自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日某報頭條大字
其實做廚房無問題,帶埋一家去自負盈虧,但唔好返黎享受福利食兩家茶禮

香港人投放資源喺你身上讀到碩士博士讀左十幾二十年後你選擇去第二度發展,本身只係好可惜你唔留低

但你成個青春加資金幫人貢獻社會,補返人d勞動人口,話似香港開埠,一班香港年輕人過去做準備,但又諗住保住個香港居民身份之後有咩事返香港拎資源?
同d無貢獻香港人有咩分別

記住努力工作喺嗰邊安定生活呀!返黎探親做旅客好喇

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

在香港做火魔師,旁聽師,追車師,街坊師,探監師。

去到英國做唔到厨師,都可以做厨房師

珍珠宮

2018復活節勳章

goosy83 發表於 21-1-31 09:25
今日某報頭條大字
其實做廚房無問題,帶埋一家去自負盈虧,但唔好返黎享受福利食兩家茶禮

其實學歷高不等於有智慧,一樣會被人呃,被洗腦,正如很多騙案的受害者,都是高學歷的專業人士。

伯爵府

回覆樓主:

「香港人投放資源喺你身上讀到碩士博士」

香港讀碩士博士政府冇資助嫁喎

人哋讀完書去做咩工關你咩事?

每人都有自己想法同生活方式,同你不同時唔需要批評人?

華胥    發表於 21-1-31 10:28

伯爵府

回覆樓主:

咁又係。
強烈建議政府將有雙重國際嘅人仕(例如美國、英國、加拿大等等,一律取消佢嘅香港身份證。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

今日某報頭條大字

難得去意已決就由佢喇
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

咁人哋都係計算過先過去嘅,最緊要能養活全家同快樂自由至上。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又老實講,人地既選擇係個人既決定同自由黎既, 外人無必要咁多評論啦。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

回覆樓主:

可能認為自由民主係無價嘅,執屎鏟雪都值得,心甘命抵,開心就得啦

男爵府

牛年勳章

各人選擇唔同,有問題?
97前咪一樣好多中產賣樓辭職去燒叉燒、通渠?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同埋,有句說話叫:寧食開眉粥,莫食愁眉飯

讀左幾多書又點,佢地開心覺得值得咪值得囉﹗

以前睇過報紙,有個九A女生,大學畢業後,有份人人羡慕既勁工,佢做左幾年,最後選擇做尼姑,咪又係一種個人選擇黎。

人各有志,值得尊重囉﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

my005 發表於 21-1-31 10:11
又老實講,人地既選擇係個人既決定同自由黎既, 外人無必要咁多評論啦。

唔好返黎享受福我無comment架

男爵府

Zong56 發表於 21-1-31 10:16
各人選擇唔同,有問題?
97前咪一樣好多中產賣樓辭職去燒叉燒、通渠? ...

有無睇字?

男爵府

mln 發表於 21-1-31 10:06
咁人哋都係計算過先過去嘅,最緊要能養活全家同快樂自由至上。

希望開開心心唔好返黎呀

珊瑚宮

goosy83 發表於 21-1-31 10:17
唔好返黎享受福我無comment架

"佢地會返黎享受福利",呢個只係你個人既假設黎。

大家都未知架,我諗連佢地自己都未知未來係會點,唔好未審先判好啲。

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

樓主, 果d人同你非親非故, 何必為人地前途而咁肉緊, 香港可以進行斷捨離係一件好事

水晶宮

支持佢哋尋找心中的烏托邦,千祈唔好返嚟

翡翠宮

畀面勳章

moon_o_o 發表於 21-1-31 09:53
「香港人投放資源喺你身上讀到碩士博士」

香港讀碩士博士政府冇資助嫁喎

同意每人都可以有自己想法同生活方式,但不同意話香港讀碩士、博士無資助。當年我係讀碩士時,每學期學費$28,000,單是一個講師的人工都cover唔到,政府冇資助是不可能的,只可以話不是直接資助學生。

cathngai    發表於 21-1-31 19:38
日日是好日

男爵府

my005 發表於 21-1-31 10:20
"佢地會返黎享受福利",呢個只係你個人既假設黎。

大家都未知架,我諗連佢地自己都未知未來係會點,唔好 ...

係呀
記住安居樂業

睇我識既早兩年走左既已經唔係咁順利,一路喺嗰邊鬧香港一路捱
不過要加油呀唔好返喇

cathngai    發表於 21-1-31 19:39

男爵府

今日某報頭條大字

其實你開開心心留係度咪好lor,人地去邊又關你咩事呢?

首頁

尾頁

跳至