲凳度休息一陣,之後我叫工人攞我個手袋,我去對面舖頭買嘢,買完嘢之後行返屋企途中,先至醒起我冇咗個手袋!!相隔已經二十分鐘,
原來工人聽唔到我叫佢拎手袋,我即刻九秒9跑返去商場嗰度,個袋依然喺度!!Thx God!!!!!
可能我個手袋係普通cheap嘢,但附近都有人坐係度。

子爵府

我試過漏咗部手機係小巴,諗住凶多吉少,打電話去自己手機,
竟然有人接,係小巴司機,話有人執到交比佢,叫我係車站等比返我。

仲有一次又係手機,係主題樂園玩機動遊戲時,唔小心係褲袋跌咗出嚟,
諗住睇下時間先發現唔見手機,即刻返轉頭搵工作人員問吓,
點知又係咁啱有人執到交比佢,我先失而復得咋

其實當時兩部唔見咗嘅,都係啱啱買咗冇幾耐嘅iPhone,
所以香港真係好多好人路不拾遺

大宅

落咗的士發現唔見咗電話,嗰陣啱啱大肚唔跑得,即刻快步去追的士,好彩有人係閘口截停架車,俾我追到猛拍車尾但個司機唔知,又好彩個客發現叫停司機,真係俾我揾返個電話

伯爵府

回覆樓主:

當年結婚老公個 friend 送咗對水晶天鵝仔俾我哋,我好鐘意,放咗響玻璃飾櫃,後來搬屋,到新屋後 unpack 晒所有嘢發現唔見咗,以為俾搬運攞咗,點知10年後我老公執嘢,喺我哋結婚時接新娘果 d 道具人面發現到對天鵝仔,呢十年我哋係搬咗 4 次屋。

大宅

試過去洗手間排隊俾人從手袋偷電話,去完後發現唔見了,係商場搵個小偷,叫小偷俾番電話我,佢係身上拎部電話出黎俾番我!

男爵府

曾經喺巴士跌過電話同銀包,
有人交俾司機最後都攞得返,
仲要冇唔見錢

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

41009022009 發表於 21-1-25 15:29
試過小巴跌銀包。搞掂哂證件補領。警局打嚟話執到我銀包。叫我去認領。入面咩都齊哂唯獨無哂錢。
話賊人係 ...

掉入郵筒

首頁

尾頁

跳至