自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

放低書包好耐,想襯今年報個top up degree 一完多年心願,開咗學兩星期,老師已經share咗2份功課都係4000字以上,好有壓力,唔知道叫邊度開始,有冇朋友可以俾advice 我呢?謝謝分享。

子爵府

Kytong1020 發表於 21-2-3 06:45
放低書包好耐,想襯今年報個top up degree 一完多年心願,開咗學兩星期,老師已經share咗2份功課都係4000字 ...

咁又唔駛怕,通常左右參考(同學/參考書), 剛開始要適應,時間管理好重要, 每日讀d寫d, 就好快達標,已前讀書(topup )同學仔好喜歡最尾一兩日先開始做幾千字 旣功課 , 咁交出來既質量差,D分數自然低。我最記得tutor講:無可能一晚寫幾千字,最好早D開始做功課。(當然高手另計)

333s    發表於 21-2-3 08:34
莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

我以前讀書寫文習慣作左頭同總結個段先,跟住大概搵三個reference再作埋內容。通常開左個頭就好易作埋落去!加油

大宅

放低書包好耐,想襯今年報個top up degree 一完多年心願,開咗學兩星期,老師已經share咗2份功課都係4000字 ...

請問依家是zoom上堂嗎?

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

加油
可唔可以分享下讀邊科?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

俾得4000字唔會得幾日期限,慢慢嚟
首先唸吓個大框,通常導師會俾guideline有幾大部分,同每部分預計幾多字
然後想想你自己個大方向/論點,約略唸一唸,點立論會比較易搵料同好寫 (好老實,易唔易搵料絕對會帶領住我成篇嘢嘅看法)
然後上網搵料,今時今日有上網有google已經容易咗好多,有時亦少不免要為「搵對自己有利」嘅資料而搵supporting (例如你講某某政策有無效,你決定咗寫有效,然後想一d arguments,例如員工士氣會提升,你當然係google文章證明有research 做過證明提高咗士氣啦,「你自己覺得」係唔夠的,要搵supporting, 亦要湊夠reference 數目)
最後執執應該可以交

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

令我諗起十幾年前我又係讀呢D課程... 我要整個excel表倒數仲差幾多字... 每份功課都係一字一淚... 特別係畢業論文... 仲多字...
可以參考其他人的assignment... 上網應該可以搵到...

大宅

km68cheng 發表於 21-2-3 10:11
加油
可唔可以分享下讀邊科?

Tourism n Hospitality

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-2-3 10:35
首先唸吓個大框,通常導師會俾guideline有幾大部分,同每部分預計幾多 ...

Thank you very much

大宅

twchung 發表於 21-2-3 08:27
咁又唔駛怕,通常左右參考(同學/參考書), 剛開始要適應,時間管理好重要, 每日讀d寫d, 就好快達標,已前 ...

Thank you

大宅

lojo11 發表於 21-2-3 10:39
令我諗起十幾年前我又係讀呢D課程... 我要整個excel表倒數仲差幾多字... 每份功課都係一字一淚... ...

I see

大宅

今日工作寫野 一段野細細已經原來五百幾字 4000好似好多 但你參考下d 寫文tempate 前文後理講下廢話好容易 點都有得益 加油

人大了 真係提不起精神讀書

大宅

再唔得就出貓 google translate

大宅

4000 字係英文定中文?

伯爵府

回覆樓主:

有了第1份功課嘅經驗,之後就易做好多,我都係出嚟做嘢先top up, 不過就嚟20年前了

大宅

CYCheung_FB 發表於 21-2-4 00:57
再唔得就出貓 google translate

Thank you ...haha

大宅

alicewtw 發表於 21-2-3 09:48
我以前讀書寫文習慣作左頭同總結個段先,跟住大概搵三個reference再作埋內容。通常開左個頭就好易作埋落去 ...

Thank you

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-2-3 10:35
首先唸吓個大框,通常導師會俾guideline有幾大部分,同每部分預計幾多 ...

請教一下,大概多少reference for 4300字較合理呢?

大宅

jywbb 發表於 21-2-4 01:09
4000 字係英文定中文?

English

伯爵府

2018復活節勳章

加油呀, 我黎緊都會返學呀.

首先唔好自己嚇自己住, 理解左題目要寫咩就開始著手搵下D資料, REF咁. 再逐日逐日寫下寫下就好快就搞掂架啦.
我岩岩都完成了3年既課程, 我都係一收到題目就開始睇題再寫下搵下資料咁

首頁

尾頁

跳至