自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

Rainy 發表於 21-1-28 22:10
又問. 其實你係咪佢情婦, 所以求其話你係高層, 唔通同你講其實你係可有可無? ...

我其實都有向呢方面諗

樓主的態度與描述的情況,係tbb常用橋段

大宅

建議樓主搞好咗啲人緣先,籠絡下啲人,正所謂嘅雞髀打人牙骹軟,洗少少錢請下人食下嘢,下下硬梆梆壓落去係冇用嘅穩定咗自己,先至再搞old seafood

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hchu06 發表於 21-1-28 21:50
你連org chart 都未識睇,乜嘢係「監管」,其實你知唔知係做乜?全部都係魂遊太虛咁,莫講話要整走head 住 ...

可以,如果佢係Head of Restructuring,成間公司佢決定點郁,真係高層
不過只有監管檯(至少佢監察完有權利同老闆報告),無執行權之嘛

男爵府

開心吸收勳章

如果中層做完的文件係直接匯報大老闆的,你肯定唔係高級過人

下下攞老闆請你時講嘅嘢出嚟講冇意義㗎喎 可能佢同你客氣姐 現實運作係點先係重點

佢冇分配實質工作俾你 會唔會只係好心留你係身邊 一係只想多個自己人俾下意見? 但無論如何,如果你只係添麻煩,小心老闆耐性有限

珍珠宮

Rainy 發表於 21-1-28 22:10
又問. 其實你係咪佢情婦, 所以求其話你係高層, 唔通同你講其實你係可有可無? ...

頭先靈機一閃都有呢個諗法

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

個老細都唔buy你,你攪咁多野做乜?

男爵府

回覆樓主:

你唔驚公司同事有睇bk?

侯爵府

x00_00x 發表於 21-1-28 19:25
咁樣你就高過佢!

Agree

複式洋房

我直頭覺得樓主你老闆請你返黎係哂米飯, 出兩篇野, 講來講去就淨係想點樣玩殘D舊人, 自己可以座正; 完全睇唔到你係想搞好間公司同搞好員工關係, 最搞笑係個標題都居然係"我一定要迫走個老屎忽,求方法" , 咁究竟你老闆請你返黎係搞改革定還是迫走個老屎忽呀? 定還是你主觀又天真地認為迫走個老屎忽就等於改革左公司呀? 好懷疑你老闆請你個陣係咪飲大左

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Mandalorian 發表於 21-1-29 02:17
我直頭覺得樓主你老闆請你返黎係哂米飯, 出兩篇野, 講來講去就淨係想點樣玩殘D舊人, 自己可以座正; 完全睇 ...

樓主想搞革命,最後革走自己

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我認為你老板都要俾兩分薄面老seafood(前輩) ,想搵你返嚟隔一隔,擋一擋

侯爵府

牛年勳章

org chart都未識睇,你肯定你係管理層?

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cathy913 發表於 21-1-28 19:03
公司架構係咁,黃色係我,黑色係個老屎忽,當然公司仲有好多人。

老細親自請我返嚟,當初講咗請我返嚟係改 ...

我提議你第一件事系同老闆傾re-org。將對方同一d遊離派納在你下面。

如果老闆答應,你就好好服務儘力做好改革。相反,你可以系新年後搵工走了。 祝你好運啦

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

野原美冴 發表於 21-1-28 22:15
我其實都有向呢方面諗

樓主的態度與描述的情況,係tbb常用橋段

我都咁諗,不過我唔係諗情婦,似係皇親國戚個隻。睇樓主既post, 佢性格好小朋友,點睇都唔似管理層。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

亞高級行政,Admin course 第一堂已經要學organization chart, 你去溫下書先啦。

男爵府

你搞清楚你老細請你番黎嘅用意先。你個位位似乎唔係管理層。老海鮮亦唔係你下屬,當然你都唔係佢下屬,你都有理由拒絕佢比野你做,呢點你可以同老細傾傾嘅。至於逼走人,似乎冇咁嘅應力。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

你大勢已去啦,死咗條心啦!
重點係你老細都搞佢唔掂,幫佢講嘢,

佢做咗咁多年,已經摸熟咗好多人事關係,

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實樓主有冇理解錯,你個organization chart見到,你只係assist你上司,冇話你可以head住佢下面嘅人,好多呢種架構,你果個位都只係秘書或助理嚟,如果係助理的話,事實上,上司下面嘅人都可以間接叫你做嚟,明白D講,個架構圖顯示,你未份工必係一個管理層工種。

如果你真有實權去做營運或領導的話,而家唔係要諗點去整走舊人,而係要點樣証明你嘅位置同能力對公司有價值,去籠絡下人心好過,下下擺到自己咁高姿態,但又對公司進步冇幫助的話,可能舊人未走你先要起身。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

Moti 發表於 21-1-28 19:32
哈哈哈哈哈,你畫到啲人一個個上吊咁

珍珠宮

回覆樓主:

坐暖張櫈先再諗迫走人啦,玩下手係你走先

首頁
34567...8

尾頁

跳至