自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

s160656 發表於 21-2-4 13:45
教育局表示,所有幼稚園及中小學、補習學校,在學校農曆新年假期後,可以讓不多於全校人數三分一的學生回校 ...

其實只係檢個測 洗唔洗咁多野講 阿之阿左 知唔知而家去公私醫院做胃鏡果d 都要檢測
做檢測自己安全身邊人又安全 只係好小既事喎 又唔係逼佢打疫苗 呢d 人咩都關政治事
我問我小朋友 如果要檢測左先可以返學你去唔去 佢即話幾時 我想快d 返學

侯爵府

真係為學生好既, 唔駛人叫都會主動去做檢測啦! 呢D黃人誤人子弟, 唔應該坐呢個位。

公爵府

教育局表示,所有幼稚園及中小學、補習學校,在學校農曆新年假期後,可以讓不多於全校人數三分一的學生回校 ...

做個檢測仲慘過叫呢班人去死!

珍珠宮

咁即係佢係贊成全部學生都檢測嗎

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 睛靈勳章

身兼灣仔區校長聯會主席的聖公會鄧肇堅中學校長戴德正說,不明白為何只有教職員接受檢測,......教育局相關決定不只將責任推給學校,更是將道德責任交予學校,對此感到憤怒

唔怪得而家啲學生既道德水平低落哂啦, 原來有呢啲不負責任既校長教師. 所謂教不嚴, 師之隋呀! 除咗家教, 學校都要負責教導學生正確道德觀念架, 豈有此理

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔檢測咪直接炒,反正家下 d 老師咁差,其他好多學生都係靠出面 d 補習之麻
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

佢會唔會諗多咗,關道德教育咩事?都成年啦!大家可唔可以對事不對人

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

邊間學校配合,咪可以正常復課囉,佢咪唔好驗唔好復課,等d 家長嘈爆佢

水晶宮

Manwah 發表於 21-2-4 13:50
D老師政治行頭, 教育行尾, 應該炒左黃師先..........解決所有問題.

絕對係
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

咁佢係咪贊成全校上上下下百分百檢測先?
我贊成唔檢測唔准返,一星期檢一次!

翡翠宮

畀面勳章

知識份子理應對社會負有更多責任,竟然有校長因為政府將責任同道德責任推給學校而憤怒,香港的教育界認真墮落!
日日是好日

複式洋房

一間學校
學生多過教師
要驗都係學生教師一齊驗啦
教育局又選擇性檢測
太不負責任

大宅

做檢測係為大家安全著想
你估真係偷你啲 dna 咩
咩都政治上身,為反而反

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 cmc0314 的帖子

才不是呢, 上次跳舞群組有教師份呀.
反而學生多是成年人惹給他們, 他們半天課, 又沒小息活動, 怎要惹上呢....

現在最要管是成人........老師. 不自律.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

水晶宮

mother904 發表於 21-2-4 14:24
知識份子理應對社會負有更多責任,竟然有校長因為政府將責任同道德責任推給學校而憤怒,香港的教育界認真墮 ...

x2。

呢班校長、教師和教協的言論,真係睇到人搖晒頭。全部都無腰骨。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

都係安心啫, 你可以要求啲學生一齊驗, 但教師肯唔肯驗先

珍珠宮

回覆樓主:

唔鼓勵教職員一齊去驗 ,仲反咬政府,點會教好小朋友

珍珠宮

Fion710 發表於 21-2-4 14:09

呢個中學校長有問題!政府方法未必最好,但做教育嘅人絕不可犧牲學生嘅學習機會囉

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

應該全校師生一齊驗測,因為大人同學生都可能是隱性患者

伯爵府

一間學校成千個學生不用驗,反而只驗教職員,難道咁就安全?全校師生都應該驗。教處是什麼防疫邏輯⋯

首頁
12345...7

尾頁

跳至