自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

只講就快過期貨

P牌:啲減價生果蔬菜爛到唔擺得入口都算,其餘乾貨或雪櫃貨係臨到Expiry day前一日先折先減。
W牌:啲蔬果至少狀況仍不太差,其餘乾貨就無乜留意。至少新鮮食物類的狀況和減幅都可以惠及唔少公公婆婆。

奇怪在,我以其他國家的超市比較,發現當地經營者是比較慷慨,至少奶類蛋類芝士麵包這些易壞食物會提早幾天減價,不會如本港超市般驚蝕比你咁。

另外,香港超市有咁多預先包裝好的肉類、湯料和麵包等等都供過於求,唔少臨尾一日就過期,佢哋係點樣處理嘅呢?丟曬去堆填區定捐呢?
雖然在商言商唔係開善堂,但我唔明點解寧願浪費食物都唔平啲賣比啲有需要嘅人。

子爵府

所以我去AEON

大宅

就算超市唔提前幾日減價,拎上手見到都唔會想正價買返嚟嘅野幾日就到期,過咁幾日無人買咪又等扔

RAA    發表於 21-2-3 15:46

公爵府

惠康到期嘅新鮮肉類、湯包等,會早一日減價,生果都算可以唔會太爛。

男爵府

P 的生果就算正價貨都比較差

水晶宮

babyfung61 發表於 21-2-2 23:34
只講就快過期貨

P牌:啲減價生果蔬菜爛到唔擺得入口都算,其餘乾貨或雪櫃貨係臨到Expiry day前一日先折先 ...

我成日買呢類快到期貨品。屋企樓下間P牌,唔知係唔係因為係Taste,啲到期減價貨都ok㗎喎。減價蔬果(例如沙律菜、蕃茄仔、菇類等)同肉類有時都揀得落,慳唔少。

男爵府

2024年龍年勳章

fatfat86 發表於 21-2-3 00:34

講開又講,我最近比較過兩間,都有同樣感覺。P牌啲正價生果好多都又霉又熟得濟咁,連西蘭花都差過W牌。

男爵府

2024年龍年勳章

EstrellaDamm 發表於 21-2-3 01:17
我成日買呢類快到期貨品。屋企樓下間P牌,唔知係唔係因為係Taste,啲到期減價貨都ok㗎喎。減價蔬果(例如 ...

Taste係感覺好少少,連啲嘢嘅質素都好似比普通P牌好。可能係錯覺,又或者P牌係被太多人揀完又揀先揀到爛啩⋯

水晶宮

babyfung61 發表於 21-2-3 01:21
Taste係感覺好少少,連啲嘢嘅質素都好似比普通P牌好。可能係錯覺,又或者P牌係被太多人揀完又揀先揀到爛啩 ...

Taste 有啲嘢,例如外國牌子嗰啲食物,標價好高。我都係見有 mark down 先捨得買嚟試。

水晶宮

我買過兩間超市的快到期虎蝦!惠Ok!百隻蝦已發臭

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

只講就快過期貨

P牌:啲減價生果蔬菜爛到唔擺得入口都算,其餘乾貨或雪櫃貨係臨到Expiry day前一日先折先 ...

PK 系絕對唔會比客有呢d著數。惠康就好好多,反而u購有時會有好多麵包既特價

子爵府

我樓下間P真係好差,正價d生果都爛,完全買唔落手

子爵府

回覆樓主:

絕對有同感,W / T我都有時會買特價嘢,其本上未試過有問題同埋保存資素都唔差,但P嗰啲貨正價都好似唔新鮮咁,特價生果係爛哂送都唔會要嗰隻,我見到都好擔心啲老人家貪平買咗食肚痛,其實唔知係員工決定定公司決定特價貨嘅品質
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前樓下係P, 啲生果樣衰到爆, 後尾轉左w好好多, 起碼望落去都企理

珍珠宮

近呢一年,百x嘅生果蔬菜真係差咗好多!真係簡唔落手。

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

如果好大間嘅百佳/Taste,都有靚仔減價蔬菜。好運中心P下晝5,6点有員工貼纸,公公婆婆都買到。因為量太大,賣吾去第日又返好多货。生果外國來货本身已在雪櫃可keep多日真係最後先會減。

其實香港人好幸福,背靠祖國日日有平價新鮮蔬果肉類,豬肉貴都可以買29蚊雞,有錢又可以買飛機货free range走地無激素雞。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

fatfat86 發表於 21-2-3 00:34

係呀,真係揀唔落手
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

只講就快過期貨

因為如果減價時货品狀態都好好的話,啲人就唔會正價時買,個個都等到減價先買啦,所以佢哋寧願掉都唔會太早減價

男爵府

2024年龍年勳章

幸福花 發表於 21-2-3 01:26
我買過兩間超市的快到期虎蝦!惠Ok!百隻蝦已發臭

P牌好似未到爛嗰一刻都唔平比你咁呀

男爵府

2024年龍年勳章

leng1999 發表於 21-2-3 07:05
PK 系絕對唔會比客有呢d著數。惠康就好好多,反而u購有時會有好多麵包既特價
...

留意到U購啲過期生果都仲幾好,賣相唔差,食得人架!

首頁

尾頁

跳至