自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

啱啱喺櫃底搵到一個寫住conventional oven microwave safe / no stovetop no boiler use 嘅玻璃煲,請問呢個煲可唔可以擺入焗爐度焗食物?Thanks!

因為個煲底寫住no stove top no boiler use 明白唔可以放喺爐頭上面直接使用 (估計大約可承受百零度左右)但又見到佢寫conventional oven microwave safe, 微波爐我也明白可以使用, 但焗爐一般都用高溫烤焗的 (有時用到 230 - 250度)

如果個煲連爐頭都擺唔到嘢上去煲(約百零度左右)咁點解個煲又寫conventional oven safe? 到底個煲可唔可以擺入焗爐焗食物? 我有懷疑先係度問問大家,請大家見諒我的stupid question

侯爵府

FiFiMa 發表於 21-2-5 15:59
啱啱喺櫃底搵到一個寫住conventional oven microwave safe / no stovetop no boiler use 嘅玻璃煲,請問呢 ...

你自己咪寫咗囉

珍珠宮

焗爐微波爐得, 明火唔得

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

VickiC 發表於 21-2-5 16:00
你自己咪寫咗囉

就係有懷疑先至會喺度請教大家,如果我知道就唔會出post麻煩大家喇!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

conventional oven 即係焗爐,
係可以

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可入焗爐/微波爐,只係唔可以直接接觸火力

水晶宮

fanny590 發表於 21-2-5 16:01
焗爐微波爐得, 明火唔得

先謝謝你的回覆!

因為個煲底寫住no stove top no boiler use 明白唔可以放喺爐頭上面直接使用 (估計大約百零度)但又見到佢寫conventional oven microwave safe, 微波爐我也明白可以使用, 但焗爐一般都用高溫烤焗的 (有時用到230度)

如果個煲連爐頭都擺唔到上去煲野(約百零度左右)咁我先有懷疑問問大家到底果煲可唔可以擺入焗爐焗食物

子爵府

FiFiMa 發表於 21-2-5 16:20
先謝謝你的回覆!

耐高溫、同耐火兩者未必有關係
就好似有d膠兜可以擺入微波爐叮,但唔可以入焗爐、明火爐

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

pillarfung 發表於 21-2-5 16:28
你信陌生人講話用得你就信?焗住爆咗,唔通上來找晦氣?

係BK相信有好多媽媽都係烹飪高手,問一問又何妨?之後無論自己用與唔用 / 棄置個煲,又或者用咗之後有什麼意外,一切責任都係自己度,唔關任何人事,點解你會覺得我會找人晦氣?

珍珠宮

先謝謝你的回覆!
邊個話你聽明火爐頭只係得100度, 100度只係水嘅沸點, 爐頭溫度遠遠超過100度

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 21-2-5 16:12
conventional oven 即係焗爐,
係可以
OK, Thanks

珍珠宮

先謝謝你的回覆!
供你參考
https://www.hko.gov.hk/tc/education/earth-science/optical-phenomena/00354-why-is-candlelight-yellow-and-gasgrill-light-blue.html

禁止訪問

水晶宮

MM2H 發表於 21-2-5 16:15
可入焗爐/微波爐,只係唔可以直接接觸火力
OK thanks

水晶宮

!PO 發表於 21-2-5 16:28
耐高溫、同耐火兩者未必有關係
就好似有d膠兜可以擺入微波爐叮,但唔可以入焗爐、明火爐
...
明白,謝謝你!

水晶宮

Thanks

首頁

尾頁

跳至