婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

看完這個post , 我感覺到, 好多奶奶自己嫁個時, 係咪無現代咁風光呢, 現在個囝辨辦喜事, 終於可以威下了, 可以穿靚衫, 化靓妝, 穿金帶銀, 最重要, 個囝幾本事 , 無論如何, 老公係奶奶生, 養, 教大的, 結婚當日, 四大長老亦是主角之一, 記住恩情, 新郎新娘今日的幸福, 當中四大長老功不可沒

面子人人也想有的 , 是旦啦

Manwah    發表於 21-6-17 15:03

別墅

99成晚唔想睬人,唔係我媽主動過去打招呼,她會扮睇唔到,亦唔當自己主人家要招呼客人,我哋無恩怨架,純粹是她唔捨得唯一嘅仔結婚咋

複式洋房

傻蛋蛋 發表於 21-2-3 01:03
尤其係俾仔女寵慣個d

62曾經whatsapp我,話99悶,多d同佢傾計tum下佢,我無回覆,直接forward俾C6, 叫佢 ...

99悶,咁62做人老公應該氹佢啦,再唔係叫d仔女囉,新抱無責任氹佢地架喎。

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 21-2-4 01:38
公平D 講,外母同99都唔係主角,99同外母平起平坐,都無資格要求親家就自己啦,何況係我姑9要求我媽咪呢! ...

瘋狂 以為自己係有spotlight 射住既主角

大宅

2021可愛聖誕B勳章

free2020 發表於 21-1-29 00:39
我其實無事發生,但突然諗起,就想傾下依個問題

我唔係62/99,係姑9,全程黑面,斟茶比佢都黑住面

子爵府

回覆樓主:

我結婚冇擺酒淨係註冊,嗰日99做見證人,話晒都係大日子,但佢一封利是仔都冇俾,冇辦法唔記佢一世

侯爵府

pigpiglamlam 發表於 21-2-9 19:01
我結婚冇擺酒淨係註冊,嗰日99做見證人,話晒都係大日子,但佢一封利是仔都冇俾,冇辦法唔記佢一世
...

我註冊時都無呀,係半年後補擺酒先有

子爵府

free2020 發表於 21-2-9 23:16
我註冊時都無呀,係半年後補擺酒先有

之後我都冇補擺酒。
其實唔期望99會俾d咩我,既然唔擺酒,咁註冊自然成為幾重要ge儀式(原來只有我覺得係 ),連一封廿雞ge利是都慳返。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pigpiglamlam 發表於 21-2-9 19:01
...

之前過大禮有冇俾金器你?

子爵府

lovebobo 發表於 21-2-10 07:24
之前過大禮有冇俾金器你?

冇過大禮,淨係註冊。
我呢邊冇親戚,唔使做呢d俾人睇,已經自己提出咩都唔搞,註冊就得。
連利是仔都冇,點會捨得俾金我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pigpiglamlam 發表於 21-2-10 10:08
冇過大禮,淨係註冊。
我呢邊冇親戚,唔使做呢d俾人睇,已經自己提出咩都唔搞,註冊就得。
連利是仔都冇, ...

咁你咪唔洗叫佢99,從此你知道應該點對佢

子爵府

lovebobo 發表於 21-2-10 14:29
咁你咪唔洗叫佢99,從此你知道應該點對佢

我搬走咗半年啦,唔使住佢間屋真係好開心,得佢家人當間爛屋係寶

男爵府

nicolak 發表於 21-2-7 03:48
瘋狂 以為自己係有spotlight 射住既主角

更妙既係,擺完酒,我99同姑9拿拿臨入左新娘房鎖門,佢哋自己慢慢在裡面換衫,我係新娘反而要等佢哋換好衫先有得用間房 連個攝影師知道都O晒嘴

伯爵府

shannon_fky4186 發表於 21-2-10 23:32
更妙既係,擺完酒,我99同姑9拿拿臨入左新娘房鎖門,佢哋自己慢慢在裡面換衫,我係新娘反而要等佢哋換好衫 ...
我同事 預備敬酒諗住去新娘房換衫, 點知佢奶奶同姑奶喺度換緊衫又唔鎖門, 我同事衝咗入去, 佢奶奶同姑奶鬧佢做乜入嚟

男爵府

cathngai 發表於 21-2-11 00:21
我同事 預備敬酒諗住去新娘房換衫, 點知佢奶奶同姑奶喺度換緊衫又唔鎖門, 我同事衝咗入去, 佢奶奶同姑奶 ...

呢個世界真係short 既總有唔少

你同事應該問:我係新娘,唔入新娘房換衫去邊度換呀?

複式洋房

傻蛋蛋 發表於 21-2-3 00:59
我連地址都唔俾佢知

一年見一次既親戚,去到食飯,剛行埋枱就話我d小朋友唔叫人,話小朋友無禮貌。小朋友 ...

唔好勞氣,等距以後老左病嘎時未好求你照顧距!正垃圾!

複式洋房

free2020 發表於 21-1-29 00:39
我其實無事發生,但突然諗起,就想傾下依個問題

擺酒當日西式嘅佈置永遠係女仔名先之後到男仔名,(eg. Mary & Tony),但係我當時既老爺奶奶竟然話要係男人行先,所以當場要求現場同事拆咗個名落嚟將男女掉轉

侯爵府

ohstepstar 發表於 21-3-25 16:27
擺酒當日西式嘅佈置永遠係女仔名先之後到男仔名,(eg. Mary & Tony),但係我當時既老爺奶奶竟然話要係男 ...

痴線

翡翠宮

ohstepstar 發表於 21-3-25 16:27
擺酒當日西式嘅佈置永遠係女仔名先之後到男仔名,(eg. Mary & Tony),但係我當時既老爺奶奶竟然話要係男 ...

好痴線,你老公有咩反應?

複式洋房

lovebobo 發表於 21-3-26 07:42
好痴線,你老公有咩反應?

我哋一早預料左佢哋會各色各樣發癲,咪隨便佢哋調位,好彩佢哋當時冇發現其實男女家酒席係男家右女家左,因為女家人數係男家幾倍,純粹就返場地問題,否則要臨時調位我真係會發癲,佢哋係好傳統嘅潮州人,咩男左女右,男先女後,62放工返嚟99會拎洗腳水幫佢洗腳,新抱嫁入嚟之後親生老母死咗都唔準去拜祭,男人唔入得廚房唔準掂女人衣物⋯

首頁

尾頁

跳至