自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

廷廷媽 發表於 21-1-28 11:20
天份80%, 勤力20%

未至於掛!你咁講就抹殺咗勤力嘅功勞喇。我就話50 50。

我仔讀書好叻,考到世界級名牌大學,但佢絕對不只天份,佢係超勤力超有耐力,溫習完仲會自動波做past paper嗰種,佢係所有嘢都溫習,完全冇去過雞精班、貼題目嗰類

珍珠宮

fadgare 發表於 21-1-28 12:00
咁犀利
你覺得係你培養得好定佢本身性格好好?

我唔敢講天生佔幾多%,因為啲人成日話,同一個父母生兩兄弟都唔同,但我得一個,所以冇呢方面嘅感受。

我自己嘅諗法,家庭教育一定係決定性,你諗下一個人點會天生自細溫書就咁仔細、咁徹底?將心比己,你自己做嘢都會搵位偷雞啦,我好肯定我仔呢種學習態度同習慣係後天栽培

珍珠宮

wan_sosin 發表於 21-1-28 14:26

我好肯定天生有人唔洗教就係可以專心學習,我見過好幾個 ...

父母學歷低唔代表唔識教或者冇教,重點係嚴格教導個細路積極上進嘅心態。世界咁大,咁當然我唔可以排除世上總有奇人異士,完全唔駛栽培都可以成才,但嗰個一定唔係我個仔

珍珠宮

joechan135 發表於 21-2-2 11:12
屋企人培育好緊要,我都會監住小朋友讀書

唔只要監督,重點係要支援。例如小學時要教識佢點樣睇題目(啲細路十之八九冇睇清楚題目要求),教識佢考試時如果真係唔識做,唔好放棄,用自己方法去估計。升中前要教識點樣答long question,高中前要學識點樣整理一份適合自己思路嘅筆記。呢啲都係好關鍵嘅重點,其中我自己覺得小學教育最重要,因為是建立學習模同思考方法嘅關鍵所在

首頁

尾頁

跳至